Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
2 roky rodičák, ale v práci 3??? To bych potřebovala vysvětlit, já myslela, že jak si dáš 2 roky rodičák, tak máš automaticky i 2 roky v práci. Hodně nad tím taky přemýšlím, protože bych chtěla do dvou let 2. dítě. Ale co když se to nepovede - jsem bez hlídání a přišla bych o práci, což byla škoda - minimálně kvůli další mateřské.
Dá mi k tomu někdo nějaké vysvětlivky, popř. odkaz někam, kde je to srozumitelně vysvětlené??? Moc děkuji
avm3 píše:
2 roky rodičák, ale v práci 3??? To bych potřebovala vysvětlit, já myslela, že jak si dáš 2 roky rodičák, tak máš automaticky i 2 roky v práci. Hodně nad tím taky přemýšlím, protože bych chtěla do dvou let 2. dítě. Ale co když se to nepovede - jsem bez hlídání a přišla bych o práci, což byla škoda - minimálně kvůli další mateřské.
Dá mi k tomu někdo nějaké vysvětlivky, popř. odkaz někam, kde je to srozumitelně vysvětlené??? Moc děkuji
V práci si žádáš o rodičovskou dovolenou, kterou můžeš čerpat podle zákoníku práce a to maximálně do tří let věku dítěte.
Na úřadu práce si žádáš o rodičovský příspěvek, který můžeš čerpat podle zákona o státní sociální podpoře do maximálně 4 let (u zdravého dítěte).
Jestli při pobírání rodičovského příspěvku čerpáš nebo nečerpáš rodičovskou dovolenou, to už je na tobě. Nikde není psáno, že rodičovská dovolená musí být stejně dlouhá,jako pobírání rodičovského příspěvku. Můžeš pobírat rodičovský příspěvek a u toho klidně pracovat. Můžeš čerpat rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek může třeba čerpat otec dítěte.
Opravdu je to tak??? Tak to je ale pro mě docela dobrá zpráva ![]()
Děkuji za informace.
Les2311 píše:avm3 píše:
Dá mi k tomu někdo nějaké vysvětlivky, popř. odkaz někam, kde je to srozumitelně vysvětlené??? Moc děkujiV práci si žádáš o rodičovskou dovolenou, kterou můžeš čerpat podle zákoníku práce a to maximálně do tří let věku dítěte.
Na úřadu práce si žádáš o rodičovský příspěvek, který můžeš čerpat podle zákona o státní sociální podpoře do maximálně 4 let (u zdravého dítěte).
Jestli při pobírání rodičovského příspěvku čerpáš nebo nečerpáš rodičovskou dovolenou, to už je na tobě. Nikde není psáno, že rodičovská dovolená musí být stejně dlouhá,jako pobírání rodičovského příspěvku. Můžeš pobírat rodičovský příspěvek a u toho klidně pracovat. Můžeš čerpat rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek může třeba čerpat otec dítěte.
Nimuel píše:
Hele, já nevím. Těhotná = práce neschopná? Kolegova manželka přišla o zaměstnání před nástupem na mateřskou a musela kvůli pracáku chodit po různých pohovorech i s břichem. Samozřejmě ji nikam nevzali…
Nechceš si to raději ověřit? U vaší mzdové účetní anebo na pracáku přímo?
tak zakladatelky se to netýká, ta je na RD do tří let, jen ji skončilo/skončí pobírání rod. příspěvku.
Ale k tvému příspěvku - v případě ztráty zaměstnání ti nikdo neurčuje jestli se máš nahlásit na úp, je to tvá volba jestli požádáš úp o zroostředkování zaměstnání, povinnost je pouze zajistit si platbu zdravotního pojištění (nahlásit okolnost pro platbu státem jako např. péče o díťě, samoplátce, OSVČ, nový zaměstnavatel atd..)