Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přeji všem hezký den,ráda bych se Vás tu zeptala,na ČSSZ mi poradili,že manžel může nastoupit na mateřskou na jeden den a pak to přepsat na mě.To znamená,že 6 měsíců bych pobírala mateřskou z průměru jeho platu a pak až 7 600kč 3 letou rodičovskou,kterou by nahlásil? předem děkuju za odpovědi
ne, mateřskou by pobíral pouze v době kdy by na ni nastoupil (v té době nemůže oficiálně pracovat), většinou se nastupuje na den nebo na víkend aby jsi mohl zvolit délku pobírání RP, který pak na tebe převede.
pobírala bys jen RP těch 7600,–/měs. od měsíce kdy ho na tebe převede (předpokládám, že nemáš nárok na PPM ani na nemocenskou)
na ÚP mi řekli,že nárok na mateřskou mám,ale že se mám jít zeptat na ČSSZ jestli můžu nastoupit 8 týdnů před TP.A dnes mi na ČSSZ řekli,že nárok nemám.Takže v pondělí musim zas na ÚP,jak to tedy je ![]()
jak to je? veštit neumím ![]()
napiš svou situaci, jak dlouho jsi byla zaměstnaná (tak aby za tebe zaměstnavatel odváděl soc. poj.) za poslední 2 roky, dokdy (jestli jsi v ochranné lhůtě po ukončení zaměstnání)?
u zaměstnavatele jsem pracovala 3 roky a na ÚP jsem 8 měsíců,a TP mám 12.7.
tak to nevím kde na úp nabrali, že bys mohla mít nárok na PPM, když momentálně nejsi účastna nemocenského pojištění ani nejsi v ochranné lhůtě po jejím ukončení. Nárok bys měla, jen pokud bys stihla ještě před nástupem na PPM nastoupit do zaměstnání.
Takže jedině pokud bys chtěla 3letou variantu pobírání RP napsat to na těch pár dní na otce dítka, hodím ti sem odkaz na už proběhlé diskuse, ať to nemusím o5 vypisovat
samozřejmě otec dítka musí taky splňovat požadavky pro nárok na PPM:
http://www.mimibazar.cz/navod.php?…
a ještě jeden dotaz? otec dítěte musí na ten jeden den rozvazat pracovni pomer? a jak to funguje v praxi? da vypoved v zamestnani treba v utery, ve stredu(je nezamestnan) jde na socialku si zazadat o rodicak, priznajimu ho a ve ctvrtek je uz zase zamestnan? a pak az mu prijdou papiry ze mu byl priznan rodicak jde na socialku?