Mateřská po čtyřletém rodičáku?

12.8.10 22:32

materska

dobry den poradi mi nekdo,chci se jen optat zda to vraceni materske se tyka i me dozvedela jsem se to od kamosky.jelikoz jsem uz na materske temer 3 a pul roku tak nevim zda mi bude taky neco vraceno ci ne i kdyz pobiram 3800 o doby co memu synovy bylo 21 mesicu predem dekuji za odpovezeni otazky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2073
12.8.10 22:38

Nene vam nic vraceno nebude.
Tyka se to jen tech kdo v v roce 2010 - pobirali PPM - tedy materskou. Jelikoz jste v roce 2010 pobirala rodicovsky prispevek - tedy byla jste na rodicovske dovolene tak Vam nic vracet nebudou, nebot tento prispevek se nijak nemenim.
PPM byla od noveho roku oproti orku 2009 snizena jeslikoz v kvetnu poslanci schvalili, ze se opet vrati na uroven roku 2009 bude matkam co po tuto dobu brali snizenou PPM tento rozdil vracen - snad jsem to napsala srozumitelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.8.10 23:14

ANO SNAD SEM TO POCHOPILA TAKZE SE TO TIKA JEN TECH CO POBIRALI V ROCE 2010 PPM TO ZNAMENA Z ANGRU JE TO TAK SPRAVNE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.8.10 23:18

A JESTE JEDNU VEC SETRA TA MA SICE MLADSI DCERU ALE MA TO TAK JAKO JA KDYZ DCERI BYLO 21 MESICU TAK ZACALA POBIRAT 3800 TAKZE JI NIC TAKY VRACENO NEBUDE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
12.8.10 23:21

To vraceni se tyka ppm, vy i sestra jste obe na rodicovskem prispevku, ppm je penezita pomoc v materstvi, ktera se bere pred rodicakem a ne kazdy na ni ma narok. Podle toho, co pisete jste obe zrejme na ctyrletem rodicaku a na ppm jste ani nemeli narok, tudiz automaticky naskocila varianta ctyrlety rodicak. Rodicovskeho prispevku se zadne vraceni netyka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101578
13.8.10 08:26

Koukám, že tu pořád není jasný rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou :-) tedy holky odpovídají správě, ale zkusím to ještě rozepsat.

Maminka co pracovala a má tedy nárok na mateřskou (PPM):
1. Mateřská trvá 28 týdnů a nastupuje na ní cca 6 týdnů před porodem.
2. Tudíž končí přibližně ve 22 týdnech věku dítěte.
3. Pak nastupuje na rodičovskou a volí délku do 2,3,4 let.

Maminka nepracovala, nárok na mateřskou nevznikl:
1. Je až do porodu doma / na UP.
2. Hned od porodu pobírá rodičovský příspěvek.
3. Nemá možnost zvolit jinou variantu než do 4 let. (krom volby přes otce)

Doplatek PPM
Takže doplatek PPM se týká jen těch maminek co na PPM měli nárok a část mateřské čerpali v lednu 2010 - květnu 2010. Takže mají dítko přibližně do roka věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí