Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
syn 15 měsíců má tzv. mapovitý jazyk dr nám doporučila vitamíny ale pomohlo to jen na chvíli teď se mu to vrátilo nevíte někdo co to způsobuje a jak nad tím vyzrát? děkuji
Ahojky, na jazyk pozor. Začala teď řádit, zase spálová angína. Pokud by měl bílé skvrny na jazyku a na růžových částech jakoby jahodová zrníčka tak honem k Dr. je to angína. Ani nemusí mít teplotu. Malej ji měl minulý týden a teplota jen 37.8.. Tak držím palečky, ať Vám to brzy zmizí.. ![]()
A zkoušeli jste laktobacílky? Já je kupuju místo vitamínů. Stojí stejně jako Marťánci, ale jsou pro obranyschopnost vhodnější. Chce to zkoušet co zabere. A nebo mu ten jazyk tak nechte, bude aspoň originál. Pokud je zdravej a šťastnej, tak bych byla v klidu. ![]()
no právě že vypadá že ho to ani nebolí ale na pohled to vypadá dost blbě
Chápu člověk neví jestli na něj něco leze nebo ne. Já bych fakt zkusila ty laktobacílky a nebo mu zkuste dávat ovocný šťávy. Třeba něco zabere. ![]()
ahoj, je mi 33 let a mám mapovitý jazyk. Byla jsem na vyšetření, ale nic to není. Trpí tím cca 5 % populace, není to nic vážného, ničemu to nevadí. Jen to nevypadá hezky. Snad jsem tě uklidnila.
Tak prckovi se „loupal“ (červené skvrny na jazyku, vypadalo to dost hrozne) jazyk od mala a dr. říkala, ze je to bezne u malych deti, ze se jim vymenuje horni vrstva bunek.
Tedka je mu temer dva a pul roku a uz se mu „olupuje“ malokdy.
Mapovitý jazyk sám o sobě nic vážného neznamená. A laktobacilky na něj určitě nezaberou- jen zbytečně vyhozené peníze.
Jen někdy může být jazýček citlivější na citrusové plody a pod. a kořeněná jídla.
Hlavně je důležité aby lékař odlišil, zda se nejedná o chybějící vitamíny v těle jako vitaminy řady B, nebo chybějící železo.
Lactobacily by mohly pomoct, pokud jde o projev nedostatku vitamínu sk. B, protože mají vliv na jejich tvorbu…
Chci se zeptat, jestli nevite co by to mohlo byt, na spicce jazyka a na okrajich mam cervene skvrny ohranicene bile, zda se mi, ze to mam uz leta, nekdy vice nekdy mene… Neboli to, nepali, nic.. Setkaly jste se s tim nekdy?
Zdravím všechny, tohle přesně má můj 22 měsíční syn, dělaly vyter a je to plíseň jazyka. A co je nejhorší, nemůžeme se toho vůbec zbavit. ![]()
A co pořídit škrabku na jazyk a čistit jazyk?
to by nepomohlo? a kloktat nějakou vodičku na výplach úst..klidně bylinou.
Skrabku jsem uvažovala, v pondělí máme kontrolu na ORL zeptám se. A z tím vyplachovanim, to ještě bohužel neumí, ráda bych. Slyšela že je dobrý ocet z vodou, ale bohužel. Moc děkuji