Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky chcem sa spýtať názor. Mám priateľa, ktorý bol na začaiatku vzťahu úplne super, po pol roku som otehotnela (nečakane, mali sme pár púroblémov, ale prekonali sme to. Ja som zistila, že hulí trávu, nepriznal sa k tomu, ale začala som po byte nachádzať fajky a všelijaké sáčky a nádobky s trávou. Nakoniec som ho donútila sa priznať, vyvsvetlil mi to, že nechápe v čom mám problém, že ho to ukludňuje, robí mu to dobre atď, vraj ulí, keď má chuť, keď som sa ho pýtala ako často to je, povedal, že tak dvakrát do týždňa. Prestať nechce a ja som mu teda povedala, že sa to pokúsim tolerovať. Inak je na mňa milý, dobrý, k synovi sa správa pekne, venuje sa mu, jakžtakž zarába. Mali sme problémy aj ohľadom toho, že sa mi zdalo, že je často v krčme, ale to sme vyriešili dohodou, že dvakrát do týždňa (to som schopná tolerovať a zatiaľ to funguje). Problémom je, že tú trávu tolerovať asi schopná nie som. Naozaj sa snažím, ale stále mi to vrtá hlavou, neustále ho obviňujem, hrabem sa mu vo veciach a snažím sa nájsť nejaký dokaz, o ktorý vlastne ani nestojím, ked nieco nájdem akurát sa nahnevám, ale stále rozmýšľam či si to nevymýšla, ktovie kde a kolkorát naozaj hulí a čo ak mu z toho úplne prepne a vyhúli sa. On je živnostník a pracuje sám vo svojej dielni, ako mám vediet ze tam nehulí. Keby sme nemali dieťa, odišla by som. Je to podla vás dovod k odchodu??? lebo nechcem malého pripraviť o otca, ale pokiaľ tu zostanem tak mám obavy, že si sposobim nejakú psychickú poruchu. Inak som veselá, optimistická osoba, ale tieto pochybnosti okolo trávy ma ubíjajú a robia zo mňa detektíva až policajta, pritom to sama neznášam, keď niekto niekoho kontroluje a predtým som to nikdy nerobila.
Osobnu skusenost nemam, ale mojho oblubeneho kolegu nechala holka skrze travu. Vravela, ze to proste neslo. Ze ten chlapec uz nedokazal byt stastny bez travy. Mne prisiel roztomily, ale doma som nemala.
Prosím o zachování anonymity, z důvodu přátel, kteří sem chodí, znají mě i jeho.
@Bábi Zlopočasná ale víš o tom, že znám člověka, který taky nedokáže být štastný bez trávy? Prostě tráva uklidnuje a víc tě pak baví zábava. Bez trávy už by mu to asi nešlo. Nehodlá se jí vzdát.
![]()
Pro me by to duvod byl, v tomhle mam jasno a jsem nekompromisni.
Pokud dvakrát do týdne, tak může normálně fungovat. Pokud by to bylo několikrát denně, tak bych to netolerovala.
K tomu nehodlání se vzdát – pokud není jasný důvod, proč by to dělal? Je to jako s pivem. Proč si ho několikrát do týdne nedat, když můžu? Kdybych si to zakázala, stejně pak asi neodolám, protože co jiného v té hospodě? Sedět o vodě? To není ono. ![]()
I pro mě to byl důvod k rozchodu. Jeho snaha přestat znamenala nevrlost, nervózní chování a podobně, pak se uklidnil a já si myslela, že to přešlo. Pak jsem zjistila, že trávu hulí dál
neměla jsme potřebu zůstávat s člověkem, který mi není schopný říct pravdu. Pro mě je to droga - i když někdo říká že lehká, tak je to droga. Ničí to mozkové buňky (stejně jako alkohol, cigarety a podobně) ALE na marihuaně vzniká nenápadná závislost. I když ti lidé řeknou, že v žádném případě, že hulí jen proto, že jim to chutná a přestanou klidně hned teď. Navíc, když vidím, co se z těch lidí (i třeba na vysokých postech, finančně zajištěných, rozumných) postupně stává, tak si myslím, že to není nic moc dobrého. To je moje osobní zkušenost, bohužel. Navíc velmi často, lidé pod vlivem marihuany řídí.
Zakladatelko, tohle je přece hloupost. Když ti tu z 50 komentářů 40 lidí napíše že to důvod k odchodu je, tak se rozejdeš? a nebo opačně a nerozejdeš ![]()
Osobně, 2× týdně pro mě není problém. Daleko horší mi přijde když si chlap dává denodenně pivko i kdyby jedno, nebo žena co večer uloží děti a naleje si víno. To bych nesnesla.
Takže já být v tvé situaci tak to nehrotím, nerýpu, nehledám a nevysírám naopak bych byla ráda že je upřímný a řekl mi.Ale to jsem já a můj pohled na věc, ty se stejně musíš rozhodnout podle sebe. Pokud je to pro tebe nepřekonatelný tak se rozejdi, stejně jako bych to udělala já s pivařem.
@fíkofka že? Člověk je nervozní, je to droga.Je to uklidňuje, víc je pak baví zábava. Takže to droga je, nedávám si v hodpodě pivo jen proto, aby mě to v hospodě víc bavilo.
Keby to bolo len na mne tiež by som osišla, ale pokial sa malemu venuje ni je to odo mna sebecke voci synovi? dakujem za nazory. Pivo mi nevadi, sama ho mam rada a ked prestanem kojit urcite si na jedno capovane zajdem, ale ta trava…
@koumak77 píše:
Keby to bolo len na mne tiež by som osišla, ale pokial sa malemu venuje ni je to odo mna sebecke voci synovi? dakujem za nazory. Pivo mi nevadi, sama ho mam rada a ked prestanem kojit urcite si na jedno capovane zajdem, ale ta trava…
Tak si pak dej taky trávu a možná si ho s tím pivkem pak dávat budeš dvakrát do týdne.
Sobecké by to asi bylo, ale pokud je to pro tebe opravdu nepřekonatelná neshoda, tak je lepší jít od sebe, než, opět sobecky, to partnerovi jen vyčítat, kontrolovat ho a podezírat ho. To není dobré a časem byste z toho zblbli oba, dost možná by sám odešel dřív. Předělat se ho nesnaž. Až bude chtít přestat, přestane.
@Blackova.K Připadá ti špatné jedno pivo denně? A co když ti ho předepíše lékař na ledvinovou koliku? Dej si proti sobě jeden joint a jednu skleničku vína a co to udělá s tvým vnímáním? Alkohol, jako jedno pivo a jedna sklenička vína tě otupí minimálně, zato joint tě otupí na dlouho, navíc zůstává v krvi a dlouhodobě ovlivňuje funkci mozku.
Zakladatelko, uplně tě chápu. Když chce kouřit cigára, at kouří, ale tráva..
to potáhne, teď to dusí v sobě, smrdí to, takže tráva droga je.
@fíkofka píše:
@Blackova.K Připadá ti špatné jedno pivo denně? A co když ti ho předepíše lékař na ledvinovou koliku? Dej si proti sobě jeden joint a jednu skleničku vína a co to udělá s tvým vnímáním? Alkohol, jako jedno pivo a jedna sklenička vína tě otupí minimálně, zato joint tě otupí na dlouho, navíc zůstává v krvi a dlouhodobě ovlivňuje funkci mozku.
A co když si dáš jointa ze zdravotních důvodů, protože ti pomáhá třeba při roztroušené skleróze? ![]()
@Anonymní píše:
@fíkofka že? Člověk je nervozní, je to droga.Je to uklidňuje, víc je pak baví zábava. Takže to droga je, nedávám si v hodpodě pivo jen proto, aby mě to v hospodě víc bavilo.
Tak návyková látka je to stejně jako třeba kofein, nikotin nebo alkohol. Pro mě je horší to dlouhodobé ovlivňování, to že to z tebe nevyprchá po hodině a hlavně to ten člověk potřebuje, i když řekne že ne. Ten můj byl nervózní, roztěkaný, zapomínal. A ze zkušenosti to často přechází do tvrdších drog. Já se toho osobně bojím a připadá mi to zbytečný