Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny, omlouvám se, že zakládám nové téma, i když se tohle probíralo už mnohokrát horem dolem, ale myslím že je to lepší řešit individuálně. Jde o to, že jsem tři roky po studiu střední školy, od té doby jsem ještě nepracovala na hlavní poměr, i teď pracuji na dohodu, přiznáno mi je něco kolem tří tisíc i když vydělávám víc. Jak by to bylo v mém případě s mateřskou?
Jestli pracuješ na DPP a neodvádíš sociální pojištění tak na mateřskou nárok mít nebudeš. Dostaneš rodičovský příspěvek ode dne narození dítěte ve čtyřleté variantě.
Tak tak, dostaneš rovnou rodičák, bez nároku na mateřskou.
ale
@Princess
pokud si rodičák napíše „přes chlapa“, který pracuje dostatečně dlouho, tak by mohla mít i kratší variantu, ne?
@Mar__tanka1983 píše:@Princess
pokud si rodičák napíše „přes chlapa“, který pracuje dostatečně dlouho, tak by mohla mít i kratší variantu, ne?
Jojo, tak to je
Kratší variantu si můžeš zvolit, pokud alespoň jeden z rodičů splňuje podmínku účasti na nemocenském pojištění - je zaměstnaný.
@LaEllaX jenom doplním, že to nestačí, musí splňovat nárok na přiznání ppm.
@mag
To znamená, že musí mít odpracováno alespoň 270 dni, že? Nebo jsou ještě další podmínky?
Měla jsme smlouvu do konce roku 2014, která se mi dohodou prodloužila do konce března 2015, abych měla nárok na mateřskou. Termín porodu mám koncem dubna. V době, kdy budu žádat o rodičák už tedy zaměstnaná nebudu, takže to chceme udělat přes přítele.
Je tedy ještě něco, na co si dát pozor? Nějaké další podmínky?
A rodičovská se vypočítává z výše výdělku ne, a co když mám jenom takovéhle minimum?
@LaEllaX Můžete klidně i přes tebe.
@Dariada Budeš mít nárok na 4 letou, tzn. 7600 do devíti měsíců dítěte a pak do 4 let 3800 nebo volit přes otce.
Moc děkuju za odpověď, mám v tom trochu zmatek tak se raději ptám dřív, než bude pozdě. Vlastně by mě asi nejvíc zajímalo co je pro mě do budoucna výhodnější. Mám jen střední školu a zatím to nevidím tak, že bych šla někam na hlavák za 20 tisíc, jsem hodně ráda že mám aspoň tuhle práci. Takže je lepší být na dohodě kde mám oficiálně 3000 nebo jít na HPP kde budu mít tak třináct patnáct?
Mohu se Vás zeptat zda mám nárok na mateřskou když jsem studentka vysoké školy a pracuji na částečný poměr? Slyšela jsem informaci, že musím pracovat na HPP.
Tady to mají hezky vysvětlené http://www.mpsv.cz/…P_2015_m.pdf
@mimísek00 hpp to muže btýden ve zkráceném úvazku.
Záleží na formě smlouvy, na tom zda stihneš dostudovat, nebo splníšíření dobu pojištění ze zaměstnání.
Musíš proste napsat více detailů.
Čeká mě ještě rok studia u toho chci pracovat
takže v plánu je dostudovat a pak miminko.