mateřská a RD

7
14.11.09 17:08

mateřská a RD

Budu ráda, když mi někdo poradí. Byla jsem OSVČ a toho času mám
přerušení ŽL na dva roky. Mám tříletou holčičku. Pobírala jsem mateřskou i RD. Nyní jsem nastoupila do zaměstnání a po měsíci jsem v PN jelikož jsem po druhé :dance: těhotná a vypadá to, že to bude delší PN.
Je to moje první zaměstnání po přerušení OSVČ.Mám teď
dotaz: Jestli budu mít nárok na mateřskou a poté na RD.Děkuji za každou radu. Přeji Vám hezký zbytek dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44355
14.11.09 20:44

Ahoj.Nezlob se,odpověď přesně nevím.Nevím,jak je to přesně u žen,které byly OSVČ,tam se dávky počítají jinak.Navíc,zákony se stále mění.

Můžu doporučit stránky www.mpsv.cz Jsou to stránky ministerstva práce a sociálních věcí,jsou oficiální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
14.11.09 21:21

Mateřská a RD

V současné době jsem ZAMĚSTNANEC. OSVČ jsem byla před
prvním porodem. Ale děkuji a jdu na ten odkaz, který jsi mi poradila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102697
14.11.09 21:25

Budeš mít nárok na PPM, pokud budeš zaměstnanec 270 dní do nástupu na mateřskou. Záleží jak dlouho po nástupu si otěhotněla. Je fuk, jestli tu dobu budeš pracovat nebo budeš na neschopence, ale nesmí tě vyhodit (třeba ve zkušebce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
15.11.09 13:28

Na PPM budeš mít nárok, pokud budeš NEMOCENSKY POJIŠTĚNÁ po dobu alespoň 270 dnů za poslední dva roky. Je jedno, jestli to pojištění jde ze zaměstnaneckého poměru, nebo z OSVČ (pro OSVČ je nemocenské pojištění nepovinné). Do doby pojištění se tuším započítává i doba na RD, pokud trvá zaměstnanecký poměr (u OSVČ si nejsem jistá, jestli se ta doba započítává, pokud si OSVČ neplatí nemocenské pojištění - řekla bych, že možná ne :-? ).
Pokud jsi jako OSVČ neplatila nemocenské pojištění a zaměstnaná jsi méně než 270 dnů (počítáno ke dni nástupu na MD), tak na PPM mít nárok nebudeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.11.09 16:05

domi

DOMI díky. Ještě jednou se pokusím to shrnout ten
můj případ. Byla jsem před prvním porodem OsVČ.Ale nyní mám přerušenou činnost.Brala jsem jak mateřskou tak RD.Děcku jsou teď tři roky 14.11. Nastoupila jsem
do zaměstnání v říjnu. Po měsíci mám neschopenku.Nyní jsem těhotná a vypadá to že to bude delší PN.Dotaz, v případě kdybych neměla
nárok na mateřskou, po nemocenské, budou mi vyplácet
RD hned místo mateřské?? Snad pochopíš muj dotaz a díky za odpověď. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
15.11.09 16:32

Jojo, pokud nebudeš mít nárok na PPM, budou Ti vyplácet přímo RP :wink: - ale až po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.11.09 17:21

DOMI

To znamená, že by mi nechali po př. tu nemocenskou až do porodu a po narození dítěte pak ty RD. Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
15.11.09 17:30

jojo, přesně tak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102697
15.11.09 17:33

Dokonce si můžeš nechat nemocenskou prodloužit ještě do konce šestinedělí a pak budeš mít nárok i na tříletou variantu RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.11.09 17:39

j.a.n.i1

To skutečně tedy budu moci mít nemocenskou i šest neděl po porodu a pak RD. Nikdy jsem se o to tak
nezajímala, až když se mě to nyní týká.Ještě jednou
díky a hezký večer :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102697
15.11.09 17:52

Jojo, je to tak, jen je potřeba si to pohlídat u doktorky, aby ti ji neukončovala jako když se chodí na mateřskou, ale nechala až do konce šestinedělí, jsou to paragrafy 57 a 59 zákona o nemocenském pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NumLock
15.11.09 17:57

jiná diskuse :pocitac:

Příspěvek upraven 23.02.10 v 16:16

• Citovat
  • Upravit
7
15.11.09 18:03

j.a.n.i1

Zatim díky a ono to nějak musí dopadnout.Je dobré když někdo poradí.Kdybych ještě měla nějaký problém, ozvu se.Hezký zbytek večera

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.11 20:40

RD prispevek

ahojky lidicky,take me pekne skrouhli .Snizili mi prispevek a budu doma 4roky,ale pokud najdu praci do tri let ,tak pujdu pracovat,ale nevim jestli mi to na urade schvalej ,kdyz pujdu zrusit materskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat