Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky, loni jsme dodelavali podkroví, máme tam dětský pokoj a ložnici. V obojím jsou střešní okna. Střecha je zataplenena foukanou pěnou a letos v létě je tam na umření 🤦♀️
Hledala jsem na netu a do střešních oken jsem dohledala nějaké markýzy, které by měly chránit před přehříváním. Opravdu to pomáhá? Nerada bych vyhodila peníze a bez výsledku.
Co se týče klimatizace, není u nás klasická do podkroví možná, jen ty malé mobilní a to si nejsem jistá, jak moc pomůže.
@Clue Markyzy nemame, jen zatemnovaci rolety. Ale od vedra to stejne nepomaha. Bez klimy je tam na umreni.
Markýzy venkovní mají běžně v jižních zemích i přes normální okna, takže to asi pomaha
byli jsme teď v Albánii a tam to měli všude přes cele balkony. Venkovní odstineni je logicky nejúčinnější, vůbec nepouští to teplo dovnitř.
My jsme to horko vyřešili, že došlo k pořízení klimatizací letos. Dcery mají pokoje, kde jim od oběda do zapadnutí pere slunko. Teď tam moc času netráví. Ale v červnu to byl děs, když se chodilo do školy a v tom vedru se mají učit. My máme ložnici a syn od východu. Tak tam je to snesitelnější.
My jsme zatím do střešních oken pořídili pouze sítě proti hmyzu a to vyšlo na osm střešních oken loni kolem 26-28 tis. vč. montáže. V noci děláme při spaní průvan a stačí to. Je tam snesitelněji.
Kolegyně má nějaké zatemňovací rolety do střešních oken. Od Velux. Vychází to cenově +- jak vychází ty síťky. Podle velikosti okna. Je třeba na míru řešit. My dětem ty zatemňovací rolety asi taky pořídíme do pokojů. Ale mi se nelíbí, že na to učení mají mít přes den tmu. Proto raději investice do klimatizací. Budou mít příjemně v horku na učení, ale nebudou mít tmu. A před spaním bude fajn, než se bude dát větrat v noci.
Mi u těch všech rolet pocitově vadí, že je to prostě hrobka tmavá. To bych raději i tu přenosnou klimu pořídila
.
Dovedeš si představit, že budeš mít takhle minimálně půl roku v roce zabedněno, tmavo v pokojích přes den?
Podle mě jedině klimatizace, ovšem řešit již při rekonstrukci. Ale i ta mobilní bude lepší než nic…
@Kelsey Prosím co máte za sítě, ideálně i s fotkou a jak se stahují, zhora dolů nebo opačně. Zatím mám obyč. z Lidlu v jednom pokoji a spokojená moc nejsem.
Pokzd nechceš vyloženě předokennínrolety, tak existují vnitřní rolety, který umí odstínit a odrazit sluneční záření. Funguje to a umí to srazit teplotu o pěkných pár stupňů. Já jsem takhle, když nebyly finance, koupila tu stříbrnou clonu na čelní sklo aut a i to fungovalo skvěle.
@Janli píše:
Pokzd nechceš vyloženě předokennínrolety, tak existují vnitřní rolety, který umí odstínit a odrazit sluneční záření. Funguje to a umí to srazit teplotu o pěkných pár stupňů. Já jsem takhle, když nebyly finance, koupila tu stříbrnou clonu na čelní sklo aut a i to fungovalo skvěle.
Bohuzel nefunguje. Mozna o stupen. To vedro se pres rozpalenou strechu stejne dostane dovnitr ![]()
@Kelsey Taky me zajimaji ty site. To jsou ty, co musis k nim mit i ram?
@Kelsey my jsme ve staré zástavbě, dům je skoro sto let starý a hodně úzký, není kam tu klimu pořádně vyvézt právě a nejsem si jistá, jak to s tou přenosnou bude moc funkční 🙂 dívala jsem se od veluxu na venkovní markýzy (máme od nich okna), jen mám právě strach, že to moc nepomůže, když je to přímo pod střechou.
@Janli moc děkuju za tip, klidně to i zkombinuju, ať to prostě aspoň trochu pomůže.
Jinak moc děkuji za všechny příspěvky, budeme to muset nějak řešit, teď už sice léto končí, děti jsou prcci a většinu času trávíme spolu dole, kde je fajn, ale do příštích let to nějak musíme vyřešit 🤦♀️
@cecetka píše:
Bohuzel nefunguje. Mozna o stupen. To vedro se pres rozpalenou strechu stejne dostane dovnitr
Pak máte špatně udělanou izolaci ve střeše. Já měla podkrovní byt, komplet na jih a fakt to dalo pět stupňů dolů.
@Clue my jsme si ty markýzy od Veluxu nechali dát letos. Je to taková černá hustá síťka. Světla to moc neubralo, teplota je snesitelnejsi než bez nich. Ale chládek tam i tak není, ale to asi nikdo nečeká. Nicméně v pokoji, který zatím není obývaný, je to znát hodně. V druhém, synově, už je to horší. Protože mu tam sem tam vetram, ze jo, a to znamená, že si tam to teplo stejně pouštím…
Nicméně je to určitě lepší.
@Finkaa @cecetka
Ano. Je tam ten rám. Stahuje se to dole. My jsme měli několik let bílý rám. Loni jsme museli dělat nové síťky. A teď máme tyhle nerezové. Velux je má v nabídce. Ale my je máme k těm střešním oknům. Ty teď nevím, jak se jmenují. Když nechceme, ať jsou vytažené síťky. Tak to hore úplně zajede a není vidět. Ten rám je teda vidět furt. Ale ničemu nevadí. Hlavní je, že nás nežerou v noci komáři.
@Kelsey Díky. Takže to jsou od Veluxu? U nás je nikde nemají k vidění a tak tě ještě poprosím o info, rámeček je jakoby kolejnice, ve které síť jezdí, jsou tam pak štětečky, aby to bylo utěsněné nebo to je zcela těsně a nic se mezi síťku a rámeček nedostane? A síťky jdou zastavit v kterékoliv pozici? Pokud ano, myslíš, že by šly namontovat vzhůru nohama, tj. stahování nahoru? Máme otvírání oken nahoře.