Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Užíváte některá Maternu ??
Prý ji mám užívat první tři měsíce každý den a pak postačí tak ob den.
Slyšela jsem, že se po ní rodí velké děti.
Je to pravda ???
Mikino , říká se to. I když já nebrala žádné vitamíny (myslím, že je lepší dostat je do sebe přirozeně, tzn. stravou; je to ale můj názor a má-li někdo opačný, nic proti tomu
), celé těhu (a mnoho let před ním) jsem byla vegetariánka, přibrala jsem jen necelých 10 kg a synáček měl 4 kila
! Tak nevím, jak by to vypadalo, kdybych nějaké vitamíny jedla, jestli stejně, nebo by byl pětikilový… Každopádně při dalším těhu rozhodně nic užívat nebudu
.
Milá Mikino,
i já jsem slyšela, že po užívání vitamínů „Materna“ se rodí velké děti. Nedávno jsem v jednom časopise četla názor lékaře, který psal, že o tom také slyšel, ale není to lékařsky potvrzené.
Já jsem užívala první 3 měsíce Calibrum baby plan a pak nic. Jedla jsem hodně ovoce a zeleniny a syn se narodil docela maličký - 49cm a 3000g:-))), ale nyní je z něj už 5-ti letý kluk jako buk:-)
Tak slyšela jsem to už před 7 lety, ale nevěřím. Mám velké děti i bez užívání vitamínů. Kdybych snad chtěla, tak o Materně budu uvažovat, protože jako jediná má přísné atesty jako léky, což ostatní přípravky jsou pouze doplňky a ty nic splňovat nemusí, leda to, že mají být neškodné. Ale jestli skutečně obsahují vše co psáno a v řádném poměru a vazbě, to už nikdo nehlídá.
Stefinka
Ahoj Mikino,
já jsem Maternu užívala a brala jsem ji 3× týdně, protože mi to tak doporučila sestra na gyndě. Taky mě postrašila tím, že rostou po ní velké mimča, že byla na školení, kde se tím zabývali. Poslední měsíc jsem strávila v nemocnici a tam mi doporučili jíst ji každý den až do porodu a malá se narodila 2,45 kg. Takže v mém případě bych ji mohla jíst asi každý den. ![]()
Záleží na Tobě. Myslím, že na těch vitamínech tolik nezáleží, spíše je důležité je mít ve stravě a teď v létě je to nejjednodušší, protože je výběr čerstého ovoce i zeleniny velký. V zimě je to všechno vyhnané ve skleníkách samou chemií.
Jana
Ahoj Mikino, kdyz jsem byla tehotna jedla jsem Mamavit, ale jen asi do 5 mesice, take jsem totiz slysela, ze se po ni rodi velke deti a to jsem nechtela riskovat
nastesti byla Kristynka mala (3130kg). Nejdulezitejsi jsou prvni mesice, takze urcite treba jen prvnich par mesicu staci ![]()
Simona&Kristy(rok)
Ahoj Mikino,
jedla jsem Maternu skoro každý den. Tedy až na první dva a půl měsíce, kdy jsem netušila, že jsem těhulka, takže jsem to pak doháněla ![]()
Narodil se Petřík s váhou 3290 g. Takže na nás to nefungovalo, i když mě také strašili, že to bude obřík. Obříkem se stal až potom ![]()
Alča a Péťa 14 měs.
Ahoj Mikino,
já jsem Maternu dostala už v CAR jako dárek a sestřička mi doporučila,abych jí baštila každý den.U nás bylo IVF+ICSI v listopadu,takže přes zimu jsem užívala Maternu a pak Gravital i po dobu kojení.Niki měla porodní váhu 3,75kg a 50cm.Jestli je to vitamíny nevím,ale zas se mi jako obřík nezdála a ani porod nebyl těžký,prostě pohoda.
Záleží na Tobě,ale pokud nemáš dostatek vitamínů ve stravě,je důležité alespoň v počátku mít nějaký přísun.To je pouze můj názor a ani po druhé bych je nezamítla.
Krásné těhotenství a zdravé mimi přeje N+NIki 10m
Ahoj,
já jsem brala Maternu před osmi lety, když jsem čekala první mimi a holka měla porodní váhu 4600g. Ted při druhém těhu jsem užívala GS Mamavit a Calibrum mami a druhé mimi vážilo 3300g.
