Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím o radu, vybrali jsme si pejska, ale jsem na rozpacích jestli jsme dobře vybrali. Máme dvě děti a není to závazek na krátkou dobu, tak prosím o zkušenosti. Děkuji všem.
ahoj..ja osobne ho nemam a k diteti bych ho nechtela…jednoho pastevce mame (sarplanince - k ovcim a kozam) a toho zaviram kdyz poustim dite na zahradu. jsou to ostrejsi psi…hlidaci..proste pastevci…klidne chytnou ovcu za nohu kdyz utika od stada a dotahnou zpet. ale zase nechci skatulkovat uplne vsechny do jednoho..treba se sem tam najde i milouckej pastevec co past neumi
ale kdo mel asiata tak bud ve stadu a doma v kotcu nebo na hlidani velkych pozemku…a vzdycky byly ostrejsi ![]()
Ahoj, my máme také šarplanince a mám doma malé děti a je úplně pohodová. Je skvělá, ono strašně záleží na jejich genech, může být ostřejší, ale ta naše je bezvadná. Vřele bych doporučila. Zjistila bych si spíše něco o jeho rodičích a určitě bych volila fenu. Jestli je s PP tak jestli byla uchovněná matka hned, aby tam nebyla dědičná agrese a určitě bych zjiš´tovala vše co se dá.
Popravdě, já mám zkušenost s pastevci výbornou, ale stalo se nám, že máme samojeda a člověk by to nikdy neřekl, ale strašně moc jsme si naběhly, protože podědila právě agresi. Zjistili jsme to až po pár letech, kdy začala být agresivní, jezdili jsme s ní po různých odborníkách a nakonec jsme právě zjistili, že je to v genech, její matka byla uchovněná právě až na poněkolikáté a odklady měla kvůli agresi.A to by člověk u tohoto plemena nikdy neřekl.
Jinak hodně zvažujte, pastevci potřebují hlavně vyrovnaného pána, náš dům hlídá jako oko v hlavě, takže pokud někdo jen projde je to dost divoký, máme dělané dvojité ploty- je top hlídač. A jinak spinká snáma doma, takže úžasný mazlíček, dětem naše šarplaninka neublížila, nechá si cokoliv, ale to záleží na jedinci, někteří jsou hrozně ostří a někteří jako ta naše velký mazel. ![]()
Moc děkuji, nemůžu se rozhodnout. Ještě máme ve výběru moskeváka.
no ono pujde hlavne o to aby jste takovyhle psy zvladli…je to narocnej vycvik aby z nej neco bylo. tech asiatu bych se ja osobne bala..lidi co znam nemaji dobry zkusenosti…sarplaninci uz jsou lepsi…ale porad vybiras z ostrejsich hlidacich a pasteveckych…tak proste kdyz se ti toto libi tak musis pocitat ze to bude stat dost sil..moskevak i bernardyn byvaji taky ostrejsi…a potrebujou pevnou ruku a vycvik. kdyz velkej k detem tak co treba doga, mastif, vlkodav apod. to se nelibi? to jsou takovy milousove ![]()
Já nevím, jsem neštastná, včera jsme museli utratit našeho psa. Byl z útulku měli jsme ho dlouho, ale to nebudu vypisovat. Máme velký dům a kolem velký pozemek. Chceme dobrého hlídače a taky mazlíka.
doporučuji spíše moskevského strážního psa. Taky ho mám v plánu.
středoasiata jsem jednoho znala a nedopadlo to s ním dobře - vyjížděl po lidech - i po svých, jenže tam to bylo těžko říct do jaké míry za to mohl pes a do jaké míry (podle mě větší) páníček.
vlkodav ani doga „nehlídá“ tedy asi ne tak jak by zakladatelka chtěla, navíc doga a mastif nejsou psi
Co hovawart?
Já nevím. Moc se nám líbí ten moskevák, ale asi ty vlastnosti jsou lepší u toho howavarta.
alanis - já můžu jen poradit to jet se podívat do chovatelských stanic HW a moskeváků a rozhodnout se. Ne podle sympatií k chovatelům pokud možno, ale k těm psům.
HW s PP je docela neříkám zárůka, ale pravděpodobnost vyrovnané povahy-od začátku chovu v ČR je podmínkou chovnosti povahový test.
jak je to u moskeváků netuším, nějak jsem se o to nezajímala,ale začnu, vážně o něm přemýšlím za asi tak 3roky.
Ahoj,stredoasiata jsem mela,fenku.Byla bajecna,ale je to pes pouze do rukou zkuseneho.Milovala nase deti a panem jsem byla ja,manzel bouzel ne.Brala ho jako clena rodiny,nikdy mu nic neudelala,ale neposlechla ho,nekdy zavrcela,jak poznala ze si manzel nestoji za svym,ignorovala ho,nebo na neho hodila kolikrat hnusny pohled a odesla.
Stredoasiat je tvrdsi orisek,psovi neustoupit ani omylem a v nicem,je to dost tvrdohlave plemeno,pokud nezvladnes jeho vychovu,pak bude jednat podle toho,jak uzna za vhodne.
Holky moc děkuji, nejsem rozhodnutá. Pán nebo teda spíš panička budu asi já, vždycky jsem byla, jen jsem zatím měla vždy nějakého nalezence nebo z útulku, ale teď bych si moc přála psa kterého si vyberu já. Ten moskevák je překrásnej ještě se mi líbil výmařský ohař, ale ten není tak odolnej. A toho středoasijata chce můj chlap. Je někde fenka za 2000,– bez PP. Já z toho mám hrůzu, protože normálně jsou tak za 15 s PP. No prý se tam zajedeme podívat a rozhodneme se.
Pokud mohu z vlastní zkušenosti poradit - tak dobrý hlídač a zároven rodinný mazlík je ideální cane corso. Má v genech hlídaní majetku a nesmírně lpí na svých lidech. Miluje děti a agresivita je mu cizí. Cena s PP se pohybuje kolem 15 tisíc. Na netu je jejich povaha dost přesně popsána.
Na vetřelce neútočí, pouze ho mu znemožní další pohyb.
Mišmiš píše:
vlkodav ani doga „nehlídá“ tedy asi ne tak jak by zakladatelka chtěla, navíc doga a mastif nejsou psi
Co hovawart?
a co jsou?
jinak teda stekaji vydatne..jako myslim ze na odstraseni jsou dobry..ale je fakt ze kdyby nekdo prelez plot tak nic neudelaji spis se pujdou pomazlit
![]()
jeste me napadl ze podobny tem co vyhledavas je leonberger
je krasnej a nebude to s nim az tak slozity ![]()
cane corso me taky neprijde jako idealni pes pro zacatecnika s temahle slozitejsima plemenama ![]()