Co je to růstový spurt, kdy a jak to probíhá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7.1.12 19:36

maminky,chtěla bych se zeptat jestli se dá sprutu předejít?abysme se do něj nedostali?nebo to patří k růstu miminka?mám kamarádku,která v noci kojí hodinu co hodinu a přes den je jak mátoha :-( já se do toho fakt bojím.malej mi ted spává tak,že v po osmý hodině se nají a pak se budí až ve čtyři ráno a to mu jsou dva měsíce,což mi taky příjde divný že takhle spinká,ale doktorka říkala,že když přibírá tak že ho v noci na kojení nebudit…tak jsem ji poslechla a on se nebudil a nebudil a až ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2131
25.1.12 11:14

holky a pláčou u toho miminka mě maly od včerejška strašně pláče a nevim proč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11219
28.2.12 14:28

Ahoj,dnes jsou našemu Lukáškovi tři týdny a od včerejška se po každém kojení hrozně vzteká,kroutí se,cucá si ručičky hledá prso a cumlá vše,co je v dosahu.Uklidní ho jen když ho přiložím k prsu,chovám nebo dám dudlík,který ale po chvilce vyplivne.
Mívá taky problémy s prdíkama a nevím,jestli je toto tedy růstový spurt nebo ho zase bolí bříško.
Díky za vaše zkušennosti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
28.2.12 14:49

Zuzanda a Ivča- my měly taky spurtík ve 3.týdnech…bylo to všechno dohromady (pláč,hlad,vrtění,vztekání,cucání všeho),ale ani nevím jak to přešlo 8o !Jen jsem se při tom pustila maximovat kojení - na litry Caro,kojčaj,vývary atd. atd.!Mlíčko se rozjelo víc 3.-4.den,přikládala jsem pořád,když Terezka chtěla,měla všechno povolené :mrgreen: a já taky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
28.2.12 14:51
IvčaL píše:
Ahoj,dnes jsou našemu Lukáškovi tři týdny a od včerejška se po každém kojení hrozně vzteká,kroutí se,cucá si ručičky hledá prso a cumlá vše,co je v dosahu.Uklidní ho jen když ho přiložím k prsu,chovám nebo dám dudlík,který ale po chvilce vyplivne.
Mívá taky problémy s prdíkama a nevím,jestli je toto tedy růstový spurt nebo ho zase bolí bříško.
Díky za vaše zkušennosti :kytka:

Růstový spurt to být může, bývá ve 3.a 6ti týdnech a pak ve 3. a 6.ti měsíců…musíš vydržet a kojit pokaždé když si řekne…na ty prdíky dávej kapičky, pokládej na bříško, nebo cvič s nožičkama ať se mu ty prdíky uvolní… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5454
28.2.12 17:44

ahoj holky, mam takový problém, cca dva týdny malá tak nějak přibere třeba 10,15 g za den,další den třeba 20g shodí zase, atak to jde dokola, je fakt,že je teď už dva týdny nemocná,pije 7× denně cca 80 ml,víc nedonošeností zatim nedá a blindí,v postýlce se během spaní taky kroutí,zapláče,prdí,ale to furt,no prostě nepřibírá najednou jako dřív a pořád tak nějak skoro stojíme na váze,může to být taky růstový spurt? díky moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
7.4.12 06:35

Ahoj holky, může být ten růstový spurt i v 1 týdnu???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
7.4.12 11:36
@gaga píše:

To si nemyslím :think: ?Proč se ptáš?Máte nějaký problém?V prvním týdnu se všechno rozjíždí,takže o spurtu nemůže být ani řeč podle mě :nevim: …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
8.4.12 11:55

asi bych tomu neříkala spurt, ale je možné, že dítě potřebuje být u prsu často, nebo téměř pořád, kojila bych podle potřeby a ono se to postupně upraví samo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
8.4.12 12:02
@Saroya píše:
asi bych tomu neříkala spurt, ale je možné, že dítě potřebuje být u prsu často, nebo téměř pořád, kojila bych podle potřeby a ono se to postupně upraví samo

Souhlas! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
20.4.12 22:06

růstový spurt v 5týdnech???

ahoj, mám měsíční holčičku.. při porodu vážilo 4050kg.. pije max 10minut a je plná.. a přibírá 300g za týden ;)

no dneska chtěla celý den pít, řvala jak tur, hlavně v podvečer a to od půl šestý do osmi jsem jí měla v podstaně pořád na prsu, ale taky se jí špatně přisávalo, hrála si s nim, tak jsem jí sundala a ona začla zase řvát.. no měla hlad..
to mě vyděsilo, když pije normál 10minut a spí… :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
21.4.12 09:10
@mona.k.79 píše:
ahoj, mám měsíční holčičku.. při porodu vážilo 4050kg.. pije max 10minut a je plná.. a přibírá 300g za týden ;)no dneska chtěla celý den pít, řvala jak tur, hlavně v podvečer a to od půl šestý do osmi jsem jí měla v podstaně pořád na prsu, ale taky se jí špatně přisávalo, hrála si s nim, tak jsem jí sundala a ona začla zase řvát.. no měla hlad..
to mě vyděsilo, když pije normál 10minut a spí… :zed: :zed:

Možné to je plus/mínus pár dnů nehrají roli…přeju pevnou vůli,trpělivost = hlavně v kojení vydržet a nedat UM!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
21.4.12 09:26

@vojtovamaminka Růstovému spurtu se předejít fakt nedá. Je to období, kdy najednou mimi „výrazně vyroste“ (náš Daníček udělal během pár dní najednou 5 cm - to je na mimi síla) - umíš si představit, co to pro to malé tělíčko je za záhul, když během chvilky nabere třeba 5 nebo 10 % své výšky? U dospěláka by to bylo třeba dvacet cm.. 8o
Tak je jasný, že se v tom období mimi chová jinak a má plný právo na veškerou pozornost a péči, i když bys měla chodit jak mátoha.
Nemusí to nastat přesně na 3. a 6. týdnu/měsíci, může to být kolem, ale cca to odpovídá a třeba u nás se to projevovalo tak, že mrňous byl najednou mega protivný (jsem si s hrůzou poprvé myslela, jestli mu už neroste zub), furt se chtěl chovat a prso měl místo dudáčku a zároveň měl víc a delších intervalů spaní.
Tady v poradně na emiminu (tuším, že to byla laktační poradna?) jsem sjela všechny podobné dotazy a zařídila se podle rad té paní, co tam odpovídá - zavřela jsem se s malým na dva dny do ložnice, kde jsem snížila pokojovou teplotu (vypla úplně topení), oba jsme se vyslvlékli donaha (Daníček teda do plíny) a zalezli jsme spolu pod peřinu (on se mnou spí už od porodu). Když spal, tak jsem ho hladila a objímala, když nespal, většinou byl u mě přisátý na prsu - zvládli jsme to zatím takhle vždy skvěle a stejným způsobem se mi podařilo u něj vcelku v pohodě a bez jakýchkoli prášků zvládnout lehké nachlazení, kdy pár dní měl teplotu a smrkal.
Takže tuhle zlatou radu od poradkyně předávám dál - nám velmi usnadnila život a Daníčkovi pomohla lépe zvládnout období, kdy výrazněji roste. :dance: :hug:

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
21.4.12 09:29

@mona.k.79 To znám, to Daník občas dělá taky :mrgreen: A už to dovedl k dokonalosti - občas se přisaje a trhne hlavou - takže moje bradavky jsou už asi pevnější než ocel.. To mám vždycky sto chutí ho praštit bolestí po hlavě :oops:
Ale zatím jsem to řešila tak, že ho prostě k sobě na chvíli nepustím a pak to zkouším znova, většinou z druhého prsa.

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
21.4.12 09:35
@gaga píše:

Podle mě tedy taky ne. Ale jestli tě už teď „zlobí“, tak bych spíš zintenzivnila kontakt s mimi - vždyť bylo 9 měsíců tvojí součástí, tak chce být chované, umazlované, cítit tvoji přítomnost, než si zvykne, že být „samo“ za sebe je normální..
Mně babičky nadávájí, že si na sebe šiju bič, když mám Daníčka pořád u sebe v náručí nebo v šátku, nebo.., ale on je díky tomu paradoxně samostatnější - když jsme slavili strejdovy padesátiny, kde bylo cca 40 lidí a všichni si ho předávali z ruky do ruky celé odpoledne - byl absolutně v pohodě, což jsem zatím u moc miminek neviděla :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure