Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
zakladatelko, já vím, že rodiče máš ráda, ale ujasni si priority. tvoje rodina je tvůj muž a tvoje děti. Tvůj muž je oprávněně naštvaný a má můj obdiv, že tchánovcům vůbec byl ochotný peníze půjčit. zase až tak zeťové často nejsou štědří. Takže svého manžela podpoř. on teď víc myslí na tu svou rodinu, tedy tebe a děti a má strach, že vás neuživí, asi by si i rád trochu užil. to že máte tak vysoké dluhy je druhá věc, ale do toho já nevidím.
určitě bych být tebou s manželem promluvila, omluvila se mu, řekla, že i tebe ta situace s rodiči štve, určitě jsi i ty na ně v skrytu duše naštvaná. je to další komplikace navíc. Ale v této chvíli bych je neobhajovala, tvá úzká rodina nejsou a ty máš zodpovědnost hlavně za tu svou rodinu.
myslím si, že až se vyspí, že bude přístupnější (-: asi je fakt nesmysl, že by vám to rodiče hned vrátili, určitě bych se s ním nehádala, pravdu má v této situaci on. půjčil a čekal, že se peníze vrátí zpět. Tak doufám, že společně dosáhnete nějakého kompromisu.
Já myslím že je manžel oprávněně naštvanej.Jen by chtěl co bylo jeho na to aby zaplatil svoje dluhy.Proč by měl prodávat auto,když mu mají tvoje rodiče dávat tolika peněz.Já půjčila jednou peníze v rodině a víc bych to neudělala.Taky jsem byla vytočená,že druhá strana nedodržela pravidla.
Ještě bych sním o tom promluvila a s rodiči taky,na jeho místě bych taky chtěla,aby se na to někde půjčili.Měla bys zastávat svoji rodinu,aby si kvůli rodičům o ni nepřišla.
No tak já jsem zas jiné povahy a dát mi někdo ultimátum, udělám pravý opak toho, co chce…a v tomhle případě nechápu tvýho muže, jak ti může dávat na výběr mezi ním a rodiči…to je s prominutím akorát pořádnej egoista
Půjčit peníze v rodině je totiž největší blbost - fakt, nikde žádné záruky a ještě se do toho míchají city, řekne ti to každý právnik. Půjčení peněz je obchod, city tam nemají co dělat. Bohužel to pak tak dopadá, že kromě jedné rodiny trpí i další protože ty peníze chybí i tam. Neříkajíc o tom, že se vám za chvíli rodina rozroste o nového člena a peníze budete potřebovat.
Opravdu bych si v klidu promluvila s manželem a pak i s rodičema a hledala uspokojivé řešení, případně se poradila s nějakým finančním poradcem.
Příspěvek upraven 24.10.11 v 09:44
myslím, že řešit takové věci s chlapem, který je v práci nebo se z práce vrátí (a noční služba to ještě násobí) nemá absolutně smysl. Ani se nedivím, že tak reagoval… Zásadní věci se probírají vždy, když je chlap odpočatej a najezenej. Třeba to byl jen takový zkrat a nemyslel to vážně. Promluv s ním v klidu.
K tomu, jak vyřešit vaši dluhovou situaci, nic radit nebudu - s tím se musíte poprat sami.
Jen mě zaráží, že chcete splatit dluhy, abyste si mohli vzít další dluh (=hypotéku). Jak si chcete poradit s novým dluhem, když si s těmi starými neumíte poradit?
Pokud jsem správně pochopila - ještě máte nějaké věci k prodeji, které by vám současné dluhy pokryly… Jenže co až nebudete moct splácet hypotéku? Co prodáte pak? Střechu nad hlavou??
Můj názor - zkus se s manželem zamyslet nad tím, zda si náhodou nežijete nad poměry (když máte ty dluhy) a přestaňte spřádat nesmyslné podnikatelské plány, které ty dluhy časem jen prohloubí.
I já se přikloním na stranu tvého manžela. Byly dohodnuté pravidla a ty tvoji rodiče porušili, takže by se měli hlavně snažit oni. Nemohli by něco prodat třeba oni, aby ukázali snahu. Píšeš, že budou schopni splácet tak reálně od ledna a co, když se jim zase nepovede? Ani nepíšeš kolik budou schopni splácet? Příjde mi hloupé manžela přemlouvat, ať prodá auto, když máte peníze, které už jste měli mít dávno na účtě a ty vymáhat (omlouvám se za hnusné slovo) nehodláš.
Ještě mě napadlo, že píšeš, že jste splatili všechny dluhy a už je máte zase a vyšší než těch 100tis., co vám dluží tvý rodiče. Tak to se na mě nezlob, ale nejdřív byste měli probrat, jak hospodařit, a to nejlépe s nějakým finančním poradcem.
Souhlasím s výše uvedenými příspěvky. Pěkně jste se do toho zamotaly a upřímně nechápu, jak může 100 tisíc půjčovat mladá rodina nebo dva mladí, kteří rodinu plánují… My tohle rodičům půjčit,tak jdeme žrát trávu.
Nebo jste tehdá opravdu měli tak vysoké finanční rezervy, že to byl „pakatel“? To pak jo…
Jinak netuším, za co všechno dlužíte, ale jak tady psali, patrně je někde nadbytek a nadpříjmový život. Určitě s rodičema domluvte co nejrychlejší splacení - spíš než aby si brali půjčku, ať něco ze svého majetku prodají… a sami si proberte své žití a zrušte a prodejte všechno, co nutně nepotřebujete.
Manžel je naštvaný oprávněně - navíc jsi mu sáhla na jeho ego - na jeho auto. ![]()
blbý, ale je to tak…
NIKi
Manželovi se nedivím..Sice si za to také může, ale vize, že tchnáni budou spácet po tisícikoruně měsíčně 100 000.- je fakt k pláči..To vás nezachrání..
Dluží tvý rodiče, tak at jsou v bryndě oni, né vy..
Nevyšlo to jim, tak at se starají, kde vzít na vrácení..
Také bych chtěla 100 000.- zpět a auto bych prodávala, až bych věděla, že nikdo nedluží mě..
My teď platíme nájem za byt + splácíme nějaké zbytečné půjčky. Až nebudou jiné dluhy, tak místo nájmu se bude platit hypotéka. Není to tak, že chceme další měsíční náklady.
Já ho chápu, že je naštvaný a ta situace je špatná. Nějaká lichva by rodičům možná půjčila, ale oni jsou teď teprve měsíc zaměstnaní.
Půjčovat v rodině je blbost a už vím dlouho, že jsem to neměla nikdy dovolit, ale rozhodnout se tak, že moji rodiče neuvidí svoje vnouče a v tom případě téměř ani mě, dokud nám dluh nesplatí, mi nepřijde normální řešení této situace.
zakladatelko, já myslím, že sis to prostě špatně načasovala a reakce manžela tomu odpovídala. takovéhle věci se neřeší po telefonu ani SMS. nechej manžela vyspat, najíst se, počkej na vhodný okamžik a v klidu to proberte. uvidíš, že cestu najdete. ale souhlasím s ostatními, že by se měli trochu snažit i rodiče. Vím, že to je hodně těžké, ale je potřeba dělat kompromis na obou stranách. uvidíš, že to vyřešíte a třeba to manžel s tím zákazem taky nemyslel až tak vážně.
A muzu se zeptat proc maji vasi zacit splacet az v lednu kdyz uz práci mají?
jinak souhlasim s nozu.. jeste jestli si mu napsala ze uz nechces dluhy ze prodate auto.. to bych asi taky vypenila, proc prodavat moje veci kdyz mate prachy u vasich.. Tim chci rict ze to asi taky chtelo trochu jine podani… Myslim ze az se muz vyspi a v klidu to proberete tak najdete nejake rozumne reseni… Skus to vzit z jeho pohledu, ze by dluzili jeho rodice a on prisel s tim aby si prodala nejake svoje veci aby jste se dostali z dluhu misto aby sel za nimi a snazil se penize ziskat zpet..
Příspěvek upraven 24.10.11 v 10:01
Ahoj, potřebuji se svěřit a slyšet vaše názory.
Manžel sdědil byt, který se prodal, aby se zaplatili dluhy. Já měla také nějaké, ale velká většina byla jeho. 100.000 Kč se půjčilo mým rodičům, kteří se snažili podnikat z internetovým obchodem, s tím, že nám to do do roka, do dvou vrátí. Bohužel jim podnikání nevyšlo vůbec a vrátit nám to nemohou. Ted si konečně po půl roce našli práci, takže nám to chtějí splácet, reálně myslím, že od ledna. Naše situace se nám opět nějak zkopmlikovala a my máme opět nějaké dluhy. Navrhla jsem prodat osobní auto, u kterého máme stejně problém s placením vysokého pojistného a máme ještě ojeté vozidlo Mercedes Vito, se kterým se budou vyklízet byty apod. Napadlo mě to včera večer, když byl na noční a hned jsem mu to napsala SMSkou. Musíme se zbavit zbytečných dluhů, abychom už mohli jít konečně do hypoteky. Ted ráno se vrátil z noční a začal na mě řvát, že on prodá auto, že nebude mít nic a mý rodiče nám přitom dluží prachy. Na můj argument, že stejně dlužíme víc, než nám naši dluží a že nám to chtějí splácet, řekl, že ho to nezajímá. At si vezmou půjčku, vrátí nám peníze, jinak neuvidí naše díte. Ze prý taková svině bude. Nasim nikdo půjčku ted samozřejmě nedá. A prý jestli ho v tomhle rozhodnutí nepodpořím, tak půjdeme od sebe, že u mě nemá vůbec zastání.
Jsem teď těhotná v 9. měsíci. Samozřejmě, že se k našim neotočím zády kvůli tomu, že nám (nebo spíš mému muži) dluží peníze a nejsou to schopni podle slibu splnit, protože to prostě nevyšlo. Nevím, jestli nebude klidnější, až se vyspí po noční a bude mít jiný názor, ale jsem na něj strašně naštvaná, že mi něco takového dělá. Jak mi může dát takové ultimátum? Samozřejmě bych s ním nebyla dále ve vztahu šťastná, kdybych na jeho návrh přistoupila, ale přijde mi i hrozná varianta, že budu svobodná matka na mateřské.