Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
V dnešní době není problém se sama objednat na vyšetření
Třeba mě ještě neni 30 a chodím 1× ročně jako samoplátce na UTZ, mám velká prsa a samovyšetření nezvládám. Navíc když se objednáš se na září a nahlásíš se na Avonlince proti rakovině prsu pošlou ti poukázku na slevu 200Kč na vyšetření. Cena UTZ je 300Kč.
Mohla bych se také připojit z dotazem - trochu OT. Skoro rok nekojím, ale bolí mě jedno prso, při zmáčknutí vytéká trochu čiré nebo mléčné tekutiny. Bolí mě jen při jakémkoliv tlaku, normálně ne. Jak postupovat při vyšetření? Mám to řešit s gynekologem nebo praktickou lékařkou? Myslela jsem na zvýšeny prolaktin (pročítala jsem jiné diskuze:)) - mohla by krevní rozbor udělat i obvoďačka? Nebo se mám objednat rovnou na mamologii? Předem díky za rady.
Taky jdu na UTZ jako samoplátce. Platit budu kolem 500,–. @katscha pokud tě to bolí, tak to určitě prober se svým gynekologem. Ten ti poradí, co dál ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky.
domnívám se, že jsem riziková skupina - rodinná zátěž. Tátova maminka měla rakovinu prsu před 40tým rokem života (mámin tatínek zemřel na rakovinu ve 40ti letech).
Nyní je mi 35…
Jak to tedy je? Mám chodit na vyšetření preventivně již ted' či nikoliv?Jak to tedy je? Moje mladší sestra mě ted' rozhodila otázkou, jestli chodím na mamograf… což mne doposud ani nenapadlo
myslela jsem, že jsem na to mladá…
Děkuji za odpověd'!
Jo a jinak mně praktická lékařka říkala, že se s prevencí má začít 10 let před tím, než rodiči rakovinu/nádor zjistili (např. když otec měl diagnostikovanou rakovinu střeva v 60, tak potomek má začít chodit na preventivní vyšetření ve svých 50 letech). Takže v tvém případě již ano.
S proplácením neporadím, nevím.
Edit: Aha, teď jsem četla ještě jednou, že se jednalo o prarodiče, tak tam to tak neplatí…Pardon.
@neila Díky, nechám to tedy na nějakou preventivku k němu. Mám jít právě k obvoďačce kvůli pravidelným krevním testům, tak jsem si říkala, zda by třeba hormonální profil nemohla nechat udělat i ona. No, nechce se mi k těm dokorům, ale abych něco nezanedbala…
Ja mam gynekoložku zase desne akcni ![]()
hned po 30 se me zeptala jestli chci preventivne poslat na vysetreni a ja sla, clovek nikdy nevi. mela jsem zadanku a to byl UTZ zadarmo. nasli mi nejakou bulku, nastesti neskodnou. od te doby chodim každý rok, pro jistotu, je mi ted 35. hlidam a platim si to sama, mozna kdybych si na gynde zase rekla o zadanku, třeba by to bylo zdarma, ale nepátrala jsem, jsou to snad ctyri stovky za rok ![]()
a v rodine jsem nikoho s rakovinou nemeli.
@matkabagristy
Záleží na důvodu. Musí se napsat, že je bulka, výtok apod. Já měla doporučení od gynekologa pro rodinou anamnézu a bez výsledku. Asi je to i o zařízení, lidech.. Jako vše.
Taky chodím na UZ jako samoplátce si zavolám do nějakého certifikovaného centra a objednám se, cena cca 400,– někdy jsou akce a pojišťovny to hradí
na mamograf máš nárok od 45ti let jednou za dva roky a platí to pojišťovna, v 35ti letech nárok na mamograf nemáš, leda, že by sis ho zaplatila nebo na UZ našli něco podezřelého
a jak někdo psal, tak opravdu to není nic zdravého, takže zbytečně bych na něj nechodila radši 10×UZ
Moje mamka začala preventivně na mamograf chodit po svým 40tinách. Je pojištěna u Oborové pojišťovny která jí to pokaždé hradí, tak jí to stojí pouze chvilku jejího času a především má jistotu, že je vše v pořádku.
Jj po čtyřicítce by měli ženy chodit preventivně na vyšetení. Také jsem u OZP a paní mě i na to upozornila, protože mám před čtyřicítkou. Je to u pojišťoveny hrazené netuším jak to mají jiné, ale oborová hradí.
Ahoj byla jsem na gynde a gynekolog mi doporučil že bych měla jít na mamograf je mi 42 let v rodině jsme žádnou rakovinu neměli řekl jen ze je toho hodně mám strach tam jít máte zkušenosti?
@Kocice 40 píše: Více
Máš nárok každý rok na sono, to ti proplatí pojišťovna a od 45 každý 2 roky mamograf, též zdarma. Teď by sis ho musela zaplatit.
@ibis píše: Více
otázka je, co to znamená doporučil. Na žádanku můžeš v každém věku na pojištovnu, ne.
@vokishka píše: Více
To je fakt, no. Mě taky gynekolog doporučoval, ale žádanku mi vypsal jen jednou, na první sono ![]()
Já teď byla na gynekologii na prevenci, je mi 38 a na mamograf jsem se taky ptala. Žádné problémy bohudík nemám, chtěla jsem jen jako moji kontrolu a jako samoplátce, protože samovyšetření doma nevím, jestli dělám dobře. Doktorka řekla, že mamograf určitě ne, ale utz a vzhledem k tomu, že mám velká prsa bych asi ani samovyšetřením nic nepoznala a ultrazvuk by byl nejlepší. Napsala mi žádanku. Objednali mě až na podzim, nemají volné kapacity