Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, všude se na nás valí informace, jak se máme preventivně chovat ke svému zdraví. V rodině máme hodně žen s cystama v prsou, tak jsem si říkala, že už je čas, abych se na takové vyšetření prsou také objednala. Musím mít doporučení od gyndy/obvoďáka? Nebo si mám na některé screeningové pražské centrum zavolat? Od kdy vlastně se má chodit na mamograf? Díky. Linda
ano, pokud chceš vyšetření jako screening (= hrazené z veřejného zdravotního pojištění)- musíš mít žádanku od gynekologa nebo praktického lékaře
a chodit se má od 45ti let každé 2 roky
více na mamo.cz
Podmínkou úhrady screeningové mamografi e z prostředků veřejného zdravotního pojištění včetně případných
doplňujících vyšetření je:
a) provádění vyšetření ve screeningovém centru,
b) indikace registrujícím gynekologem nebo všeobecným praktickým lékařem,
c) věk nad 45 let a dvouroční interval nebo ČÁSTKA 4 VĚSTNÍK MZ ČR 9
d) vyšetření žen s velmi vysokým rizikem na základě dispenzarizace (sekundární prevence) podle příslušné
vyhlášky. V tomto případě indikuje vyšetření dispenzarizující lékař a interval kontrol mezi vyšetřením
a věková skupina je stanovena individuálně podle míry rizika.
Velmi vysoké riziko vzniku zhoubného nádoru prsu mají:
ženy s genetickým rizikem – tj. ženy se zárodečnou mutací genů spojených s vysokým rizikem karcinomu
prsu (BRCA 1, BRCA 2, TP 53 a dědičné syndromy způsobené mutací jiného genu – ataxia
teleangiectatica, Peutz-Jeghersův syndrom, Cowdenův syndrom, Lynchův syndrom),
ženy bez prokázané genové mutace, u nichž je vzhledem k rodinné a osobní anamnéze riziko vzniku
zhoubného nádoru prsu vyšší než 20 % (riziko stanoví zpravidla genetik),
ženy s histologickým nálezem atypické hyperplazie nebo lobulárního karcinomu in situ,
ženy, které prodělaly radioterapii na oblast hrudníku do 18. roku věku.
já bych ti klidně poradila… pracovala jsem jako sestříčka v mammární poradně… pokud jsi mladší 45 let zbytečně na mammograf nikoho neposílají pokud to není nuktné k vyšetření nebo došetření. Nejprve se chodí vždy na ultrazvuk prsou… žádanku ti může napsat gyndař/ka. UTZ vyšetření prsu se provádí téměř v každé nemocnici a téměř v každé nemocnici je i mammární poradna, kam taky potřebuješ doporučení.. v těchto poradnách jsou lékaři většinou z onkologického odd. a mají tudíž zkušenosti s prohmatáváním prsou a ti doporučují UTZ nebo léky apod.
Scharlota píše:
já bych ti klidně poradila… pracovala jsem jako sestříčka v mammární poradně… pokud jsi mladší 45 let zbytečně na mammograf nikoho neposílají pokud to není nuktné k vyšetření nebo došetření. Nejprve se chodí vždy na ultrazvuk prsou… žádanku ti může napsat gyndař/ka. UTZ vyšetření prsu se provádí téměř v každé nemocnici a téměř v každé nemocnici je i mammární poradna, kam taky potřebuješ doporučení.. v těchto poradnách jsou lékaři většinou z onkologického odd. a mají tudíž zkušenosti s prohmatáváním prsou a ti doporučují UTZ nebo léky apod.
