Stres z konce RD

Anonymní
29.12.14 12:28

Stres z konce RD

Zdravím :) Chtěla bych Vás moc poprosit o názory, jsem v situaci, která mě dost stresuje a potřebovala bych si naplánovat různé varianty, jak by se daly věci vyřešit.
Jsem na rodičovské dovolené, která mi končí v srpnu, dítěti budou 3 roky. Už od jara se snažíme o druhé miminko, ale zatím neúspěšně. Měla jsem krásný plán, kdy jsem si představovala, že ukončím rodičák, přejdu krásně znovu na mateřskou, ale vypadá to, že to nepůjde, že už to nestíhám. Samozřejmě mám ještě několik měsíců čas na snažení, kdy bych pak mohla přejít s koncem rodičáku na nemocenskou, mám v práci smlouvu na dobu neurčitou, ale napadá mě, co když se otěhotnět do srpna vůbec nepovede?
Cítím, že malá ještě školku nezvládne, budou jí čerstvě tři. Je mi jasné, že za 8 měsíců se toho může ještě dost změnit, ale ona je prostě ještě taková opravdu hodně malinká, myslím tím psychiku, sebemenší změna u ní vyvolá noční děsy, přes den má ještě plínku, na čemž tedy usilovně pracujeme, ale odbourat se zatím nedaří a necítím u ní ještě ani potřebu kolektivu, no zkrátka ráda bych jí měla doma do těch 4 let a pak jí až do školky dala… Do práce, kterou jsem dělala, se tak jako tak vrátit nemůžu, pracovní doba je od nevidím do nevidím a to samé má manžel, neumím si představit, kde by holka do šesti hodin večer byla. :nevim:
Už mi z toho začíná hrabat… Jak se uklidnit? Jak to naplánovat? Dá se třeba v práci nahlásit prodloužení rodičáku do 4 let, to samé na sociálce a pak chodit na brigády? A když bych poté otěhotněla, tak se ten rodičák zase dá hned přerušit a přejít na nemocenskou? Nebo bych musela být na tom rodičáku až do začátku nové mateřské?
Děkuji za každou radu. :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8679
29.12.14 12:35

Tak si hledej jinou praci, půl úvazek, aby si malou vyzvedla,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5302
29.12.14 12:37

Rodičovská dovolená je pouze do 3 let, pak už jen neplacené volno pokud zaměstnavatel dovolí. Výšku rodičovského příspěvku si volíš jak chceš a na brigády chodit při něm klidně můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
29.12.14 12:38

Musíš si holt tak nějak ujasnit, co tedy chceš. Taky jsem měla plán, jak po 3 letech budeme mít druhé dítko. Nedařilo se, tak jsem začala hledat práci. Končilo mi to letos v červnu, 2 měsíce bez peněz, nyní 3 měsíce práce a spokojenost. Dcerka ve školce - má ráda kolektiv, tajže tam naběhla spokojeně. Děláme oba 12-ky, ne ale stejně, takže když nikdo z nás nemůže, hlídá a řeší školku tchýně. Rodičák jako finjančně můžeš prodloužit, jinak po vyčerpání peněz se nahlásit na pojišťovnu, že pečuješ o dítě do 7 let věku a že jsi s ním doma (nechodí do školky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
29.12.14 12:38

Nestresuj dopředu, dítě dělá obrovské pokroky každý měsíc. Hodně dětem naopak kolektiv prospěje, naše dítě chodí několikrát týdně do miniškolky a dělá obrovské pokroky, zlepšuje své dovednosti a nenásilně si také zvyká na kolektiv, odloučení od rodičů a nebude mít obrovský šok, kdy ze dne na den najednou bude muset chodit někam 5× týdně.

Zaměstnavatel ti drží místo do tří let věku dítěte, dál je to jen na jeho libovůli, zda ti po dohodě poskytne například neplacené volno.
Co zkusit poloviční úvazek, ať už u tohoto nebo jiného zaměstnavatele?

• Citovat
  • Upravit
13119
29.12.14 12:39

Na brigády bys chodit do 4 let mohla, ale jinak bys chtěla nastoupit na nemocenskou 8o to jako myslíš vážně?
Jinak - na 4 roky to jde - ale, musí s tím souhlasit zaměstnavatel. Pokud souhlasí, rozpočítáš si peníze tak, abys je dostávala déle, ale musíš počítat s tím, že to bude minimum, nebo nula. Pokud nula, nepočítej s tím, že by ti někdo dal jiné peníze. Jak si to rozvrhneš, tak to máš. Pokud bys otěhotněla, neumím si představit, že by zaměstnavatel souhlasil s tím, že zrušíš rodičák a on by ti musel vyplácet nemocenskou. Takže spí počítej, že bys na něm byla až do nástupu na novou mateřskou.
Pokud s tím souhlasit nebude, musela bys dát v práci výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
29.12.14 12:40

Změnu na sociálce (myslím tím délky RD) můžeš dělat snad každé 3 měsíce, pokud si to pamatuji dobře, říkala mi to tam minule úřednice. Udělám to samé, končí mi to v září, na školku to nevypadá, moje dítě má taktéž ještě pleny na zadku a změny jsou problém.
Takže chápu tvé obavy.

