Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsme koncem pánevním a v nemocnici by mi chtěli pokud se malej neotočí udělat manuální obrat zevními hmaty. Byla jste na něm některá, jak to probíhalo a jak to nakonec dopadlo? Nějaké info jsem o to našla, http://www.rodina.cz/clanek7655.htm
ale zajímají mě spíše osobní zkušenosti.
Děkuji ![]()
Já sama za sebe s ním zkušenost nemám, ale známá v Brně podstoupila a pak šla hnedka rodit. Rozjelo jí to porod - byla v nějakým myslím 38TT.
nulu86 píše:
No, toho se právě obávám
Ale já jsem neřekla že to takhlemusí být vždy, je to jen jedna ze zkušeností ![]()
Já mám tuhle, jiná maminka může mít jinou..nechci tě strašit.
mně to v porodnici taky nabízeli, odmítla jsem, jednak protože mi to má gynekoložka pod příslibem mlčení nedoporučovala a druhak na tom byla známá, prý to hodně bolelo a už by na to nešla, je to velmi stresující (zvlášť pro miminko) a je tam velké riziko, že se porod buď rozběhne, nebo miminko může mít problémy se srdíčkem, proto se provádí na sále pro případ akutního císaře a navíc, i když ti ho přetočí, tak se mimino klidně může vrátit do původní pozice (říkám si, že k té pozici má určitě svůj důvod
a také úspěšnost těchto zákroků není nijak závratná, raději jsem si nechala císaře naplánovat, toho mého obříka bych prostě klasicky neporodila ![]()
hmmm, to teda doufám že se brzo otočí, protože to rozhodování bude těžký…
Kůželíná píše:
mně to v porodnici taky nabízeli, odmítla jsem, jednak protože mi to má gynekoložka pod příslibem mlčení nedoporučovala a druhak na tom byla známá, prý to hodně bolelo a už by na to nešla, je to velmi stresující (zvlášť pro miminko) a je tam velké riziko, že se porod buď rozběhne, nebo miminko může mít problémy se srdíčkem, proto se provádí na sále pro případ akutního císaře a navíc, i když ti ho přetočí, tak se mimino klidně může vrátit do původní pozice (říkám si, že k té pozici má určitě svůj důvoda také úspěšnost těchto zákroků není nijak závratná, raději jsem si nechala císaře naplánovat, toho mého obříka bych prostě klasicky neporodila
Ahoj, tak já jsem měla prcka taky KP a protože jsem chtěla rodit přirozeně a ne CS (nakonec to byl CS), tak jsem zkusila do toho přetočení jít, ale nepodařilo se
Každopádně lékař s tím musí mít zkušenosti a těch je myslím málo. Příjemné to rozhodně nebylo, chvíli mě pak břicho bolelo, ale max. 30 min.
A jak to probíhalo? prý to dělají jen ve dvou nemocnicích v čr, v ostravě a na bulovce, kde jsi byla ty, popř. jestli v praze, jaký doktor ti ho dělal?
Zuzz píše:
Ahoj, tak já jsem měla prcka taky KP a protože jsem chtěla rodit přirozeně a ne CS (nakonec to byl CS), tak jsem zkusila do toho přetočení jít, ale nepodařilo seKaždopádně lékař s tím musí mít zkušenosti a těch je myslím málo. Příjemné to rozhodně nebylo, chvíli mě pak břicho bolelo, ale max. 30 min.
Zuzz píše:
Ahoj, tak já jsem měla prcka taky KP a protože jsem chtěla rodit přirozeně a ne CS (nakonec to byl CS), tak jsem zkusila do toho přetočení jít, ale nepodařilo seKaždopádně lékař s tím musí mít zkušenosti a těch je myslím málo. Příjemné to rozhodně nebylo, chvíli mě pak břicho bolelo, ale max. 30 min.
Císař byl pro nepostupující porod…KP se rodit samozřejmě dá, ale říkala jsem si za zkoušku nic nedám, buď to bude KP nebo se podaří otočit. Byla jsem v Brně u milosrdných - Mudr. Nagy - myslím, že je to primář, ale teď si nejsem jistá ![]()
Přes břicho nahmatá hlavičku a zadeček (používal i ultrazvuk) a snažil se ho otočit. Je to určitě fyzicky hodně náročné, ale nepodařilo se.Pak jsem šla ještě na monitor. Za tři dny mi praskla voda…termín jsem měla za týden od pokusu otočení.
Ahoj, narazila jsem na vaši diskuzi. Ráda bych se zeptala na radu. Prvního kluka jsem rodila císařem kvůli KP s omotaným pupečníkem…tak ani na manuální hmat nedošlo. Nevíte o nějakém lékaři z Phy či blízkého okolí tento hmat provádí? Moje gynekoložka to neďelá a o nikom neví… Díky