Moc díky. Asi na další preventivní kontrole u gyn. si řeknu o doporučení na UTZ. Pro jistotu. Mamka má za sebou nespočet operací prsou, tak se toho obávám ![]()
lilida ještě bych doplnila, co psaly holky - já chodím jako samoplátce každý rok na ten ultrazvuk a platím jen 300,–. To mi nestojí za to dohadovat se s gyndr, jestli jsem riziková skupina či ne
A když si řekneš, tak ti 200,– zaplatí Avon, mně nabízejí tu poukázku jak na mammo-pracovišti, tak u gyndr. Jo a chodím tam od 30 let (babička zemřela na rakovinu prsu), podle mě začít není nikdy příliš brzo, zvlášť když je to „jen“ ultrazvuk a pokud se cítíš být rizikovou skupinou. Ale (a to se mnou asi nebudou holky souhlasit) bych doporučila ne jít kamkoli, ale do nějakého screeningového pracoviště. Já jezdím do Berouna, v Praze nevím, kde je. Je to za jedny peníze ![]()
Nesinka píše:
lilida ještě bych doplnila, co psaly holky - já chodím jako samoplátce každý rok na ten ultrazvuk a platím jen 300,–. To mi nestojí za to dohadovat se s gyndr, jestli jsem riziková skupina či neA když si řekneš, tak ti 200,– zaplatí Avon, mně nabízejí tu poukázku jak na mammo-pracovišti, tak u gyndr. Jo a chodím tam od 30 let (babička zemřela na rakovinu prsu), podle mě začít není nikdy příliš brzo, zvlášť když je to „jen“ ultrazvuk a pokud se cítíš být rizikovou skupinou. Ale (a to se mnou asi nebudou holky souhlasit) bych doporučila ne jít kamkoli, ale do nějakého screeningového pracoviště. Já jezdím do Berouna, v Praze nevím, kde je. Je to za jedny peníze
tak s tím určitě souhlasit budu,
i jako samoplátce se to vyplatí, za ten klid (člověk vyhodí peněz jinde)…taky už se nějakou dobu chystám ![]()
quinny píše:Nesinka píše:tak s tím určitě souhlasit budu,
lilida ještě bych doplnila, co psaly holky - já chodím jako samoplátce každý rok na ten ultrazvuk a platím jen 300,–. To mi nestojí za to dohadovat se s gyndr, jestli jsem riziková skupina či neA když si řekneš, tak ti 200,– zaplatí Avon, mně nabízejí tu poukázku jak na mammo-pracovišti, tak u gyndr. Jo a chodím tam od 30 let (babička zemřela na rakovinu prsu), podle mě začít není nikdy příliš brzo, zvlášť když je to „jen“ ultrazvuk a pokud se cítíš být rizikovou skupinou. Ale (a to se mnou asi nebudou holky souhlasit) bych doporučila ne jít kamkoli, ale do nějakého screeningového pracoviště. Já jezdím do Berouna, v Praze nevím, kde je. Je to za jedny peníze
i jako samoplátce se to vyplatí, za ten klid (člověk vyhodí peněz jinde)…taky už se nějakou dobu chystám
Noooo - o to mi šlo! Jestli mě vezmou jako samoplátce. V případě zdraví na peníze fakt nehledím. Tak to hned někam zavolám! Moc díky za radu ![]()
Ahoj holky.
domnívám se, že jsem riziková skupina - rodinná zátěž. Tátova maminka měla rakovinu prsu před 40tým rokem života (mámin tatínek zemřel na rakovinu ve 40ti letech).
Nyní je mi 35…
Jak to tedy je? Mám chodit na vyšetření preventivně již ted' či nikoliv?
Jak to tedy je? Moje mladší sestra mě ted' rozhodila otázkou, jestli chodím na mamograf… což mne doposud ani nenapadlo
myslela jsem, že jsem na to mladá…
Děkuji za odpověd'!
Švagrová s podobnou rodinnou anamnézou chodí od třiceti asi každé dva roky. Ale nevím, jestli neměla sama nějaký problém. Zeptej se gynekologa.
Ok, děkuji - zeptám se tedy gynekologa (i když můj gynekolog je totálně laxní - ke všemu…
no - uvidíme).
@Anonymní píše:
Ok, děkuji - zeptám se tedy gynekologa (i když můj gynekolog je totálně laxní - ke všemu…no - uvidíme).
zeptej se ho spíš na alternativní vyšetření. Mamograf není zrovna zdraví moc prospěšný, obzvlášť když mu předhodíš zdravou tkáň. Začít se dá UTZ pokud nejsou obtíže.
@neila píše:
zeptej se ho spíš na alternativní vyšetření. Mamograf není zrovna zdraví moc prospěšný, obzvlášť když mu předhodíš zdravou tkáň. Začít se dá UTZ pokud nejsou obtíže.
To je pravda, ale já dostala normálně žádanku na mamograf a oni sami mě první poslali na UTZ a až kdyby se jim něco nelíbilo, tak na mamograf.
@Anonymní píše:
Ok, děkuji - zeptám se tedy gynekologa (i když můj gynekolog je totálně laxní - ke všemu…no - uvidíme).
Laxního gynekologa bych vyměnila ![]()
Ahoj,
chodím preventivně na ultrazvuk od 30ti, ale hradím si ho. Prý anamnéza v rodině není důvodem pro úhradu pojišťovnou, byť v daném zařízení mají doklad o tom, že se tam matka s rakovinou léčila. Prý by se musela udělat genetická zátěž.
S doporučením gynekologa je vyšetření zadarmo, jinak se platí a některé pojišťovny je zpětně proplácejí