Mateřská dovolená

157
8.1.12 18:18

Mateřská dovolená

Hezký večer. Diskuze na toto téma zřejmě už existuje, ale přesto prosím o radu. Jsem v 28. tt a 13. 2. 2012 mám nastoupit na mateřskou. Poradíte mi prosím, kam si mám o mateřskou jít zažádat? nebo to za mě udělá zaměstnavatel? Děkuji moc za rady od již zkušených :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2124
8.1.12 18:22

U gyndr. dostaneš papír, vyplníš a doneseš do práce. Ti ho pošlou na sociálku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
8.1.12 18:28

Ano, tak, předevčírem jsem to řešila.

A nevíte prosím, co je potřeba zařídit, pokud k tomu ještě podnikám? Mám to jako vedlejší činnost a nechci, aby se mi z toho nástupem na mateřskou stala hlavní činnost s povinností platit všechny ty zálohy atd. Vím, že si můžu oběhat a obvolat úřady, ale jestli jste to už někdo řešili…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
8.1.12 19:04
PeťulkaC píše:
Ano, tak, předevčírem jsem to řešila.A nevíte prosím, co je potřeba zařídit, pokud k tomu ještě podnikám? Mám to jako vedlejší činnost a nechci, aby se mi z toho nástupem na mateřskou stala hlavní činnost s povinností platit všechny ty zálohy atd. Vím, že si můžu oběhat a obvolat úřady, ale jestli jste to už někdo řešili…?

nemůžeš na MD podnikat - resp. nesmíš vykonávat danou práci, nesmíš vystavovat faktury - musela bys mít např. prodavačku, která by to za tebe dělala - tedy pokud bys měla obchod. Musíš jinak pozastavit svou činnost. Na RD naopak zase podnikat můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
8.1.12 19:09

pokud máš podnikání jako vedlejší činnost a nebudeš z ní čerpat MD, tak v podnikání můžeš dál pokračovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2451
8.1.12 19:18

já jsem tedy mluvila s účetní.....pracuju na vedlejšák na „smlouvu o díle“, a prý není důvod aby mi brali mateřskou. Jediná podmínka je, že nesmíte pracovat v zaměstnání ze kterého mateřskou čerpáte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
14.2.12 19:10

Zdravím, jsem tu s novým dotazem. :lol: V práci jsem odevzdala žádost o PPM, přijde mi ted domů nějaké vyjádření ohledně toho jestli na něj mám vůbec nárok, popřípadě o jakou částku se bude jednat? A kdo vyplácí tyto dávky, zaměstnavatel anebo ÚP? Na mateřské jsem od 13. 2. a tu žádost jsem odevzdala zhruba před měsícem. Děkuji za odpovědi a omlouvám se jestli jsou mé dotazy pro někoho hloupé. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2124
15.2.12 08:59

Ahoj, já nastoupila na PPM 27.12., 29.12. jsem donesla papír do práce, peníze za prosinec mi přišly na účet 18.1. (mělo to zpoždění a vyplácí to sociálka - ČSSZ). Ke konci ledna mi přišel papír od sociálky s výměrem a prachy za leden mi přišly 8.2. Jenom nevím, jak jsi mohla dát papír s žádostí o PPM o měsíc dřív. Mě ji dal gyndr. až v den nástupu na PPM. Jinak zaměstnavatel to bude posílat dle mého až ke konci měsíce a pak by měl být stejný postup ja u mne. Jinak si denní výměr PPM můžeš spočítat na portále MPSV a zda máš nárok by ti měl říct zaměstnavatel (odpracovaných 270 dní).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
18.2.12 14:36

Ahoj, chci se zeptat, na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před porodem. Kdy se dozvím jestli to bude 6 nebo 8 týdnů? Mám nevybranou starou dovolenou a tak kutím, kdy a jak ji vybrat, aby byla zaplacena co nejlíp :lol: dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
13.7.13 10:59

Holky, poraďte - kdy budu přibližně odcházet na mateřskou, když TP mám 6.11. :-) :nevim: :nevim:
V poradně jsem zatím žádný papír nedostala, tak nevím. Jen abych věděla, kdy přibližně. :dance: :dance:

Chodím normálně do práce a ráda bych až do mateřské chodila - žádné problémy nemám. :D

Ten papír pak jen odevzdám v práci a tím to pro mě končí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
13.7.13 11:01

@SarkaLo 6-8 tydnu pred terminem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9030
13.7.13 11:01

@SarkaLo 6-8 tydnu pred TP - tzn 11.-25.9.
zalezi jake mas vztahy -nekdo odevzda v praci a nekdo musi sam na socialku.. zeptej se ekonomky u vas v praci :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
13.7.13 11:02

Na MD se nastupuje 6-8 týdnů před plánovaným porodem. Papír odevzdáš v práci a oni se ti o ostatní postarají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
13.7.13 11:08

Účetní říkala, že jí to pak stačí odevzdat. Tím pádem pak už nic řešit nemusím? - až před ukončením MD si zažádat o RP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
13.7.13 11:10

@SarkaLo jj a vybrat pripadne zbytek dovci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie