Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči,
nevíte někdo,co je to růstový spurt,kdy to probíhá a jak se to u dítěte pozná?Pořád to někde slyším a čtu a fakt pořádně nevím,co to znamená.
Ahoj „hloupá“mamina Lenka ![]()
ahojky:)
rustovy spurtik vetsinou probiha v sesti tydnech , ve trech mesicich a v pul roce prcka. Vypada to asi tak,ze skoro porad jen kojis,kojis a kojis
a doufas,ze to brzy prejde a clovek se nezblazni ![]()
magrat a delfinek
Já jen doplním, že při růstovém spurtu děťátko většinou nepřibírá, i když chce pořád papat, ale roste do délky
. Kdo to neví, může ho to hodně zaskočit - většinou si maminky myslí, že nemají dost mléka a někdy to skončí podáním UM, což je škoda. Chce to fakt vytrvat a kojit, kdykoliv si mimi řekne (jak to je u nekojených dětí nevím). Po pár dnech se vše srovná. A bývá to opravdu v 3. a 6. týdnu a 3. a 6. měsíci.
ahojky
Michalovi jsou 4,5 měsíce a růstový spurt jsem nezaznamenala žádný - je sice fakt že někdy přibere během krátké doby strašně moc, a během dlouhé doby skoro nic -ale zato dost povyroste, ale nechává ho to chladným a o jídlo si tvdošíjně neříká tak jako nikdy - prostě kdybych mu to prso nedala tak se nic neděje… 11 hodin v noci bez jídla mluví za sebe … no ve dne mu tu cpu co 2 hodiny -ale když někde jsme a 4 hodiny nic tak hlady nešílí.
takže třeba v tom půl roce… )))
ahojky
M+spícíM
Ahoj,
tak já taky jenom upřesním, že to období je prý pouze orientační, růst. spurt se může objevit i např. ve 4, nebo 5 měsících. Ale je fakt, že u většiny dětí se objevuje okolo 3t, 6t a okolo 3m, 6m. Nám trval 10dní a měli jsme ho zhruba od 3,5m a po něm jsme rychle vyrostli. Takže pokud se ti bude zdát, že má tvoje mimi najednou zvýšenou chuť k jídlu, třebaže po 3/4 h, po 1h, je dost možné že prožívá růst. spurt. Mlíčka je zpočátku tak 2 dni méně, ale to se upraví další dni potřebě mimi. Jo, taky
jsou ale děti, které si dělají jakoby zásobu na toto období dopředu, takže se u nich tento spurt neprojeví jinak, než že jen povyrostou.
Iriss + 2svišti
Ahoj Lejlo,
zabrouzdala jsem na netu a zjistila jsem tohle:
„Ve 3 a 6 týdnech a ve 3 a 6 měsících dochází k tzv. růstovým spurtům, kdy dítě rychleji roste a potřebuje a vyžaduje najednou více mléka, než se tvoří. Když o tomto maminka ví, nepropadne panice a děťátko opět velmi často přikládá k prsu i 12-15× za den. Je potřeba v tomto období více odpočívat, pokud je to možné, zalehnout s dítětem na celý den do postele, masírovat prsa, kojit dítě často v noci, kdy se tvoří nejvíce hormonů podporující tvorbu mléka při kojení pít.“
Zkus se podívat na http://www.vasedeti.cz/clanky.php?…, tam je to možná napsané výstižněji.
Ahoj Lejlo,
rostový spurt se objevuje u dětí kolem 3,6 týdne a 3,6 měsíce. Znamená to, že dítě se dožaduje prsu častěji než obvykle (teda u nás tomu tak bylo) a hodně roste - teda „hodně“ je asi myšleno skokově.
Já jsem ve 3 týdnech letěla k doktorce převážit Lukáška v domění, že má chudák pořád hlad a pořád chce pít, že asi ztrácím mléko. Doktorka se smála, protože váhový přírustek byl 300g za týden, což je nadprůměr.
Kojíme dodnes a jsme rádi, že jsme tehdy nezačali s příkrmy. ![]()
Ahoj
Tisíceré díky maminky ![]()
je poledne a já malému(3 měsíce) zrovna dala po nakojení z mrazničky ještě 100ml MM a dále pokračujeme v kojení!!!(ale teď už usíná) a s hrůzou si říkala co bude večer,když teď už mu to moje z prsu nestačí.
Poslední 2 dny špatně spí,předtím spával celou noc(ale budila jsem ho,protože přibývá jen 12-15dkg/týden).
Nejdřív jsem myslela,že je to rýmou,kterou má,ale dnes od rána ještě nespal a pořád se dožaduje prsa.
o krizi jsem slyšela,ale netušila,že to bude takové.Už jsem chtěla jít koupit Nutrilon
![]()
Ještě že jsem se koukla do Fora!!!! ![]()
Tak tedy doufám,že je to fakt ono,ale pro jistotu budu pokračovat v „léčbě“: denně 1 litr fenyklového čaje,3× čaj pro kojící matky,zasmažená polívka,melta,sklenka černého piva navečer.
Budu ráda,když mi napíšete další zkušenosti,za jak dlouho to přejde…
hezký den přeje užspokojenější Hela+zatímještěnemocspokojený Tom(3m)
Helusko , u nás to trvalo něco přes týden a vypadalo to také dramaticky - brouček mi visel u prsa v podstatě pořád
. No fakt, kojili jsme snad po půl hoďce a pokaždé to takových 30 minut trvalo. Naštěstí mám kamarádku laktační poradkyni, takže jsem věděla, o co jde. Prostě jsem kojila a kojila a kojila… V bytě byl sice binec, jako by tam vybuchla atomovka, manžel bez jídla
, ale zvládli jsme to a kojíme dosud (synek má 15 měsíců). Držím palce a přeji pevné nervy
.
Ahoj Helusko,
u nás to trvalo tak týden. Pak se vše vrátilo do normálu
Tak se neboj, ono to přejde.
Pevné nervy a dostatek mléka
Ahoj
Ahoj maminy,
je to docela smutný, že my o tom víme a můj pediatr zřejmě ne, a to má dlouholetou praxi. Když měl můj synek růstový spurt, možná to nebylo v tom věku, jak se udává, tak mi tvrdil doktor, že nemám mlíčko, protože malej vůbec nepřibírá. Ale já nepřestala kojit a doufat a mlíčko najednou stačilo. Mezitím mi syna doktor ani nezměřil, musela jsem si oto říct. Vyrostl asi o 5cm za strašně krátkou dobu. Sestra se mě v poradně ještě poměrně hloupě ptala, jak že jsem to dokázala. Prostě jsem kojila tolik, kolik si kluk řekl. A tak často, jak chtěl. Produkce MM se zvýšila a malej od tý doby pěkně kynul. Nepřestávejte tedy kojit jen proto, že vám doktor nezměří mimčo. Jeho rychlý růst si ověříte ajko já tím, že se během pár dní nevejde do svých dupaček. Mnoho úspěchů při kojení…
tak díky kamarádce na fb jsem se dozvěděla pojem růstový sprut. netuším zda k tomu ted dochzí i u nás protože je pravda že malý mi přibral za 14 dnů 700g. ale je fakt že má furt hlad. já to řešila příkrmem v domění že mám málo mlíčka bo mi křičel a kčičí skoro co hodinu a paní doktorka se o něčem takovém jako je sprut ani nezmínila. jen mi řekla ojte co 3 hodiny at mu nezatžujete ledviny a na mou námitku že pak až hystericky pláče mi řela at mu dám dudlík. takže díky bohu že existuje internet. tak jen doufám že to je ono a né že je takový otesánek. mimochodem máme 6 týdnů takže by to souhlasio
tak jsem zvědavá jak to bude pokračovat ![]()
kvetinka178 píše:
tak díky kamarádce na fb jsem se dozvěděla pojem růstový sprut. netuším zda k tomu ted dochzí i u nás protože je pravda že malý mi přibral za 14 dnů 700g. ale je fakt že má furt hlad. já to řešila příkrmem v domění že mám málo mlíčka bo mi křičel a kčičí skoro co hodinu a paní doktorka se o něčem takovém jako je sprut ani nezmínila. jen mi řekla ojte co 3 hodiny at mu nezatžujete ledviny a na mou námitku že pak až hystericky pláče mi řela at mu dám dudlík. takže díky bohu že existuje internet. tak jen doufám že to je ono a né že je takový otesánek. mimochodem máme 6 týdnů takže by to souhlasiotak jsem zvědavá jak to bude pokračovat
ahoj, tak to může být růstový spurt. je i v tom období. U nás to tak horké nebylo, ale kamarádka prý kojila 2 hodiny a po 2 hodinách zase … Ono je fakt škoda, že o tom mudry neinformují, pak zbytečně maminy přecházejí na UM ![]()
Ty názory, jak často kojit, se strašně různí. Někdo říká, jak si dítě řekne, jiný řekne nejdřív po 2 hodinách.
kvetinka178 píše:
jen mi řekla ojte co 3 hodiny at mu nezatžujete ledviny a na mou námitku že pak až hystericky pláče mi řela at mu dám dudlík.
tak na to teda hledim, to zatěžování ledin je nějak podložené?, u nás začal ve třech týdnech a teda dám mu když si řekne, takže skoro půldenní kojení s přestávkama není/nebylo vyjímkou, normální je u nás hodinové kojení, jinak v kočárku/autosedačce v pohybu vydrží dlouho, jinak až na vyjímky max. dvě hodinky a zabavit o jinak moc dobře na dlouho při jeho vyvádění nejde, dudlík taky nechce (ani ho moc nechci na něj učit). No snad už to vypadá na konec…
no hoky nakonec kojím jak si domča řekne a už je to mnohem epčejší
jen na noc dávám trošku sunarku protože to bych asi vůbec nespala. a on pak pěkně spinká až 6 hodin v kuse a pak ho vzbuí hlad nebo větříky. jinak paní doktorku budu měnit jen co to pujde protože ani při preventivní prohlídce neudělala nic jiného než že mi malého zvážila a to je trošku divné. kamarádka říkala že její doktorka malou normáln změřila zkontrolovala motoriku… a my nic. takže raději budu šupjdit jinde než nám neejbože něco zapinká.