Máte některá dva jedináčky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.6.17 22:02

Máte některá dva jedináčky?

Ahoj holky, máte některá doma děti s věkovým rozdílem 5 a více let od sebe? Jak sourozenci spolu vychází? A jak to zvládáte vy? Co vás vedlo k tomu mít takhle větší rozdíl? Já mám 3 letého synka, vždycky jsem si přála mít děti dvě, nejlépe blízko u sebe aby měly alespon podobné zájmy. Ale člověk si něco naplánuje a vše je jinak. Miminka mě neberou a momentálně si neumím představit znovu opakovat těhotenství, šestinedělí, miminko do roku…V září se vracím do práce a těším se že už nebudu každý den doma a začnu zase vytvářet nějaký hodnoty :lol: Bojím se, že pak se mi do druhého už nikdy nebude chtít ale zas mi to přijde nefér vůči synovi. Rodina mě nechápe, okolí říká že se jim po miminku začalo stýskat už ve 2 letech staršího. Jsem asi divná? Máte to některá taky tak? Začalo se vám v práci třeba stýskat po tom klidu na rodičovské?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35299
28.6.17 22:06

Mam mezi detmi rozdil 4,5 roku, normalne si hraji spolu, nechovaji se jako jedinacci.
Sestra to ma stejne, jen ma jeste ruzna pohlavi, to uz trochu problem je, ale taky bych nerekla, ze ma dva jedinacky. Neni to tak ani u kamaradky, ta ma mezi detmi stejneho pohlavi rozdil sesti let.

Mne k takovemu rozdilu vedla zmena ve vzdelavani a nutnost doplnit si v urcitem casovem obdobi praxi a vzdelani, abych neklesla niz a nemusela to, co jsem do te doby ziskala, opakovat.
U sestry a zname byl vekovy rozdil nedobrovolny.

Příspěvek upraven 28.06.17 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
28.6.17 22:08

Mí rodiče si pořídily čtvero dětí v rozpětí 20 let a nikdo nelituje :mrgreen:
Já osobně se přiznám pokud bych chtěla děti dvě, snažila bych se, aby bylo v rozpětí 3 let čistě z praktického hlediska.. Ale já jsem si první dítko pořídila celkem pozdě, MD byla super, ale už jsem se pak těšila do práce, a po roce šla zase na MD a zase super. Koukám, že tu hýřím superlativy :lol:, ale za mě to není od věci, dle mého záleží jen na Tobě, jak k tomu budeš přistupovat a v čem budeš hledat to „lepší“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
28.6.17 22:11

Ahoj, já nemůžu mluvit z rodičovského hlediska, ale z toho sourozeneckého jo-my jsme s bráchou skoro o 6 let od sebe a bylo to pěkně na prd :? Ale nemyslím si, že je to takhle u všech. Řekla bych že záleží na pohlaví a hlavně na povaze dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.17 22:13

Mam zkusenost, bracha je starsi o 11 let. Byli jsme takovi dva jedinackove, bratr odesel z domu asi v 19, byl hodne samostatny. Takze jsme spolu tolik casu nestravili. ALE: Mame se nesmirne radi, davame si to najevo, jsme v kontaktu kazdy tyden. Muj zivot je mnohem lepsi diky nemu, protoze vim, ze spolu vzdy drzime, pomuzeme si a podporime se. Takze ja v dospelosti vek vubec neresim a jsem stastna, ze ho mam. Treba Ti to k necemu bude. Jinak mezi nami tu loajalitu budovala hodne mama. Vyrostla jsem v tom, ze musime drzet spolu a pripada mi to tedy prirozene.

Prosim anonym, pro me intimni. Dekuju.

• Citovat
  • Upravit
9950
28.6.17 22:15

Ahoj, nevím, jestli vidíš metrik..mám dceru 8let a čekáme druhé..jak se narodí, tak první bude skoro 9let..

Co se týká početí druhé..tak jsme to měli na etapy :D..první pokus a pocit, že teda jo tak ve 3letech..pak pauza. Znovu v 5letech, pauza a teď v jejích 8 se zdařilo..po 8 ten chtic byl největší.. :srdce:
Malá i partner se těší..ano, je to návrat zpět, ale co už.. :D

Nedej na okolí, ale na svůj pocit..teď je čas hýčkat sebe.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
28.6.17 22:21

Vztahy sourozenců nejsou určeny věkovými rozestupy. I když nějaké limity tu jsou. Já mám děti v průměru co tři roky a až taková selanka to není :lol: Ale jsou to ještě mládata.
Sama mám sestru o 10 let mladší. Jsme už obě dávno dospělé a vztah máme zcela rovnocenný. Pak mám ještě další sestru, ta už je mladší takřka o generaci. S tou už si tak blízké nejsme, přece jen je ten rozestup velký - ale to vůbec nevadí. Jsou totiž kámošky s mojí nejstarší dcerou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
28.6.17 22:24

Tak já mohu mluvit z vlastní zkušenosti :) máme doma dva syny. Jednomu budou 3 a druhému 10 :lol: Od začátku jsem věděla, že nechci děti hned za sebou. Chtěla jsem ji je užít každého zvlášť. Navíc jsem byla ráda, že mohu jít na chvili do práce a nebýt jen doma na mateřské. Kluci se zbožňuji a mladší má staršího za vzor. Za mě super. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66557
28.6.17 22:26

Ja jsem ze 3 deti, o 8 a 11 let starsi sourozenci a je to proste naprd. Zvlast kdyz ty starsi brzo odejdou z domova. Chybi tam to superpouto vekove blizkych sourozencu. To se samozrejme nemusi vytvorit ani u vekove blizkych, ale je to pravdepodobnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
28.6.17 22:26

Jo a neboj divná nejsi. Však ono to přijde samo. Děti máš kvůli sobě a ne kvůli okolí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.6.17 22:34

Rozdíl 8 let, teď jsou chvíle, kdy se rubou jak koně a hádají, že bych jim oboum zakroutila krkem.. ale jako jinak jo, já bych menší rozdíl nechtěla.. mezi nejstarším a nejmladším je rozdíl 22 let, mezi holkou a mrnětem 12, Ti jsou celkem parťáci, malý holku miluje :mrgreen: je to fajn, někdy ne - nemají společné zájmy, co baví malého, nebaví ty starší, no.. mmchdm, můj brácha je o 11 let starší, neměnila bych ho. A ještě edit - malému budou v srpnu 3, staršímu je 11, holce 15, nejstaršímu 11 :D jsme pestrá rodinka :lol:

Příspěvek upraven 28.06.17 v 22:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.17 22:35

Ahoj, mám rozdíl 6 let. Menší rozdíl bych nedala, mám na ženskou takový hendikep - dokážu se soustředit jenom na jednu věc pořádně. Teď moderní diagnóza, ale u mě je to vidět i na EEG. Když dělám něco, vypínám vnímání na něco dalšího, bohužel. Když je rozptylovačů víc, tak mě to hrozně rozhodí, všechno naťuknu a zmotám, nevím, u čeho jsem skončila, totální chaos. Vždycky hlásím - nemluv na mě, teď tu mám něco rozdělané, když budeš pokračovat, zapomenu na to a rozdělám něco jiného, a na to první si vzpomenu tak za týden :D. Takže u mě to vypadalo tak, že jsem se plně soustředila na první dítě, když spalo, tak na domácnost, nebo na svoje zájmy a dost mě to vysávalo. Pak sem si tedy šla „odpočinout“ na další 3 roky do práce a troufli jsme si na další. Manželovi se tedy už moc nechtělo, byl by rád měl ten model 2-3 roky od sebe. Ale na to by si musel najít jinou maminku, nějakou normálnější. :lol: Nakonec to bylo fajn - mít dítě v první třídě a k tomu miminko - mohla jsem fungovat podle svého nastavení dopoledne se plně soustředit na mladší, pak ho dát spát, udělat úkoly se starším a pak s oběma ven. A teď je to trošku katastrofa, mladší už chodí do školky, oba jsou navyklí na svůj oddělený čas, takže jeden mi mluví do pravého ucha, druhý do levého :zed:, 5 minut si spolu hrají (starší trošku diriguje mladšího), pak se servou a řev. Kdyby byli od sebe míň let, tak by to bylo pro mě náročnější od začátku, ale tuším, že teď by byl víc klid. Ale zase - ten model 2 leté a miminko, tříleté a miminko, to bych nezvládla, to vím jistě, se znám. Tak si pak vyber.

• Citovat
  • Upravit
2454
28.6.17 22:36

Já mám dceru 9 let a syna 10 měsíců. Vždy jsem chtěla děti „u sebe“, aby si mohli hrát, ale člověk míní, život mění… I tak si to hodně užívám a chci zastavit čas. Říkala jsem u i u dcery, když byla maličká. Jsem mimči posedlá. Teď až syn vyroste, tak už budu čekat na vnoučátka :srdce: (tedy předpokládám, že dříve u dcerky) Jo ale vztahy mezi nimi - zatím se nedá moc posuzovat, je to ještě mimino, dcera se s ním mazlí, má ho ráda, ale taky má ráda svůj klid. Říká, že je šťastná, že má brášku, ale dost často jí leze na nervy a asi bude hůř. Proto prostě doporučuji dopřát klid a věnovat se i tomu staršímu, ale to platí u všech věkových rozmezích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
28.6.17 22:36

Máme děti 14 let od sebe a jsem max. spokojená. Vždycky jsem chtěla děti co nejdál od sebe. Mít je po 2-3 letech byla moje noční můra. Vztah mají hezký, mají se rádi, žádné žárlení, žádná rivalita. Švagrová má děti po 7 letech a tak krásný vztah jsem mezi sourozenci ještě neviděla. O tomhle to podle mě není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.17 22:43

Taky anonymně, soukromé informace.
Brácha je ode mě o skoro deset let, důvody rozebírat nechci. Dva jedináčkové je velice trefné označení, jen s tím rozdílem, že on byl od malička ten preferovaný… s jeho rodinou slavíme Vánoce, přejeme si k výročím, máme se de facto docela rádi, ale blízcí jsme si nebyli fakt nikdy a v ničem.

Jinak stigma jedináčků upřímně nechápu. Můj chlap je jedináček, ohleduplný a pro druhé by se rozdal… moje nej kamarádka je ze čtyř sourozenců, a je to v některých ohledech sobec a spratek par excellence.

Neměl by náhodou každý mít tolik dětí, na kolik se cítí on, a ne na co se cítí jeho okolí? :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin