Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Právě mě oslovil ten přírodní materiál.. proto o tom uvažuji.. a právě mě zajímá, jesli to stojí za to… a jaké další vlastnosti to má..
Čau. V podlahách dělám už několik let (prodávám, nejsem podlahář) a přijde mi, že tato diskuze potřebuje vyjádření někoho z oboru.
Nejvíce mě zde zarazila informace, že PVC je odolnější****. To není pravda. Marmoleum (přírodní linoleum) je sice křehký materiál (dolova se láme) ale když už je poležený, je velmi odolný proti opotřebení. Zátěžová třída marmolea začíná na čísle 23 (nejvyší bytová zátěž), ale jde až na 43 (nejvyšší průmyslová zátěž). Otlačeného nábytku se stejně nevyvareujete.
Pokládka má být na opravdu rovná a tvrdý povrch. Dlažbu není třeba vysekávat. Spáry mazi dlaždicemi lze vyrovnat stěrkou, takže spáry zmizí. Pod marmoleum nedávejte nic, co by ho změkčilo (mirelon, nebo jiné podložky).
Co se lepení týče, tak my v eAMADEO doporučujeme lepit vše. Realita je taková, že skoro nikdo nechce lepit, i když to prodlužuje životnost podlahy. Přitom není třeba lepit to celoplošně, stačí třeba jen obvod.
Pak jsem četl něco o vyšísování marmolea. O tom jsem nikdy neslyšel. Například marmoleum Real má podle technického listu velice dobrou barevnou stálost.
Shrnutí: Mamoleum je drahé, ale vyrží velkou zátěž po dlouhá léta, Odolá i nekoncentrovaným kyselinám, nebo kolečkovému křeslu. Hlavní výhodou je přírodní složení a bakteriostatické vlastnosti, proto je super do nemocnic, nebo pro alergiky, apod.