Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Můj manžel má o 14 let staršího bratra, který se v 18 oženil a odstěhoval. Opravdu dva jedináčci. My teď máme skoro dvojčata, rok od sebe a tchýně mi nevěří, že je to náročné. Ona prý taky vychovala dvě děti. Hlídá je tak 6× do roka na pár hodin, pak už nechce. Že jí nenechají v klidu a pořád něco potřebují, řvou, běhají a neustále mluví. Ale manžel má vztah s bratrem skvělý, lepší než já se svým sourozencem a to jsme od sebe 2 roky.
Právě…
Věkový rozdíl nezaručuje vůbec nic.
Jenom: podle mých zkušeností u malého věkového rozdílu panuje mezi sourozenci buď láska, nebo nenávist.
A u velkého věkového rozdílu buď láska, nebo lhostejnost.
Mame 5,5 vekovy rozdil. starsi je kluk a mladsi holka 2,5.jako jedinacci mi nepripadaji. rozdil bude videt az budou starsi az bude kluk v puberte a dcera pred????Maji se strašně radi dcera k nemu vzhlizi a vsechno opakuje po nem.Jsou samozrejme veci co nemuzou delat jeste spolu.
Jsem rada ze je ale mam. Dcera nebyla moc v planu.Syn byl narocny dite uz od narozeni a nedokazala jsem si predstavit v jeho 3 letech mit jeste miminko to by bylo peklo. Chodila jsem rok do prace a prospelo mi to. Nejsem uplne matersky typ.
Řídila bych se hlavně vlastním pocitem. Nechceš mít nyní další dítě? Tak si počkej, až přijde ta pravá chvíle ![]()
Ze sestrou jsem o tři roky a hrály jsme si, hádaly jsme se - prostě jsme se buď milovali, nebo nenáviděli. Dneska spolu vycházíme v pohodě, ale je prostě jinde, protože má vlastní rodinu a dvě děti a já mám akorát nového přítele a děti zatím neplánujeme (ale chci je jednou určitě)
Pak mám bratrance, kteří jsou od sebe čtyři roky a ti se zase naopak spolu moc nemusí
Pak mám sestřenici, která je ze svým bratrem (a mým bratrancem) o šest let a tam ta láska nikdy nebyla. Pořád se spolu hádají, nadávají, perou se ale jako fakt hnusně. Je to mezi nimi fakt ošklivý a divím se, že ti dva ještě žijou. Oba dva mají ještě sestru, která je z nich nejmladší a mají věkový rozdíl deset a šestnáct let a s ní je to tak, že holky si spolu hrajou, blbnou, starší tu mladší často hlídá a jsou to takové parťačky a s bráchou je to takové neutrální.
Takže fakt bych se rozhodovala jen podle vlastních citů a jak to ty sama cítíš, protože sama vidíš i s diskuzí, že vztahy jsou různí bez ohledu na věkový rozdíl.
Ze zkušenosti matky ještě mluvit nemůžu, ale s bratrem jsme od sebe 4 roky a není to nic moc. Ale u nás to je možná spíš zakříčiněno tím, že jsme rozdílné povahy, takže jsme si nikdy moc nerozumněli. ![]()
Taky máme 8let rozdíl(starší dcera za 2měsíce 9let a mladší má teď 7 měsíců)..co nás k tomu vedlo? první jsme měli poměrně v mladém věku-mě 19,manželovi 20let-a i když jsem v jejim roce uvažovala nad druhým, rozum mi to nedovolil, měli jsme sice své bydlení, co jíst a malá měla vše, co potřebovala, ale peníze žádné naspořené a žilo se, jak se říká, z ruky do huby..
Po MD jsem šla na 5let do práce, za tu dobu jsem si na druhé dítě ani nevzpoměla, žila a mluvila jsem ostatním, že máme jedináčka a tak to i zůstane, ale po 8letech se ve mně opět probudila ta touha po maličkém a do 2 měsíců(beze snahy, plánovaní a s jednou kapkou) bylo zaděláno
Jaký mají holky vztah? mladší tu starší hltá ve všem, jedině ona ji dokáže naplno rozřechtat a i ta starší ji vždy ráda mazlí, ale taky občas zahudruje, že „když jsem byla sama, tak…“
hůř se nám ji zvykalo na to, že holt už se nemůže koupit jedna drahá hračka jen jí, ale dvě lacnejší oběma…
u nás byla spíš ta movitá stránka problém(byla v rodině i prvním vnoučetem a nadmíru rozmazlována)než ta emoční..každé se snažíme věnovat naplno a stejně, jak potřebují! ![]()
Zdravím! Já sice nemám svoji osobní zkušenost se dvěma jedničkáma. Mám 4 děti opravdu blízko u sebe.
Ale bratranec mají 16ti letou dceru Áďu a sedmiletýho syna Janečka. A fakt to občas vypadá jako kdyby byli jedináčci. Jediná výhoa je v tom, že Adélka Janyse pohlídá, uvaří mu, jde s ním na koupaliště, na kolo, třeba o prázdninách. Takže Katka i Kamil říkali, že když nad tím tak zpětně přemýšlí, tak by bylo lepší mít je třeba jen o dva roky.
Jinak nedávno Katka neplánovaně otěhotněla a před Vánocemi k nim přibyde další „jedináček“… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, máte některá doma děti s věkovým rozdílem 5 a více let od sebe? Jak sourozenci spolu vychází? A jak to zvládáte vy? Co vás vedlo k tomu mít takhle větší rozdíl? Já mám 3 letého synka, vždycky jsem si přála mít děti dvě, nejlépe blízko u sebe aby měly alespon podobné zájmy. Ale člověk si něco naplánuje a vše je jinak. Miminka mě neberou a momentálně si neumím představit znovu opakovat těhotenství, šestinedělí, miminko do roku…V září se vracím do práce a těším se že už nebudu každý den doma a začnu zase vytvářet nějaký hodnotyBojím se, že pak se mi do druhého už nikdy nebude chtít ale zas mi to přijde nefér vůči synovi. Rodina mě nechápe, okolí říká že se jim po miminku začalo stýskat už ve 2 letech staršího. Jsem asi divná? Máte to některá taky tak? Začalo se vám v práci třeba stýskat po tom klidu na rodičovské?
Ja mam od sebe deti 8let a chtěla byt třetí. Prave kvůli tomu ze chci, aby moje nejmladší mela sourozence s rozdílem max 3-4roky. Se starší sestrou mají hezky vztah, ale je uz videt ze ji občas obtěžuje a s přibývajícím věkem si uz nepohraji vůbec ☹ ta starší ma jine zájmy. Take jsem po druhem dítěti uz zadne nechtěla, jsem spise ta co chce deti, ale pak hned budovat karieru a zajistit rodinu, ale ted cítím ze bych do toho třetího mela jit. nechci dva jedinacky ☹ chci pro tu mladsi parťáka. Ovšem nevim jak se doma shodneme s partnerem ☹
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Můj manžel má o 14 let staršího bratra, který se v 18 oženil a odstěhoval. Opravdu dva jedináčci. My teď máme skoro dvojčata, rok od sebe a tchýně mi nevěří, že je to náročné. Ona prý taky vychovala dvě děti. Hlídá je tak 6× do roka na pár hodin, pak už nechce. Že jí nenechají v klidu a pořád něco potřebují, řvou, běhají a neustále mluví. Ale manžel má vztah s bratrem skvělý, lepší než já se svým sourozencem a to jsme od sebe 2 roky.