Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky,
stává se mi, že mám menses 3-4 dny, pak se to temer den zasekne, vložka zůstane čistá,a pak se to ještě tak na den spustí. Zdálo se mi to divné. Říkala jsem to gynekologovi a ten mě uklidnil. Na běžnou prohlídku mám jít příští týden. Poslední dobou (a už se mi to stalo párkrát) mě zabolí vlevo pod břichem. Včera se mi stala jedna věc, nejdříve jsem tomu nedávala velkou pozornost a teď tu sedím a brouzdám po netu vzbuzená o hodinu dřív než vstávám normálně do práce. K tomu co se stalo - mám problémy s krční páteří, a tak jsem se objednala po dlouhém odkládání na masáž. Byla to reflexka. Paní mi mačkala body na chodidle a opravdu tu krční páteř poznala, ty místa mě pěkně zabolely, když je zmáčkla. Jenže jak mi tu nohu mačkala, zmáčkla další bod, zabolelo mě tam a ona na to, že to jsou vejcovody! a pak přišel na řadu taky močák…ne že bych s ním měla problémy, ale vím, že mám v moči z jednoho vyšetření bílkovinu. Tuhle noc jsem nemohla spát, nějak mi paní masérka na:,–(ila brouka do hlavy. Vstala jsem, zasedla k pc, dala vyhledat vejcovody a jsem tu…Přečetla jsem si tu něco málo a můj strach se více naplňuje, že třeba není něco v pořádku. Je mi (za 14dní)27, vždycky jsme si s přítelem říkali, ať se to ještě nestane a teď se pomalu začnu obávat, abych miminko vůbec měla. Chci se optat, přišel by gynekolog při vyšetření nebo ultrazvuku na to, když by vejcovody nesprávně fungovaly???Můžete mi někdo prosím poradit? Ženská masérka mě dost vystrašila.
Za jakoukoliv odpověď budu vděčná na blanka.kosmetika@seznam.cz
Cauky,no tak to ja mam neco podobneho.dost casto me boboliva v podbrisku na obou stranach,ale na prave vice.Sla jsem na vysetreni dvakrat a nic nenasli.Sestra rikala,ze na doktory vzdy dat nemuzem.Tak se o to zacnu sama zajimat.Chci zajit k nejakemu leciteli.Jinak byt tebou tak bych se o to zacala zajimat.Me doktori a to byli dva rozdilny rekli,ze to je Ok,ale ta bolest je porad ato je uz rok a zda se mi,ze je na vajecnikach tak nevim,rozhodne bych byla rada kdyz neco zjistis,tak to sem pisni.Ja i kdybych chtela ti bohuzel poradit nemuzu,nevim co stim delat taktez.Tak hodne stesti.Pokud se neco dozvim napisu to sem.Misa
Ahoj Blando,
nemám v úmyslu nijak hanět nebo zpochybňovat reflexku, sama jsem spíš pro všechny druhy přírodního léčení, ale podívej se na diagnózu paní masérky z té druhé stránky. Totiž to, že tě občas pobolívají vaječníky, může být důsledkem jejich přirozené funkce, diagnóza nachlazeního močového měchýře je v těchto zimních měsících také dost pravděpodobná a myslím, že kdybys šla ke kartářce a řekla jí to, co jsi řekla reflexce, nejen kartářka, ale i já bych ti řekla stejnou diagnózu včetně tvé krční páteře při bolestech hlavy, zvlášť pokud jsi se zmínila, že pracuješ u počítače. Samotná masáž ti ale tyhle problémy neodstraní. Doporučila ti třeba změnu stravy spolu s jejími masážemi? Omezení sladkostí které zatěžují právě ledviny a močový měchýř? Taky mě napadá jeden dobrý recept, kterému už věří jenom naše babičky a funguje to dost spolehlivě při bolavých vaječníkách, ledvinách i močovém měchýři - nos čepici nebo aspoň čelenku aby ti nefoukalo do uší (v žádném případě to není způsob léčby! ale prevence). Nevěřila jsem tomu, ale už mám ověřeno jak spolehlivě babkovská metoda funguje. Myslím, že právě tyhle staré rady by měli ti zastánci přírodní medicíny lidem rozdávat jako bonusy k masážím. Pokoušela jsi se vypozorovat nějakou souvislost tvých bolestí na vaječníkách v návaznosti na menses? Nevím nakolik jsou lékaři schopni rozeznat cokoliv na vaječníkách pomocí ultrazvuku, určitě se lékaři s bolestmi svěř, v každém případě se braň prochladnutí - některé ženy reagují i na malé nastuzení právě gyn. problémy všeho druhu. V žádném případě nechci tvé problémy nijak zlehčovat, ale přece jenom v diagnostikování nemocí pořád ještě dávám přednost klasické medicíně, která má spolehlivější způsoby odhalení nemoci, naopak při léčbě se většinou držím znalostí přírodní léčby.
Radka
Ahoj Blando,
tak tu MS mám skoro stejnou. 3-4 den se skoro zastaví a další den se zase rozběhne. Moc to nechápu, ale asi je to v požádku. Co se týká těch vejcovodů. Jestli jsou v pořádku nepoznají lékaři na ultrazvuku. Myslíš tím průchodnost, ne? Dělá se na to speciální vyšetření, které je prý celkem bolestivé. Skoro jsem na ně taky šla, ale naštěstí jsem otěhotněla(bohužel následně potratila) a tím bylo jasné, že je průchodnost OK.
Celkem mě ale zaujalo to tvoje vyprávění. Nedávno mi totiž brácha masíroval chodidlo a jedno místo mě tam zabolelo. Netuším, co to může být za orgán, ale zajímalo by mě to. Já osobně tohle nepodceňuji. Věřím tomu, takže na Tvém místě bych byla asi taky znepokojená. Ale přece to neznamená, že máš hned neprůchodné vejcovody?
No moc jsem tě asi nepotěšila, spíš jsi asi čekala útěchu, že to nic není. Držím pěsti, ať je všecko v pořádku.
Alenka
Kailo, mě pobolívá v pravém podbřišku už od dubna 2004. Ošetř. lékař mě poslal na chirdu s podezřením na slepák. Slepák to nebyl a poslali mě ny gyndu. Na gyndě všechno OK, poslali mě na urologii a RTG ledvin a močových cest. Zase nic nenašli. Nakonec jsem šla na laparoskopii - všechno v pořádku - žádné srůsty, vejcovody průchodné, slepé střevo zcela normální. Zkrátka nevíme nic, ale víme to jistě. Už jsem si začínala připadat jako hypochondr. Sice mě v podbřišku pořád ještě sem tam pobolívá, ale nezhoršuje se to, tak už to neřeším. Z gynekologického hlediska jsem naprosto v pořádku a to je pro mě to hlavní.
Hasmandka
Ahojte bambulky!
Tak trochu s vami súcitím, ale niečo podobné stretlo aj mňa, napíšem vám moju skúsenosť.
Asi pred dvoma rokmi/o tehotenstve som nemala ani zdanie, rozbiehala som podnikanie, mala iné starosti/, som mávala na pravej strane podbruška občas pocit, že mi vytrhne bok. Dokonca som skončila v nemocnici s podozrením na slepák, ale nič sa nepotvrdilo, UTZ OK, brucho ináč mäkké, poslali domov, gyndr. konštatovala, že sú väzivové úpony tuhšie, ale nikto nič nenašiel.
Keďže mám dlhodobé problémy s chrbtom, akurát v tom čase som sa dostala na jedno rehabilitačné oddelenie.
Tam ma lekárka vyšetrila,mimochodom posťažovala som sa na starosti s vaječníkmi/to som si vtedy myslela
a s bolesťami pri MS.
ona sa len zasmiala a povedala mi, že by som bola veĺmi prekvapená, koľko hlavne mladých žien sa jej na toto sťažuje.
Povedala mi, že je to vyrotovanou a zablokovanou panvou, tá je viac-menej vytočená do jednej strany a preto,je väzivový aparát na jednej strane veĺmi namáhaný. celé telo je totiž pospájané, väzivové pruhy, ktoré držia maternicu a vajcovody sa upínajú na miesta, kde prebieha svalstvo panvy, po dlhodobom stave takejto panvy, môže vzniknúť opuch a čiastočne aj nepriechodnosť vajcovodov a hlavne bolesti.
Nie je to nič vážne, to hovorila.
Strávila som v tomto centre týždeň, odblokovali mi celú chrbticu, kostrč, keďže som bola v poriadku, šla som domov.
Na udržiavanie takého stavu, to nejde len napraviť, človek musí sám popracovať, mi kázali doma cvičiť jogu.
Okrem toho, že už zrazu
ma prestali bolieť vaječníky
, som po mesiaci otehotnela.
Vôbec som na to, ale nemyslela, nezaoberala som sa otehotnením, takže skôr som bola prekvapená, tešiť som sa začala o hodne neskôr ![]()
Teraz, keď mám malú, som sa náhodou dostala na emimino a čo som neuvidela
, metódu Ľ. Mojžišovej, keď som videla tie cviky, len som sa zasmiala, je to čistá joga, ktorú som vrámci svojich chrbtových problémov cvičila ja.
Taže nevedomky som sa dopracovala k svojej dcére.Pokiaľ som to dobre pochopila, tak aj pred týmto cvičení sa odporúča náprava stavu chrbtice odborníkom. A fakt musím povedať, že na to treba skutočného odborníka, chrbticu treba napraviť zvrchu po spodok
a až potom cvičiť, takže vlastne som sa nechtiac takto dopracovala k dieťaťu, asi to tak malo byť.
Takže držím palčeky, nech sú to len bolesti z vyrotovanej panvy!
Určitě na tom něco bude. Mě dr. posílá na cvičení Mojžíšové. Bohužel to vázne na oddělení rehabilitace - nejsou schopní mu poslat nějaký formulář nebo co.
Hasmandka
Hasmandka,
mas pravdu asi bych to nemela tak resit,ja se jen bojim,abych nemela problem s otehotnenim.Vim,ze jsem mela dve kontroly a taky vsechny mozne testy co mi delal gynekolog,tak se stim asi budu muset smirit.Kolikrat sem si rikala jestli to nebude slepak,ale uz to poboliva dlouho,tak uvidim co se stoho vyklube.Ale jako prevenci v zime nosim i dvoje kalhotky nebo ty nohavickove.Misa
Zablokovaný spodek dělá divy. Po třetím porodu jsem se nemohla hnout a rok jsem neměla ms. Pak jsem šla za kamarádem rehabiliťákem, hnul mi pánví, kostrčí a konec bolestí a do rána jsem měla ms. Chce to ale chodit potom preventivně jak řeknou.
Nedprávně odblokovaný ale taky. Byla jsem před lety za chiropraktikem, co dávával dohromady vrcholové sportovce a hlavně motorkáře. Odblokoval mi pouze spodek. Zablokovala se mi krční páteř, se kterou neměla do té doby žádné problémy. Půl roku jsem se dávala dohromady.
Stefinka