Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Budeš na nemocenské do porodu nebo do konce šestinedělí
Edit: překlep
Příspěvek upraven 28.12.14 v 13:19
No, to on se stará, ale i teď vycházíme tak tak… Když nebudu dostávat nic, nezvládneme to. Navíc jsem měla od lékaře doporučeno, že výbavičku dřív jak teď nekupovat… A jelikož jsem prvorodička, až teď mi dochází, co všechno miminko potřebuje a kolik vše stojí. Jen jsem chtěla poradit, co a jak. Jsem vděčná, když se někdo vyzná…
@Anonymní píše:
No, to on se stará, ale i teď vycházíme tak tak… Když nebudu dostávat nic, nezvládneme to. Navíc jsem měla od lékaře doporučeno, že výbavičku dřív jak teď nekupovat… A jelikož jsem prvorodička, až teď mi dochází, co všechno miminko potřebuje a kolik vše stojí. Jen jsem chtěla poradit, co a jak. Jsem vděčná, když se někdo vyzná…
vklidu, miminko toho moc nepotřebuje…můžete kupovat postupně i po porodu ![]()
@Anonymní píše:
Výbavička se dá pořídit z druhé ruky za velmi málo, a šetřit jste na ni měli snad od té chvíle, co jste se pro dítě rozhodli, ne? Na nemocenské můžeš být dál, o rodičák zažádáš po porodu na úřadu práce, jestli otec dítěte splňuje podmínky, můžete volit výši rodičáku přes něj. Žádný výpadek příjmu mít nebudeš. Ale hospodařit se musíš naučit sama.
@Anonymní píše:
Miminko nepotřebuje nic. Akorát mámu, teplo a kozu/UM. To moje nepotřebovalo ani postýlku
Hadříky jsou za pár kaček. Kočárky taky.
@Anonymní píše:
No, to on se stará, ale i teď vycházíme tak tak… Když nebudu dostávat nic, nezvládneme to. Navíc jsem měla od lékaře doporučeno, že výbavičku dřív jak teď nekupovat… A jelikož jsem prvorodička,až teď mi dochází, co všechno miminko potřebuje a kolik vše stojí. Jen jsem chtěla poradit, co a jak. Jsem vděčná, když se někdo vyzná…
No nezlob se, ale to Ti to dochází dost pozdě.
Budu strašně hnusná a trapná, ale jestli už teď vycházíte tak tak, a když nebude dostávat nic, nezvládnete to.. to asi nebylo moc uvážené početí dítěte tedy
Ale budu hádat - selhala antikoncepce, varianta č. 2 - jsi nějak hrozně moc nemocná a lékař ti řekl že později nebudeš moct mít dítě, že ho musíte mít hned.
![]()
@marmelada78 nebuď jedubaba
ptá se slušně. Mě taky překvapilo u třetího kolik co stojí, a kolik toho potřebuje(podle internetu)
žila jsem v jiných cenách a potřebách.
Zakladatelko, já nebrala v těhotenství nic. A po porodu jsem zašla na UP tam dala rodný list a vyplnila nějaký papíry, mám pocit že to přišlo hned ten první měsíc zároveň s porodným. Syn je narozený 24 a ten příští měsíc to přišlo. S nemocenskou nevím.
@Anonymní píše:
Zdravím. Moc vás prosím o radu, nevyznám se… Za dva měsíce rodím, už vím, že nemám nárok na mateřskou… Mám velice rizikové těhu a marodím od úplného začátku. Uteklo mi to o měsíc, ale to není důležitý… Zajímá mě, když teď marodím a nemám nárok na mateřskou, to mi doktor už teď ukončí neschopenku a nedostanu vůbec žádný peníze? To mám být teď dva měsíce bez peněz, když nemám nárok na mateřskou? A jak je to pak? Až porodím, kam mám jít si žádat o rodičák a kdy přijde můj první? Ach jo
Budeš pak dostávat rodičovský příspěvek.
Poptej se na sociálce.
Každá by měla mít nárok na 220 tisíc a můžeš si to vybrat v průběhu dvou, tří nebo čtyř let.
Nechápu tady ty jízlivé komentáře!!:-(
Minimálně do porodu budeš na nemocenské, pak si požádáš o rodičovský příspěvek, případně porodné. Můžeš pak zkusit zažádat o příspěvek na dítě.
Jinak good luck, jestli te´d to máte na hraně, protože plíny tě vyjdou tak na 1200 měsičně a pokud se nezadaří kojit, dalších min. 1500 padne na umělé mléko. O přípdných lékách pro mrně v případě rými, kašle nebo blbého průjmíku ani nemluvě.
A čím bude dítě starší, tím víc bude stát.
@Anonymní píše:
Zdravím. Moc vás prosím o radu, nevyznám se… Za dva měsíce rodím, už vím, že nemám nárok na mateřskou… Mám velice rizikové těhu a marodím od úplného začátku. Uteklo mi to o měsíc, ale to není důležitý… Zajímá mě, když teď marodím a nemám nárok na mateřskou, to mi doktor už teď ukončí neschopenku a nedostanu vůbec žádný peníze? To mám být teď dva měsíce bez peněz, když nemám nárok na mateřskou? A jak je to pak? Až porodím, kam mám jít si žádat o rodičák a kdy přijde můj první? Ach jo
Běž co nejdřív na sociálku (nebo si tam zavolej), vypiš už žádost o RP. Poradí ti tam líp jak my tady všechny dohromady.
Po porodu dostaneš porodné, pokud Váš příjem není větší, než by měl být.
Výbavičku nakupuj z druhé ruky, na MMB je spoustu věcí pro miminka a hodně maminek je tam prodává za pakatel.
K výbavičce - kočárek (minimálně hlubokou korbu), oblečení a další věci nehygienického a nebezpečnstního rázu kup bazarové. Než něco koupíš, dvakrát si promysli, zda to skutečně užiješ (v internetových seznamech výbaviček jsou mraky zbytečných krámů, které buď nevyužiješ vůbec, nebo se bez nich dá docela dobře obejít).
Teď jsem si vzpoměla na MK dávají maminy i zdarma oblečení na děti.
@Anonymní píše:
Poptej se na sociálce.
Každá by měla mít nárok na 220 tisíc a můžeš si to vybrat v průběhu dvou, tří nebo čtyř let.Nechápu tady ty jízlivé komentáře!!:-(
ale mají koule nebýt anonym ![]()
@Anonymní píše:
Poptej se na sociálce.
Každá by měla mít nárok na 220 tisíc a můžeš si to vybrat v průběhu dvou, tří nebo čtyř let.Nechápu tady ty jízlivé komentáře!!:-(
Tak tvůj příspěvek sice není jízlivý, ale moc rad v něm taky není. O rodičovský příspěvek se nežádá na sociálce, ale na úřadu práce, na sociálce pouze dostane potvrzení jako podklad k samotné žádosti. Zakladatelka nemá nárok na PPM, tudíž ona sama nemůže volit délku (která není rozhodně limitovaná výběrem na dva, tři nebo čtyři roky, ale pouze výší měsíční částky, klidně to může být vybráno za 2,4roku). Volit bude moct přes partnera, pokud ovšem on splňuje podmínky (ke dni porodu by sám nárok na PPM měl), pak bude partner potřebovat potvrzení od své mzdovky, pokud je zaměstnanec.