Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Maminky
Mam nervy, tak prosim o radu
Jsem tehotna, 17 teho ledna mi skoncila materska a od 1.3 jsem nastoupila do prace, ale bezi mi trimesicni doba.
Kdyz by me vyhodili v te trimesicce, mam narok na MD, nebo jsem nahrana? Dekuji ❤️
@JancaS84 píše: Více
Tak ale jako tehotnou ji vyhodit nemuzou, ne.
@vokishka
Ani ve trimesicni zkusebni dobe? Kdyz jim to ted oznamim?
@Maminka 001 píše: Více
Tak dlouhá jako posledni zaměstnání.
A proč jim to chceš hned oznamovat? Vyhodit tě kvůli těhotenství nesmí, ale můžou skončit pracovní poměr ve zkušební době ihned a prakticky bez důvodu.
@JancaS84
Ja byla ale zamestana pred tremi lety, po skonceni rodicaku jsem podepsala vypoved dohodou ke dni 17.1
Takze jako “zamestnana” se bere i rodicak?
@Maminka 001 pozor na to, ve zkušební době tě můžou vyhodit i jako těhotnou. Ochranná doba je pak stejně dlouhá, jako to zaměstnání. Takže pokud by tě vyhodili po 2 měsících, tak bys měla ochrannou dobu také 2 měsíce.
Ne, poslední zaměstnání je tam kde jsi teď.
@JancaS84
Musim, protoze jako prodavacka musim tahat tezke krabice a prepravky, na drujou stranu uz jsem ve 4 mesici, takze to jde pomalu videt
No tak počítej, že tě vyrazí a mateřskou mít nebudeš. Jen rodicak.
@Gracetheworld
A kdyz bych mela 2 mesicni ochrannou lhutu, tak to se pocita ze do dvou mesicu musim rodit, nebo musim nastoupit na MD?
A pak bych jako stejne cerpala 6 mesicu MD? Nebo by byla nejak zkracena?
Musela by jsi nastoupit na mateřskou. Což ti stejně teď nevychází. Musela by jsi tam být ještě cca další dva měsíce když jsi nastoupila 1.3.
Kdy máš přesně termín porodu?
Příspěvek upraven 14.03.24 v 22:25
@Maminka 001 pokud na MD nastoupíš v ochranné době, tak budeš mateřskou mít. PPM se nijak nekrátí, ale musíš splnit podmínky pro čerpání.
Zkus to v práci ještě vydržet. Kolik ze zkušební doby ti ještě zbývá?
Edit: už vidím že jsi teprve nastoupila, tak máš před sebou celé ty 3 měsíce. To ti moc nevychází ![]()