Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
prosím Vás o radu, resp. potvrzení mého předpokladu ![]()
Od 08/2007 jsem byla na mateřské s prvním dítětem, od 02/2008 pak na rodičovské. To se změnilov 02/2009, kdy jsem přešla na mateřskou s druhým dítětem. Od 09/2009 jsem na tříleté rodičovské s druhým dítětem. Po celou dobu jsem u jednoho zaměstnavatele.
Teď plánujeme třetí dítko. Chtěla bych ho porodit tak, abych mohla přejít ze stávající rodičovské (tu mám do 6.4.2012) na mateřskou. Předpokládám, že na mateřskou mohu nastoupit 6 týdnů před plánovaným termínem porodu, tzn. termín porodu byl nejpozději 6.4.2012 + 6 týdnů.
Chci se tedy ujistit, že tento přechod z rodičovské na mateřskou u třetího dítěte je OK. Dále se chci ujistit, že mi bude poskytnuta peněžitá pomoc v mateřství vypočtena na základě mých příjmů před prvním dítětem (tzn. v roce 2007).
Prosím, pokud víte, je to tak?
Díky předem za reakce ![]()
PPM u druhého dítěte nesmí být nižší než už u prvního dítěte, a u třetího se počítá z posledního vyměřovacího základu, který lze zjistit, a s druhým dítětem se neporovnáná x první a druhé.
makina píše:
PPM u druhého dítěte nesmí být nižší než už u prvního dítěte, a u třetího se počítá z posledního vyměřovacího základu, který lze zjistit, a s druhým dítětem se neporovnáná x první a druhé.
A z čeho si tohle usoudila? V zákoně je to psané obecně, není rozlišeno, zda se jedná o druhé nebo třetí dítě…
Pokud navazuje 1 a 2 a 3 bez přerušení a není tam vyměřovací základ mezi 2 a 3, tak tak je to v pořádku.
Problém ovšem nastává, pokud si něco mezi 2 a 3 přivyděláš nebo máš proplacenou dovolenou /tam si ale nejsem jistá počtem dní/, prostě pokud se najde a vypočte vyměřovací základ, protože pak:
U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství
Či-li 1. PPM - je vyměřovací základ
2. PPM vypočte se vyměřovací základ, porovná s 1 a pro výplatu se použije vyšší
3. vypočte se poslední VZ, porovná se s VYPOČTENÝM, nikoliv POUŽITÝM pro 2 a vezme se vyšší.
Takhle totiž PPM zamávala s jednou mou známou a jejich finančním rozpočtem, tak jsem si na to vzpomněla… Lépe si zavolat a ověřit si na OSSZ.
Uf, tak z toho nejsem úplně moudrá
Dovolenou jsem samozřejmě mezi mateřskými proplácenou měla (vznikl mi nárok na dovolenou u obou mateřských, byla mi pak následně zaměstnavatelem proplacena). Jiné příjmy jsem neměla.
Díky holky. Až to bude opravdu aktuální, tak si to ještě ověřím.
Podle mě se bude při výpočtu 3. PPM vycházet z VZ za proplacenou dovolenou, s porovnáním s vypočteným průměrem pro 2. PPM.