Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem!
Mám přítele černocha a nyní žijeme v zahraničí. Do ČR však pojedeme na dovču a trochu se obávám reakcí. Každý den si před spaním říkám proč jsou Češi tak netolerantní a vždycky na takové páry blbě čumí (s prominutím). Kamarádka má také přítele černocha a mají spolu miminko a dočkala se komentářů jako:„Ta je blbá nechat se zbouchnout černým“ a podobně. Máte někdo podobný problém? Ani mi to tak nevadí kvůli mně, ale kvůli němu, že se tam nebude asi cítit dobře. Díky za názory. ![]()
Já myslím, že přeceňuješ vaši důležitost. Jako národ extra netolerantní nejsme, to jsou obecné, poměrně hloupé, řeči, na černocha se koukává, protože zase tolikrát se s ním nesetkáváš, není to úplně obvyklá barva kůže u nás běžně k vidění. Nevidím důvod, proč by se měl u nás cítit nedobře. Když přijedeš do Afriky, taky na tebe lidi civí, máš máš netypickou barvu kůže.
@guapi Kamarádka má manžela černocha a malé mimčo. Asi se sem tam s nějakou negativní reakcí setká, ale tak to asi k tomu patří. Jsou šťastná rodinka a každému rejpalovi je do toho šumák
Ovšem pravda je, že při manželství se na takový vztah pohlíží přeci jen asi trochu jinak než když se jedná „jen“ o přítele (co holku „zbouchne“). U manželů je miminko docela logickým krokem.
Tak já takový pár ve své blízkosti mám a s negativní reakcí se setkali pokud dobře vím, pouze před svatbou. Její manžel je muslim a doma ho moc nepředstavila, brali se rychle.
Jinak mám pociit, že češi tedy nejsou zrovna moc rasističtí, ale to je dost o pohledu na věc. A pokud vás za zády někdo pomluví, tak by nejspíš pomluvil i kdyby manžel byl čech. Pomlouvači si vždycky něco najdou.
@terinka4444 píše:
Já myslím, že přeceňuješ vaši důležitost. Jako národ extra netolerantní nejsme, to jsou obecné, poměrně hloupé, řeči, na černocha se koukává, protože zase tolikrát se s ním nesetkáváš, není to úplně obvyklá barva kůže u nás běžně k vidění. Nevidím důvod, proč by se měl u nás cítit nedobře. Když přijedeš do Afriky, taky na tebe lidi civí, máš máš netypickou barvu kůže.
@terinka4444 ne v Africe se na mě nikdo právě špatně nedíval a všichni ke mně byli hrozně milí. Třeba taky záleží kde že jo, ale já jsem z menšího města a co kamarádka vyprávěla, že jí lidi kolikrát na ulici řekli, tak se bojím.
Taky si nemyslím, že by Češi byli nějak netolerantní. Vždyť tady žije a pracuje mnoho cizinců, a pokud se chovají normálně, tak nemají problémy. Hloupí lidé se najdou všude, tomu nezabráníš.
@Icestar tak to ráda slyším
jinak kamarádka je s přítelem už hodně let a svatbu mají letos
@guapi Češi jsou tolerantní víc než dost, myslíš že když běloška vystoupí z letadla v Africe že nikdo koukat nebude. Spíš koukají že to neni moc časté ![]()
Asi i záleží, kam do ČR pojedete, ve velkých městech se to tak nebere a nikdo na Vás blbě koukat nebude si myslim, jestli ale jedete někam do Horní Dolní, tak tam holt budete atrakce no, tam to lidi neznaj
No, ja i v Praze opakovane zazila buransky pokrikovani a polohlasny poznamky, kdyz jsem obchodni partnery brala vecer na jidlo - pokazde slo o priopile jedince, od pohledu nizsi socialni trida, bylo mi z toho smutno.
Na mensim meste budou minimalne zvedave zirat, priprav ho psychicky na horsi, snad aspon moc nerozumi cesky, drzim palce, at ma jen pekny vzpominky.
Myslím, že to moc hrotíš. Na černocha tu lidi koukají spíš zkoumavě než nějak rasisticky. Schválně si zpytuj sebe, nevím kolik ti je, ale pokud si vyrůstala za totáče, kolik si viděla černochů?? Z generace mojí babičky jen ti, kdo bydleli někde, kam přijel na konci války americká armáda a měli sebou třeba nějakého černocha. Naši část republiky osvobodila, takže je viděli…z generace mých rodičů jen ti, kdo studovali v Praze, když tam byli různí studenti z rozvojových zemí, pak ti kdož pracovali u nás v kolbence, kam přijeli na družbu např. Kubánci a nebo nějaké západní delegace. No a konečně naše generace, až po revoluci v televizi a pak někde na dovolené a nebo zas v té Praze. ![]()
Já viděla prvního černocha v 15 letech, 5 let po revoluci při návštěvě USA a byl to pro mě zážitek
I moje malá dcera, když poprvé viděla v cizině černocha, tak na něj koukala jak puk
Takže to nehroť, pokud s tím nemá problém tvoje rodina, tak do cizích je ti prd.
Nemyslím, že by náš národ byl zas tak nesnášenlivý ![]()