Já osobně si myslím, že na tom něco bude, i já jsem o tom hodně slyšela.
![]()
Ahojky ![]()
Ahoj,
já jsem brala Maternu před osmi lety, když jsem čekala první mimi a holka měla porodní váhu 4600g. Ted při druhém těhu jsem užívala GS Mamavit a Calibrum mami a druhé mimi vážilo 3300g.
Já osobně si myslím, že na tom něco bude, i já jsem o tom hodně slyšela.
![]()
Ahojky ![]()
Ahoj Mikino,
tak já se spíš přikláním k názoru, že ta váha je geneticky daná už v moment početí. Četla jsem, že byla dělaná nějaká studie a taky mimochodem porovnávali nevím přesně jaký počet miminek, ale bylo jich dost, a nepotvrdilo se, že by užívání těchto vitamínů mělo vliv na větší velikost mimi. Je přece fakt, že tělo neumí uměle vyráběné vitamíny zpracovat tak aby je efektivně využilo, proto je rozhodně lepší příjimat je v normální stravě.
Proto si myslím, že má cenu užívat tyto vitamíny tak první 3. měsíce, jestli mamča trpí na nevolnostmi. U prvního těhu jsem užívala Maternu první 3měc. narodil se mi kluk - 2,89kg, druhé těhotenství jsem užívala 1.měsíc maternu, posléze 2 měs.Mamavit a narodil se mi kluk 3,60kg ovšem 11 dní po termínu. Takže možná ještě taky záleží jestli se ta větší mimča nenarodí po termínu…?
Iriss + 2svišti
Ahoj,
já jsem maternu užívala ze začátku těhotenství a vůbec mi nedělala dobře, měla jsem po ohromnou zácpu.
Pak jsem začala užívat Calibrum a to bylo super.
Moje kamarádka používala také převážně Maternu a měla 3 dny po termínu kloučka 53 cm a 4,98 kg. Lékařka jí také řekla, že jí to mohla způsobit Materna. Tak nevím. : ![]()
![]()
Zdraví Metelka. Já užívám Maternu přímo teď, jsem v sedmém měsíci těhotenství a nechutná mi v těch vedrech jíst - tak si doplňuji vitamíny. Protože mám kromě jiných drobných potíží málo plodové vody, chodím častěji na UZ vyšetření a vím, že miminko je trochu menší. Maternu jsem užívala celé první tři měsíce - no, já osobně si myslím, že z těch vitamínů miminka velká nejsou, není to nikde potvrzeno a co maminka, to jiná zkušenost. Spíš si myslím, že pokud Ti není nevolno a snášíš všechno a nemáš zažívací potíže, je braní vitamínů zbytečné.
Měj se hezky, Metelka.
Ahojky,
když jsem byla sama v jiném stavu, tvrdili mi, že z hlediska vitamínů a jiných důležitých látek jsou nejdůležitější ty první tři měsíce, hlavně kyselina listová. Já sama jsem pak vlastně už žádné vitamíny nebrala - musím se přiznat, že taky z obavy z velkého miminka. V Materně jsou prý zbytečně moc velké dávky vitaminů (a myslím, že taky byla řeč o velkém množství vitaminu A), prý je lepší Calibrum mami.
Já měla miminko malé - až moc, měla trošku podváhu, ačkoli já přibrala 20 kilo - prý jsem měla tenký pupečník.
Znám ale holku, která brala Maternu po celé těhotenství u obou dětí, a co se týče velikosti, splňovaly obě průměr.
Osobně si myslím (už to tu i zaznělo), že je lepší přijímat vitamíny v potravinách, ale jestli třeba nemáš moc chuť k jídlu nebo často zvracíš, tak určitě braním Materny jednou za dva dny nic nezkazíš.
papa a přeju krásné miminko - ať už malé nebo velké ![]()
Ahoj!
Ja brala Maternu obe tehotenstvi a to po cele tehotenstvi. Dcera mela 3370g a syn 3620g. Takze uplne normalni. Myslim, ze to je pekna blbost, aby se po vitaminech tloustlo. Nemyslite???