Jinak lze zažádat o péči o dítě do 7 let věku, pojištění za tebe bude zaplaceno, ale samozřejmě žádný příjem nebude :(
To bude muset obstarat manžel, nebo ty hledáním přivýdělku, brigády či práce z domova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
29.12.14 12:41

Prodloužit do 4 let věku jde, příspěvek bez obtíží a zaměstnavatelé taky vychází většinou vstříc. Ale už ti nemusí držet místo a hlavně ho nemůžeš přerušit a jít na nemocenskou (to obzvlášť nechápu, nejsi ještě ani těhotná a už víš, že bude těhotenství rizikové? 8o ) tohle je fakt na palici, rizikové by mělo být pro problémové těhotenství, ne, že se matce nechce do práce :zed: nicméně miliony i mladších dětí zvládnou školku, zvládne to i ta vaše. na briogády chodit můžeš. A práci bych si hledala takovou, u které můžeš vyzvedávat dceru, nebudeš přeci rodit děti do nekonečna :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2225
29.12.14 12:43

Můžeš si klidně prodloužit rodičák, stačí zajít na sociálku. V práci by se to asi také mělo hlásit. Mám zkušenost pouze s nahlášením další mateřské. Jinak si myslím, že když si prodloužíš rodičák, hodně ti to po psychické stránce uleví. Tím nechci říct nic špatného. Taky jsem si plánovala plynule navázat druhou mateřskou. A měla jsem z toho bobky. Co když se to nepovede, kam dám dcerku, přece jen jsou to stále malé prďolky ve třech letech. Manžel od rána do večera v práci, moje pracovní doba také šílená. Začali jsme se snažením s větším předstihem a nedařilo se několik měsíců. Nakonec se povedlo, až jsem se dala do klidu a vyřešila věci které teď řešíš ty. Jinak dodám, že si určuješ výší příspěvku kterou chceš pobírat, takže až vyčerpáš 220000kč, a budeš těhu tak si hodíš nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
29.12.14 12:44
@araw píše:
Prodloužit do 4 let věku jde, příspěvek bez obtíží a zaměstnavatelé taky vychází většinou vstříc. Ale už ti nemusí držet místo a hlavně ho nemůžeš přerušit a jít na nemocenskou (to obzvlášť nechápu, nejsi ještě ani těhotná a už víš, že bude těhotenství rizikové? 8o ) tohle je fakt na palici, rizikové by mělo být pro problémové těhotenství, ne, že se matce nechce do práce :zed: nicméně miliony i mladších dětí zvládnou školku, zvládne to i ta vaše. na briogády chodit můžeš. A práci bych si hledala takovou, u které můžeš vyzvedávat dceru, nebudeš přeci rodit děti do nekonečna :nevim:

Když ono je dnes automatický - těhotenství = nemocenská. Peníze chodí a můžeš si relaxovat doma, pouze jsi omezená vycházkama. Ale přišlo by mi to nefér vůči zaměstnavateli. Pak raději dát rovnou výpověď a neřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
29.12.14 12:53

Tak já jsem navazovala dvě md po sobě, rozdíl dětí máme 1,5 roku. Md mi končí v červenci, ale do práce jdu už v dubnu, dostala jsem super nabídku od zaměstnavatele. Protože to víme od listopadu, holčinu na zvykám, chodí do soukr. školky, nárazově na celý den a je to naprostá pohoda, zvládá suprově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.14 12:56

Dovysvětlení té nemocenské, to mám informaci od gynekologa, mám ztenčelou jizvu a řekl mi, že jakmile otěhotním, tak je to rizikové těhotenství. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.14 13:02
@Maty1989 píše:
Musíš si holt tak nějak ujasnit, co tedy chceš. Taky jsem měla plán, jak po 3 letech budeme mít druhé dítko. Nedařilo se, tak jsem začala hledat práci. Končilo mi to letos v červnu, 2 měsíce bez peněz, nyní 3 měsíce práce a spokojenost. Dcerka ve školce - má ráda kolektiv, tajže tam naběhla spokojeně. Děláme oba 12-ky, ne ale stejně, takže když nikdo z nás nemůže, hlídá a řeší školku tchýně. Rodičák jako finjančně můžeš prodloužit, jinak po vyčerpání peněz se nahlásit na pojišťovnu, že pečuješ o dítě do 7 let věku a že jsi s ním doma (nechodí do školky).

Já už mám rodičák dočerpán finančně teď v lednu, ale nahlášený je do 3 let věku dítěte. Já si ho navyšovala naivně, že právě už budu teď přecházet na mateřskou, no nepovedlo se no… :( Ale to neva, finančně jsem s tím počítala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.14 13:04
@ynax píše:
Na brigády bys chodit do 4 let mohla, ale jinak bys chtěla nastoupit na nemocenskou 8o to jako myslíš vážně?
Jinak - na 4 roky to jde - ale, musí s tím souhlasit zaměstnavatel. Pokud souhlasí, rozpočítáš si peníze tak, abys je dostávala déle, ale musíš počítat s tím, že to bude minimum, nebo nula. Pokud nula, nepočítej s tím, že by ti někdo dal jiné peníze. Jak si to rozvrhneš, tak to máš. Pokud bys otěhotněla, neumím si představit, že by zaměstnavatel souhlasil s tím, že zrušíš rodičák a on by ti musel vyplácet nemocenskou. Takže spí počítej, že bys na něm byla až do nástupu na novou mateřskou.
Pokud s tím souhlasit nebude, musela bys dát v práci výpověď.

Tohle úplně nechápu, výpověď mi přeci nesmí dát ani při rodičáku a ani při nemocenské, takže co by zmohli? Myslím, že těch 14 dní než bych přešla na OSSZ by je asi nezruinovalo nebo jo? :think: Nebo v tom mám nějaký zmatek? Mě už asi vážně hráblo. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3088
29.12.14 13:07
@Anonymní píše:
Dovysvětlení té nemocenské, to mám informaci od gynekologa, mám ztenčelou jizvu a řekl mi, že jakmile otěhotním, tak je to rizikové těhotenství. :nevim:

Pak je to samozřejmě něco jiného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital