Máte někdo středoasijského pasteveckého psa?

685
8.7.11 16:01

Máte někdo středoasijského pasteveckého psa?

Prosím o radu, vybrali jsme si pejska, ale jsem na rozpacích jestli jsme dobře vybrali. Máme dvě děti a není to závazek na krátkou dobu, tak prosím o zkušenosti. Děkuji všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9454
8.7.11 16:09

ahoj..ja osobne ho nemam a k diteti bych ho nechtela…jednoho pastevce mame (sarplanince - k ovcim a kozam) a toho zaviram kdyz poustim dite na zahradu. jsou to ostrejsi psi…hlidaci..proste pastevci…klidne chytnou ovcu za nohu kdyz utika od stada a dotahnou zpet. ale zase nechci skatulkovat uplne vsechny do jednoho..treba se sem tam najde i milouckej pastevec co past neumi :mrgreen: ale kdo mel asiata tak bud ve stadu a doma v kotcu nebo na hlidani velkych pozemku…a vzdycky byly ostrejsi 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
irinek
8.7.11 16:20

Ahoj, my máme také šarplanince a mám doma malé děti a je úplně pohodová. Je skvělá, ono strašně záleží na jejich genech, může být ostřejší, ale ta naše je bezvadná. Vřele bych doporučila. Zjistila bych si spíše něco o jeho rodičích a určitě bych volila fenu. Jestli je s PP tak jestli byla uchovněná matka hned, aby tam nebyla dědičná agrese a určitě bych zjiš´tovala vše co se dá.
Popravdě, já mám zkušenost s pastevci výbornou, ale stalo se nám, že máme samojeda a člověk by to nikdy neřekl, ale strašně moc jsme si naběhly, protože podědila právě agresi. Zjistili jsme to až po pár letech, kdy začala být agresivní, jezdili jsme s ní po různých odborníkách a nakonec jsme právě zjistili, že je to v genech, její matka byla uchovněná právě až na poněkolikáté a odklady měla kvůli agresi.A to by člověk u tohoto plemena nikdy neřekl.
Jinak hodně zvažujte, pastevci potřebují hlavně vyrovnaného pána, náš dům hlídá jako oko v hlavě, takže pokud někdo jen projde je to dost divoký, máme dělané dvojité ploty- je top hlídač. A jinak spinká snáma doma, takže úžasný mazlíček, dětem naše šarplaninka neublížila, nechá si cokoliv, ale to záleží na jedinci, někteří jsou hrozně ostří a někteří jako ta naše velký mazel. :palec:

• Citovat
  • Upravit
685
8.7.11 16:36

Moc děkuji, nemůžu se rozhodnout. Ještě máme ve výběru moskeváka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
8.7.11 16:48

no ono pujde hlavne o to aby jste takovyhle psy zvladli…je to narocnej vycvik aby z nej neco bylo. tech asiatu bych se ja osobne bala..lidi co znam nemaji dobry zkusenosti…sarplaninci uz jsou lepsi…ale porad vybiras z ostrejsich hlidacich a pasteveckych…tak proste kdyz se ti toto libi tak musis pocitat ze to bude stat dost sil..moskevak i bernardyn byvaji taky ostrejsi…a potrebujou pevnou ruku a vycvik. kdyz velkej k detem tak co treba doga, mastif, vlkodav apod. to se nelibi? to jsou takovy milousove :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
8.7.11 17:05

Já nevím, jsem neštastná, včera jsme museli utratit našeho psa. Byl z útulku měli jsme ho dlouho, ale to nebudu vypisovat. Máme velký dům a kolem velký pozemek. Chceme dobrého hlídače a taky mazlíka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6453
8.7.11 17:19

doporučuji spíše moskevského strážního psa. Taky ho mám v plánu.
středoasiata jsem jednoho znala a nedopadlo to s ním dobře - vyjížděl po lidech - i po svých, jenže tam to bylo těžko říct do jaké míry za to mohl pes a do jaké míry (podle mě větší) páníček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6453
8.7.11 17:23

vlkodav ani doga „nehlídá“ tedy asi ne tak jak by zakladatelka chtěla, navíc doga a mastif nejsou psi
Co hovawart?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
8.7.11 17:36

Já nevím. Moc se nám líbí ten moskevák, ale asi ty vlastnosti jsou lepší u toho howavarta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6453
8.7.11 17:51

alanis - já můžu jen poradit to jet se podívat do chovatelských stanic HW a moskeváků a rozhodnout se. Ne podle sympatií k chovatelům pokud možno, ale k těm psům.
HW s PP je docela neříkám zárůka, ale pravděpodobnost vyrovnané povahy-od začátku chovu v ČR je podmínkou chovnosti povahový test.
jak je to u moskeváků netuším, nějak jsem se o to nezajímala,ale začnu, vážně o něm přemýšlím za asi tak 3roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neprihlasena Jaruna
8.7.11 18:23

Ahoj,stredoasiata jsem mela,fenku.Byla bajecna,ale je to pes pouze do rukou zkuseneho.Milovala nase deti a panem jsem byla ja,manzel bouzel ne.Brala ho jako clena rodiny,nikdy mu nic neudelala,ale neposlechla ho,nekdy zavrcela,jak poznala ze si manzel nestoji za svym,ignorovala ho,nebo na neho hodila kolikrat hnusny pohled a odesla.
Stredoasiat je tvrdsi orisek,psovi neustoupit ani omylem a v nicem,je to dost tvrdohlave plemeno,pokud nezvladnes jeho vychovu,pak bude jednat podle toho,jak uzna za vhodne.

• Citovat
  • Upravit
685
8.7.11 18:33

Holky moc děkuji, nejsem rozhodnutá. Pán nebo teda spíš panička budu asi já, vždycky jsem byla, jen jsem zatím měla vždy nějakého nalezence nebo z útulku, ale teď bych si moc přála psa kterého si vyberu já. Ten moskevák je překrásnej ještě se mi líbil výmařský ohař, ale ten není tak odolnej. A toho středoasijata chce můj chlap. Je někde fenka za 2000,– bez PP. Já z toho mám hrůzu, protože normálně jsou tak za 15 s PP. No prý se tam zajedeme podívat a rozhodneme se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
8.7.11 19:02

Pokud mohu z vlastní zkušenosti poradit - tak dobrý hlídač a zároven rodinný mazlík je ideální cane corso. Má v genech hlídaní majetku a nesmírně lpí na svých lidech. Miluje děti a agresivita je mu cizí. Cena s PP se pohybuje kolem 15 tisíc. Na netu je jejich povaha dost přesně popsána. :-) Na vetřelce neútočí, pouze ho mu znemožní další pohyb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
8.7.11 19:24
Mišmiš píše:
vlkodav ani doga „nehlídá“ tedy asi ne tak jak by zakladatelka chtěla, navíc doga a mastif nejsou psi
Co hovawart?

a co jsou? :mrgreen: :mrgreen: jinak teda stekaji vydatne..jako myslim ze na odstraseni jsou dobry..ale je fakt ze kdyby nekdo prelez plot tak nic neudelaji spis se pujdou pomazlit :mrgreen: :mrgreen:

jeste me napadl ze podobny tem co vyhledavas je leonberger :wink: je krasnej a nebude to s nim az tak slozity :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
8.7.11 19:29

cane corso me taky neprijde jako idealni pes pro zacatecnika s temahle slozitejsima plemenama :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný