Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, raději anonymně, aby mě tu nekamenovaly:-)
Chtěla bych jen vědět od těch, které se musely nebo chtěly vrátit brzy do práce, jak to jejich ratolesti zvládli a zvládají.
já mám teď malou - 9 měs a v jejích 18měs půjdu na zkrácený úvazek (8-14hod) a v té době by byla v soukromých jesličkách. minulý týden jsem se tam byla mrknout a jsem celkem nadšená z přístupu i prostředí. Jen mě samozřejmě hlodají výčítky, zda to dělám správně.
Malá je taková dost akční, pořád ji musíme nějak zabavovat, cvičíme, plaveme, tak právě doufám, že ona je ten typ, co to zvládne, ale přece…je spousta matek, co na mě hledí skrz prsty, že ony by tohle svému dítěti nikdy neudělaly atd. To mě vždy zamrzí. vždyť já pro ni chci přece to nejlepší.
Mě na tom nic zvlášního nepřijde, dříve to bylo přeci úplně normální. Já například byla v jeslích od 1 roku a nepřijde mi, že bych tím byla nějak poznamenaná… jak píšu, dřív to bylo úplně normální ![]()
Nevim, proc by te nekdo kamenoval.. my jsme jako mali vetsinou chodili do jesli a kolikrat asi byly hrozny, ne jako ted..
Ja uvazuju, ze dam dvojcata ve dvou letech, na zkousku..moje prace neni moc delana na zkraceny uvazek, ale zkusim se domluvit se sefovou.. zalezi, jak se dotko adaptabilni a jak mu vadi vyt bez tebe.. moje deto jsou ted dost na me fixovany, taky chodime plavat, cvicit, do heren, na navstevy.. ale vetsinou, kdyz je nekdo hlida a ja zmizim nenapadne, tak pak se zabavi a ani si nevzpomenou..
Ahoj, nemám dítě v jesličkách, má navíc teprve 6 měsíců. Ale vůbec si nemyslím, že je to špatné. Kdybych měla možnost jít do práce, taky jdu a to malého miluju nadevše a baví mě s ním na rodičáku být. Já nevím jak ty, ale já v jesličkách jako malá byla taky a nijak špatně mě to určitě nepoznamenalo. Naši potřebovali prachy, tak šla mamka pracovat, normálka. Dřív to tak chodilo pořád, to jen teď je to jinak, myslím, že taky protože je jesliček tak málo!
A spíš naopak, vždy jsem byla hrdá na to, že já v jesličkách byla a ségry ne ![]()
Bude se tam mít dobře a hlavně zkrácený úvazek 8-14 hodin? Jejda, vůbec neměj výčitky, aspoň si „odpočineš“ a budeš se na ni ještě víc těšit po práci!
Mám malou v jeslích od dvaadvaceti měsíců. A je fakt v pohodě. Hůř jsem to nesla já. No a samo se priprav na větší nemocnost.
s nemocností počítám, nějak tu imunitu nasbírat musí, naštěstí mám takovou práci, kde nebudou mít problémy s paragrafem nebo doktorama. úvazek je taky super, proto se chci vrátit, je to fakt fajn práce a výborné podmínky. sice dám půlku platu za školičku, ale jde mi spíš o duševní rozvoj jak můj, tak samozřejmě malé…díííky
jinak četla jsme tu pár diskuzí, kde byly matky kamenovány, že dávají dítě ve třech letech do školky
takže tak…
Já jsem teda malého nedávala do jeslí ,ale byl s babičkou nebo s tatínkem,šla jsem do práce když mu bylo 8 měsíců. Dělali jsme oba na směny tak se to dalo… Myslím že nijak nestrádal. Alespoň si zvyklo na lidi, není mamánek… ![]()
ja bych nedala. ale my je tu ani nemame ![]()
ja zacala pracovat v dcery roce a ctvrt a hlidala moje mamka,obcas tchyne. ted ji nevzali do skolky, tak to budem do zari nejak pytlikovat. ex,muj pritel,babi, mamka, tchyne..
ja do jesli chodila a mela jsem pak zakazany kolektiv pro velkou nemocnost a do 5 ti let mi mamka musela platit pani v duchodu aby me hlidala doma ![]()
jinak zrovna nedavno jsem koukala na nejaky dokument, uz nevim jak se jmenoval a psychiatr byl velky odpurce jesli, ze to ma vliv na socialni citeni dotycneho do budoucna, nejvic ve vztahu k svym rodicum.
ale nevim. drzim palce at jste vsichni spokojeny ![]()
u nás město slibuje otevření jeslovky od 2 let pokud tomu tak bude dvojky pomažou
do té doby když budu v práci vystřídá se na hlídání tatínek moje mamka někdy sousedka..takže v klidu
SayaSt píše:
ja bych nedala. ale my je tu ani nemame
ja zacala pracovat v dcery roce a ctvrt a hlidala moje mamka,obcas tchyne. ted ji nevzali do skolky, tak to budem do zari nejak pytlikovat. ex,muj pritel,babi, mamka, tchyne..
ja do jesli chodila a mela jsem pak zakazany kolektiv pro velkou nemocnost a do 5 ti let mi mamka musela platit pani v duchodu aby me hlidala doma![]()
jinak zrovna nedavno jsem koukala na nejaky dokument, uz nevim jak se jmenoval a psychiatr byl velky odpurce jesli, ze to ma vliv na socialni citeni dotycneho do budoucna, nejvic ve vztahu k svym rodicum.
ale nevim. drzim palce at jste vsichni spokojeny
a jeste, me dcera chodi od 2,5 let do soukrome miniskloky. 1× tydne 4 hodiny, vcera prvne byla 6.
Já v tom taky nevidím problém, sama jsem chodila do jeslí od roku a nemyslím si, že by mě to nějak poznamenalo. Já budu od roka druhé holky taky chodit občas do práce, ale mám hlídací babičku. Každopádně ve dvou a čtvrt pošupajdí do soukromé školky, to půjdu na plný úvazek a na každodenní hlídání babičku zatěžovat nechci.
Měla jsem syna v jeslích. Po 2leté mateřské jsem nastupovala do práce a syn šupal do jeslí. Byl tam moc spokojenej a jen jsem vždy koukala, co vše už umí a co vše s nimi dělají. Mě by to doma ani nenapadlo
Mají na to vzdělání a ví, co si mohou dovolit. Já nemám pedag. ani psychol.vzdělání, tak si myslím, že odborníci jsou oni a ne já. Teď už chodíme do školky a s jeslema se to nedá srovnat. Teprve teď si začíná donášet móresy jiných dětí a jejich slovník. Jen cena je u nás dosti vysoká, tak teď u druhého už asi budu doma 3 roky, ale kvůli penězům - ještě pouvažujeme a taky hlavně se rozhodneme, až to bude aktuální, i dle momentálního postoje politiků k jeslím a pod (jestli tam stále budou moci být od 2 let celý den a nepřijdu o RP, tak pošupe taky do jeslí i to mladší… )
Pro mě jesle - samá pozitiva
kromě ceny ![]()
ja si i myslim, ze jesle ty deti nauci vic nez mama.. nekdy.. moji kamosce odplinkovali holcicku.. uci se tam pisnicky, basnicky, doma taky, ale tam je vic v klidu a soustredi se.. doma lita a zlobi..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.