Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminky, prosím nemáte podobnou zkušenost.
Malá má od školky rýmu, píchali jí 2× ouško, od té doby špatně slyší. Já nejsem co se týká dr moc zkušená, takže po kontrole na ORL jí hned poslali na odebrání nosní mandle. Chtěla jsem se ještě ujistit, tak jsem navštívila ORL,,netrhačku,,:-)Ta byla moc milá, udělala daleko více vyšetření, dostala Aerius, Pamykon, nicméně při kontrole se nic nezlepšilo dutiny prý čisté, ale tymp. oboustranně nevzdušné a to je prý kámen úrazu, říkala, že sono neukázalo, že by mandle byla velká, ale prý jí tlačí na něco v uších a tím je nahluchlá, takže odebrání mandle doporučila co nejdříve, dokonce tvrdí, že když to nepomůže, budou jí muset dát takový trubičky do uší. Prosím, máte někdo takovou zkušenost? třeba že to odebrání nosní mandle pomohlo. Jsem z toho dost nešťatná. Ještě nám doporučila nafukování takovýho balonku nosem, že uši odlehnou. A jak to chodí v nemocnici, mám strach že si malá nenechá odebrat ani krev
![]()
Ahoj, malý byl na trhání a jeden z důvodů byl horší sluch. Teď má sluch OK a nemocnost se taky časem srovnala
. Ten sluch prakticky hned po operaci a ta nemocnost cca do roka ![]()
Vážně to pomohlo hned? to by bylo super!!!a jak to bylo v nemocnici, v kolika byl letech a to jste byli v Plzni?
Nelluško - neboj se toho, malé děti snášejí odebrání nosních madlí dobře, není to těžký zákrok. Navíc prý nosní mandle dorůstají. Sama špatně slyším a po zápalu plic a antibiotikách ve 3 letech už mi to zůstalo, také mi trhali nosní mandle. Pamatuju si z toho, že to byla švanda, protože nám dali rajský plyn, bylo tam víc dětí. Jinak mě to nepomohlo, mám nějak porušený sluchový nerv, ale střední nedoslýchavost, takže nosím sice naslouchátko, ale jen na jednání nebo do divadla. Určitě zkus co můžeš, ať už jde do školy buď dobře slyšící nebo s naslouchadlem.
@Nelluška píše:
Vážně to pomohlo hned? to by bylo super!!!a jak to bylo v nemocnici, v kolika byl letech a to jste byli v Plzni?
Jj, byli jsme v Plzni. Teď v květnu to budou 2 roky
malý to zvládl na výbornou, spíš maminka hysterický zdravotník měla co dělat
( oni řekli že tam bude 20 minut a vyjel po 40min.)
Bylo to fakt v pohodě, ORL tam mají hezky zařízený, přišli i klauni atd
Malý ani nechtěl domů ![]()
Nelluško, krev jí bude brát už vaše dr. kvůli předoperačnímu vyšetření. Už máte termín?
Jj, krev se bere jen při předoperačním. Pak se napichuje flexila kvůli infuzi, ale to až na sále
Tam dostane jen injekci do zadečky- premedikaci (oblbovačku)
no máme až začátkem června, prý je to opravdu změněný, že nárok na bezplatný doprovod jen do čtyř let. Ale tuta nová ORL říkala, že by to chtělo dřív, budu si tam volat obden, jestli někdo nevypadl.
Synovi brali mandli přesně ze stejného důvodu. Na jedno ucho prakticky neslyšel. Pobyli jsme si den v nemocnici a sluch se upravil prakticky ihned.
Dneska už spíš dělá, že mě neslyší ![]()
Tak ten postup bude asi všude jiný.
U nás preferují doprovod, i když matka už nemá nárok na bezplatný..K vůli bezpečnosti dítěte a aby ho nemuseli dávat na JIP.
Pokud má doprovod, tak u nás je to tak, že je s matkou těsně před operací, než si pro něj přijde lékař v doprovodu sester - příprava na narkozu se dělá na pokoji, před matkou, i ta kanyla se píchá do ruky. Matka je poučena musí podepsat, že se od dítěte v tudo dobu nesmí vzdálit - záchod je na pokoji a vždy jsou tam 2 maminky s dítětem, ty pokoje jsou speicálně upravené pro tyto případy a to samé jak dítě přivezou, tak musí být několik hodin pod trvalým dohledem matky.
Samozdřejmě sestry jsou k dispozici a matka s nimi musí spolupracovat.
Syn byl na vytrhnutí nosní mandle loni, téměř v 5 letech, ale ne z důvodu zhoršeného sluchu, spíš z důvodu neustálého zahlenění, kašlání a dávení se.
Pomohlo to tak na 70 procent.
První den nás přijali, druhý den zákrok, další den domů.
Já jsem měla nárok na bezplatný doprovod, o změnách nevím.
Teď jde na zákrok moje kamarádka s malým. Prý se to nějak měnilo, přesně nevím. Prý by si musela zaplatit nadstandart který je beznadějně obsazený
Takže tam bude od rána do večera a na noc půjde domů ![]()
Probíhalo to jak píše Jana nade mnou, kromě té flexily. Na sál jsem šla s ním, rozloučili jsme se před dvěřmi OS. Pak jsem tam na něj čekala, některé matky chodí i na OS když se děti probouzí z narkózy( některé děti jsou neklidné a pomáhá když je tam přítomna matka).
Jen to WC a sprchy jsou na chodbě, nemá je každý pokoj sám. Tedy alespoň ve FN v Plzni ![]()
vereniko a to platí od nějakého věku dítěte? Jdeme za 14 dní a nikdo mi nic takového neřekl, že bych si přibalila spacák, domů mě nikdo nedostane.
@mag píše:
vereniko a to platí od nějakého věku dítěte? Jdeme za 14 dní a nikdo mi nic takového neřekl, že bych si přibalila spacák, domů mě nikdo nedostane.
Ono asi záleží kolik je dítěti, přednostně se ubytovávají rodiče s menšími dětmi. Osobně bych řekla cca do 3 let. Malému kamarádky bude 5. Pokud už máte termín a máš být přijatá s ním ( to ti asi řekli když jsi si byla domlouvat termín) tak se nemusíš ničeho bát
Oni jí to řekli hned co si byla domluvit termín, že pro ní lůžko nemají ![]()
My byli s malým na trhání mandlí dokonce 3×. vždy mu dorostly… a trubičky měl v uších 2×. Vždy to perfektně pomohlo, hned po operacích, ale bohužel, časem se to zase zhoršilo, proto ty opakované operace. Teď je mu 6, jsme už 1 rok bez zákroku a zdá se, že už z toho vyrůstá…klepu ![]()
ahoj holky, takže nárok na ubytování s dítětem mají matky dětí do čtyř let. Nad čtyři roky si musím zaplatit nadstandard, který je jak tu někdo píše beznadějně obsazený, máme termín až 3. června!!!!!!ale mám prý volat prý jedna z pěti operací je odložena kvůli rýmě.