Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, máte někdo tu potvoru? Konkrétně v koleni? Jak se vám to začalo projevovat? Mě už 4.měsíc pobolívá koleno- jen malinko, ale mám kolem kolene pocit jakoby jsem tam měla něco nataženýho. Při pokrčení nohy cítím zatuhlost. V klidu mě to nebolí. Obvoďák tipuje artrozu-jsem silná a nosím mimčo. Na ortopedii mě objednali až za 3 týdny. Pořád mě to hlodá, co to asi může být. V koleni je toho hodně, že by obvoďák poznal artrózu bez rentgenu? Jaký jste měli projevy vy a co s vámi ortoped dělá?
taky to může být problém s křížovým vazem, utržený meniskus,..určitě je třeba vyšetření a ne střílet takhle od boku
Na koleno mě sahal a prý vazy pevné.
Že když to bolí jen trochu a není to oteklé tak to bude počátek artrozy. ![]()
Zrovna moje téma, artrozu sice nemám, zato natržený vaz z lyží. Na rentgenu se zobrazují jenom kosti, ale měkké tkáně, jako vazy a chrupavky vidět nejsou.Na to se dělá magnetická rezonance, popř.ultrazvuk, který ale nemusí zobrazit všechno.Já konkrétně koleno nemohu propnout a skrčit víc ja 90 stupňů.Na RTG tě asi jako těhotnou nepošlou, když to není akutní a magnetická rezonance je drahé vyšetření na které se zase posíla po až vyčerpání všech možností, navíc se docela dlouho čeká.
Nejsem těhotná, máme mimčo. Koleno propnu a ohnu normálně, ale uvnitř cítím zstuhnutí.
Jinak křížové vazy jsou uvnitř kolene, těžko to pozní i ortoped a otoky bývají hlavně po úrazech, je to vlastně krev, která zůstala v koleni.
Jdu 11.4 na tu rezonanci a pak nejspíš operace kolene a rehabilitace, stalo se mi to už před měsícem, je to běh na dlouhou trať.
Nebo chondropathie pately to může být,to taky bolí a lupe to nebo spíš tak vrže . Ortoped to pozná. Já to mám -obě kolena v háji…
@alusa11 Poznal ti to na RTG? Co s tím? Asi nic, že. Jsem ještě dost mladá, navíc jsem silná, ale to jsou některý ženský mnohem víc a tyto problémy nemají.
@goldenka píše:
@alusa11 Poznal ti to na RTG? Co s tím? Asi nic, že. Jsem ještě dost mladá, navíc jsem silná, ale to jsou některý ženský mnohem víc a tyto problémy nemají.
Jo jo poznali to na RTG,nejdřív mě bolelo jen jedno,Nechala jsem si tam napíchat nějaké vazivo ale pomohlo to jen na chvíli. Taky jsem užívala léky na obnovu chrupavek ale taky to pomůže jen na chvíli..... Nabízeli mi artroskopii že se tam podívají ale to jsem nechtěla… Už nějaký rok s tím nic nedělaá…někdy to bolí víc někdy míň.
Já jsem taky dost silná ale znám i moc hubené co to mají.
Uvidíš co ti řeknou
diky sportu mam kolena pekne zhuntovana jedno dvakrat operovane jednou meniskus a pak krozove vazy. mam artozu ale nijak extra ji zatim nepocituji. muze to byt spise ten meniskus ale uvidis po vysetreni. jo a magnetickou rezonamci mi delali hned i nez rentgenu.
Můžu se zeptat, za jak dlouho po operaci, jsi byla na nohou? A sport? Jenom se válim doma, ze začátku dobrý, ale už cítim jak mi tělo ochabuje, i mysl ![]()
po op krizoveho vazu jsem mela mesic ortezu a berle dalsi mesic jen ortezu. doktor rikal at na sport zapomenu ze budu rada kdyz budu norm chodit a zvladala jsem i spinning a v pohode a to mam nadvahu. po operaci prvni cas nic moc ale ted uz uplne v pohode. po menisku to bylo mnohem rychlejsi.