Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Jako nevím, měla jsem mateřskou, ale k žádosti o RP by Vám měly stačit jen doklady Vás (rodičů) a rodný list dítěte, pokud nedokládáte výši mateřské, která zakládá výši rodičáku. Z jakého důvodu nemáte nárok na mateřskou? Pokud byste žádala o vyšší rodičák, než je tuším 10.000,– /měs., (základní výše), musíte doložit formulář Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku. Kdyby měl být rodičák třeba vypočten na základě příjmu otce dítěte, musíte doložit formulář o jeho příjmu potvrzený OSSZ. Také jestli jste před porodem byla v prac. neschopnosti, dokládáte to. Záleží, proč nemáte nárok na mateřskou. Jestli jste prostě byla nezaměstnaná, myslím, že nemusíte dokládat zamítnutí mateřské.
@teroonka ano byla jsem nezaměstnaná tudíž nemam odpracovane to co bych měla mít pro získání mateřské
@Anonymní píše: Více
Byla jste vedená na pracáku jako uchazeč o zaměstnání? V tom případě, když si na pracáku žádáte, musí Vás už mít v evidenci. Už v roce 2020, když jsem si žádala o 3. rodičák, probíhala elektronická komunikace mezi pracákem a OSSZ, takže nechtěli ani žádný formulář fyzicky. Podle mě potvrzení ze sociálky, že nemáte nárok na mateřskou, nepotřebujete. Měla jste s sebou na pracáku, při žádosti o rodičák, potřebné doklady, jak jsem psala výše?
Pročítám různé materiály úřadů a pokud Vám nevznikl nárok na mateřskou, i bez doložení čehokoliv (samozřejmě krom rodného listu dítěte a Vaší občanky) Vám rodičák musí přiznat, ale bude pouze v té nejnižší a nejdelší formě - na 4 roky cca.10.000,–
@teroonka píše: Více
Rodicak je pro deti narozené letos maximálně na 3 roky… A jinak ta maximální výše bez mateřské je 13000,–, se zbytkem souhlas, nemaji narok chtit potvrzení o tom, ze nebyla mateřská.
Tak v tom případě nechápu proč mi ho bez potvrzení nechtěla dat 🤷♀️
No, kdo se moc pta, moc se dozví… Tedy vyplnit papiry a bud poslat elektronicky nebo mrsknout na podatelnu a pak se s tim bude muset pani poprat…
Dobrý den, zadala jsem si o rodičovský příspěvek jelikož nemam nárok na mateřskou a na úp mi řekli ze potřebuji potvrzení o tom ze mi mateřskou nedali. Nikdo mi neřekl ze si mám zažádat o mateřskou i když vím ze na ni nárok nemam. Jde o ni zažádat i zpětne po porodu? Abych dostala potvrzení o zamítnutí a mohla požádat o rodičák.