Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já tomu říkám selektivní hluchota - to, co chtějí slyšet, slyší moc dobře. Co nechtějí, neslyší ani po mnoha opakováních. U batolat to začíná a s narůstajícím věkem to zdokonalují tak, aby v pubertě matku vytočili do maximálních obrátek ![]()
Asi nas maji uz plny kecky.
Me moje mala zase vecne a na cokoliv rika cóó??
Pritom z ni pak dostanu, to co jsem ji rikala..
Muz mi zase vecneneco odkyve, a kdyz na to pak prijde… tak o tom nevi. Takze tam zase funguje to,,jednim uchem tam a druhym ven.."
Nemam doma s nikym jednoduchou domluvu. ![]()
Ano, klasika. Když chci něco říct dětem, musím vypnout televizi a stoupnout si před ní
na dceru se mi osvědčilo si k ní kleknout a vzít ji za ruku, pak mi věnuje pozornost. Tak jí řeknu, co jsem chtěla a nasleduje: „a próč?“
![]()
To víš, že jo
Ale odnaučila jsem.se na ně ječet, to nemělo efekt. Teď naopak ví, že když matka ztiší hlas, tak se něco děje a patrně mají nějaký průšvih.
Ale jsou mnohem starší, než tvoje robátko, takže jsem měla dost času trénovat (sebe i je).
A navíc, sluch se s přibývajícím věkem zhoršuje (jak všichni vědí)… ![]()
@Anonymní píše: Více
A nestava se u vas, ze kdyz ona mluvi na tebe tak ty taky jakoby nevnimas? Kolikrat vidim, jak deti jedou: „mami, mami koukej tohle a tamto, mami koupis mi tohle a tamto, mami ja bych chtela toto a tamto“…Matky uz to pk nedavaji a napr: pri reseni neceho to pro deti taky vypada, ze matky snad musi byt hluche…tak to od nich deti kopiruji. Nebo ucitelky ve skolkach to take delaji…Me se na detech tato vlastnost docela libi, taky bych to nekdy chtela praktikovat, treba v praci 😁
@mala.anna myslím si že ne, spíš naopak. Právě už přemýšlím, jestli i takto někde není chyba a jak to napravit.
Vím, že je ještě malá, že ten mozeček má prostě svůj svět a když ji zaujme něco jiného, tak vše ostatní je na vedlejší koleji, ale kdyby prostě aspoň občas trochu svitla naděje v lepší zítřky, byla bych šťastná ![]()
@Anonymní píše: Více
Zkousela jsi opakovat tu vec porad dokola? Jako metoda zaseknute gramofonove desky?
Mne jako malou poslali i na foniatrii, kde doktorka s litosti v hlase rikala rodicum, ze jsem fakt nahluchla. Tak otec tim nejtissim hlasem, co zvladl, zaseptal, jestli chci cokoladu, a bylo po hluchote
Syn je to stejný, geny se nezaprou ![]()
Pamatuju si na nasi pediatricku, ktera se me na pravidelne kontrole rovnou ptala: „kdyz potrebuje, slyší?“
tak sem se zasmala a odpověděla, ze ano, kdyz potrebuje, tak slyší.
Je to ocividne velmi obvyklé ![]()
Počkej na věk deset a výš
to budeš mluvit sama pro sebe 90% času.
Mám dva takové kousky a je to věčný monolog ![]()
A když domů přijede z práce třetí 52. letý exemplář, tak to teprve stojí za to ![]()
Ještě, že aspoň lidí v práci poslouchají co jím říkám ![]()
@alisekR i exemplář 12+ reaguje rychlostí blesku na letmé prohození polohlasem na opačném konci bytu - ještě tu zbyl poslední kousek dortu… Ale samozřejmě těch vět, které opakuji desetkrát a bez efektu, je výrazně více.
@ugluk píše: Více
Věřím
I u nás jak je se jedná o žvanec, tak letí. Bezpečně vím, že když vylezu dole v obýváku na schodiště a mírně zavolám, že je oběd, večeře cokoliv… nastane dusot a jsou schopni se přerazit na schodech. Vůbec si přijdu v jejích věku 10 a 13, opět jako kdybych je ještě kojila. Jsem opět hlavně zdrojem potravy
akorát k tomu nepotřebují moje prsa, ale moje ruce a peněženku ![]()
Holky, ženy, slečny, paní,
já vám už nevím, taky máte „hluché“ děti?
Malá má skoro 2,5 a když na ni člověk mluví, to je mnohdy jak mluvit do prázdna. Přitom ve většině případů vím, že jakoby vnímá, ale prostě nereaguje. Že by se podívala, odpověděla… A já už jsem z toho mnohdy na prášky. Jediné co většinou 100% zabere je dost zvýšený hlas/křik, což vím že není správně, ale jak jinak na to kruciš?
PS: reálně máme sluch v pořádku, takže doufám, že tím pojmenováním „hluchý“ nikoho nepohorsim/neurazim…