Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
dobry den poradi mi nekdo,chci se jen optat zda to vraceni materske se tyka i me dozvedela jsem se to od kamosky.jelikoz jsem uz na materske temer 3 a pul roku tak nevim zda mi bude taky neco vraceno ci ne i kdyz pobiram 3800 o doby co memu synovy bylo 21 mesicu predem dekuji za odpovezeni otazky
Nene vam nic vraceno nebude.
Tyka se to jen tech kdo v v roce 2010 - pobirali PPM - tedy materskou. Jelikoz jste v roce 2010 pobirala rodicovsky prispevek - tedy byla jste na rodicovske dovolene tak Vam nic vracet nebudou, nebot tento prispevek se nijak nemenim.
PPM byla od noveho roku oproti orku 2009 snizena jeslikoz v kvetnu poslanci schvalili, ze se opet vrati na uroven roku 2009 bude matkam co po tuto dobu brali snizenou PPM tento rozdil vracen - snad jsem to napsala srozumitelne.
ANO SNAD SEM TO POCHOPILA TAKZE SE TO TIKA JEN TECH CO POBIRALI V ROCE 2010 PPM TO ZNAMENA Z ANGRU JE TO TAK SPRAVNE
A JESTE JEDNU VEC SETRA TA MA SICE MLADSI DCERU ALE MA TO TAK JAKO JA KDYZ DCERI BYLO 21 MESICU TAK ZACALA POBIRAT 3800 TAKZE JI NIC TAKY VRACENO NEBUDE
To vraceni se tyka ppm, vy i sestra jste obe na rodicovskem prispevku, ppm je penezita pomoc v materstvi, ktera se bere pred rodicakem a ne kazdy na ni ma narok. Podle toho, co pisete jste obe zrejme na ctyrletem rodicaku a na ppm jste ani nemeli narok, tudiz automaticky naskocila varianta ctyrlety rodicak. Rodicovskeho prispevku se zadne vraceni netyka.
Koukám, že tu pořád není jasný rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou
tedy holky odpovídají správě, ale zkusím to ještě rozepsat.
Maminka co pracovala a má tedy nárok na mateřskou (PPM):
1. Mateřská trvá 28 týdnů a nastupuje na ní cca 6 týdnů před porodem.
2. Tudíž končí přibližně ve 22 týdnech věku dítěte.
3. Pak nastupuje na rodičovskou a volí délku do 2,3,4 let.
Maminka nepracovala, nárok na mateřskou nevznikl:
1. Je až do porodu doma / na UP.
2. Hned od porodu pobírá rodičovský příspěvek.
3. Nemá možnost zvolit jinou variantu než do 4 let. (krom volby přes otce)
Doplatek PPM
Takže doplatek PPM se týká jen těch maminek co na PPM měli nárok a část mateřské čerpali v lednu 2010 - květnu 2010. Takže mají dítko přibližně do roka věku.