Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky, prosím o radu… za půl roku mi končí 2-letý rodičák. Před těhotenstvim jsem měla smlouvu na dobu určitou která skončila 30.10.2014.Chteli by jsme druhé mimčo, ale nevim jak je to potom, až mi rodičák skončí ke konci července, přihlásit se na UP mezi nástupem na další materskou?(teoreticky)Manžel je zamestnanej, mám pak vubec narok na materskou? A mužu si rodičák zvolit zas na 2 roky? Děkuji
@tattianka můžeš se přihlásit na úp, na mateřskou nebudeš mít nárok tak jak tak, ale přes manžela můžeš volit částku rodičáku. Nastoupíš na něj dnem porodu dítka.
Klíčový je, jestli ti v době teoretickeho nástupu na md (nebo porodu, teď nevím jistě) běží ochranna lhuta, kt. trvá půl roku od ukončení prac. poměru. v této lhůtě máš nárok na peněz. pomoc. v mateřství, po uplynutí už jen na rodicak, bohužel. Řeším právě to samé.
@Liliana79 píše:
Klíčový je, jestli ti v době teoretickeho nástupu na md (nebo porodu, teď nevím jistě) běží ochranna lhuta, kt. trvá půl roku od ukončení prac. poměru. v této lhůtě máš nárok na peněz. pomoc. v mateřství, po uplynutí už jen na rodicak, bohužel. Řeším právě to samé.
bo ještě není těhotná a smlouva už jí skončila, tak je to bez šance.
To jo, já to psala spíš i pro ostatní, třeba někdo taky tape:) Dost mě to štve, vyplacení se tak zkrátí vlastně skoro o rok:( no ale.tak jsou i horší veci, že