Mateřská - poplach?

Anonymní
22.6.11 10:07

mateřská- poplach?

holky snad jen plašim, ale příklad:
1. dítě narozeno září, rodičák zvolen na 2 roky, v práci mám domluvené doma 3 roky
2. dítě nestíháme do 2. let věku prvního
otázka- v mezičase se mám přihlásit na pracák? proboha ale to bych musela skončit v práci? a z čeho se bude počítat mateřská na druhé dítě, které se narodí cca ve 3 letech věku prvního??? 8-o 8-o 8-o

moc děkujuuuuuuuuuuu za rady!!!!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101710
22.6.11 10:13

V mezičase budeš doma zadarmo, na pracák se hlásit nemůžeš, sociální a zdravotní za tebe bude normálně platit stát.
Mateřská se ti bude počítat ze stejného platu jako ta první ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.11 10:20

uuuf, 100%????

• Citovat
  • Upravit
8384
22.6.11 10:24

jojo mne koncila smluva pred porodem a taky jsem si myslela ze se musim hlasit an rpacak a oni rekli ze pokud jsme prace neschpna = tehotna tak se na pracak halsit ani nemuzu :-) takze je to tak no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
22.6.11 11:10

jj holky mají pravdu, neboj :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
22.6.11 11:23

Hele, já nevím. Těhotná = práce neschopná? Kolegova manželka přišla o zaměstnání před nástupem na mateřskou a musela kvůli pracáku chodit po různých pohovorech i s břichem. Samozřejmě ji nikam nevzali…
Nechceš si to raději ověřit? U vaší mzdové účetní anebo na pracáku přímo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30315
22.6.11 11:28

Já si myslím, že to není těhotná = práce neschopná, ale na pracák se nehlásí proto, že pečuje o dítě do tří let a tím pádem je na rodičovské dovolené, i když už bez rodičovského příspěvku, který si vybrala v prvních dvou letech. Řešila bych to až ve třech letech dítěte pokud se do té doby nepovede druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
22.6.11 11:31

Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou a v práci požádano o rodičovskou dovolenou do 3 let dítěte, tak tě nikdo nepropustil, tím pádem nemůžeš jít na pracák. Seš normálně zaměstnaná, ale teď na rodičovské dovolené. Ten rok bys byla doma zadarmo, jen to nahlásíš na sociálce.A pokud se ti zadaří druhé dítě do těch 3 let, tak se ti bude počítat mateřská jako ta první a zaměstnavatel ti musí umožnit další 3 roky RD. Doufám že se nepletu, ale dost jsem si toto zjišťovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
22.6.11 11:43
Anabellka píše:
Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou a v práci požádano o rodičovskou dovolenou do 3 let dítěte, tak tě nikdo nepropustil, tím pádem nemůžeš jít na pracák. Seš normálně zaměstnaná, ale teď na rodičovské dovolené. Ten rok bys byla doma zadarmo, jen to nahlásíš na sociálce.A pokud se ti zadaří druhé dítě do těch 3 let, tak se ti bude počítat mateřská jako ta první a zaměstnavatel ti musí umožnit další 3 roky RD. Doufám že se nepletu, ale dost jsem si toto zjišťovala.

jj, jak pises, ja ted resim to same, materska mi konci ted v zari a budu zustavat jeste rok doma. jeste jedna berlicka, jak zjistis, ze jsi tehotna, jdi na nemocenskou (rizikove tehu s neomezenymi vychazkami), tak budes dostavat nemocenskou a nebudes bez prijmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
22.6.11 12:17
markytka3 píše:jeste jedna berlicka, jak zjistis, ze jsi tehotna, jdi na nemocenskou (rizikove tehu s neomezenymi vychazkami), tak budes dostavat nemocenskou a nebudes bez prijmu.

Nebude dostávat nemocenskou, protože ta nenáleží v době rodičovské dovolené, na které ještě bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
22.6.11 12:39
Les2311 píše:
markytka3 píše:jeste jedna berlicka, jak zjistis, ze jsi tehotna, jdi na nemocenskou (rizikove tehu s neomezenymi vychazkami), tak budes dostavat nemocenskou a nebudes bez prijmu.
Nebude dostávat nemocenskou, protože ta nenáleží v době rodičovské dovolené, na které ještě bude.

jejej, zapomela jsem dodat, ze je treba zrusit rodicovskou, nastoupit zpet do zamestnani a hned se hodit na rizikovku,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
22.6.11 12:59
markytka3 píše:
jejej, zapomela jsem dodat, ze je treba zrusit rodicovskou, nastoupit zpet do zamestnani a hned se hodit na rizikovku,

No, tak pokud vím, tak i právníci se mezi neshodnou, zda lze rodičovskou dovolenou „zrušit“. Jedni zastávají názor, že je to právem zaměstnankyně, ne její povinností. Druzí zas, že když už si jednou požádala, žádný zákon neukládá zaměstnavateli povinnost ji na žádost předčasně ukončit. Nevím, jestli už tuhle problematiku řešil s nějakým výsledkem soud :nevim: Docela by mě zajímalo, jestli už na tohle téma nějaké soudní rozhodnutí padlo - nevíte někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
22.6.11 13:02
Les2311 píše:
markytka3 píše:
No, tak pokud vím, tak i právníci se mezi neshodnou, zda lze rodičovskou dovolenou „zrušit“. Jedni zastávají názor, že je to právem zaměstnankyně, ne její povinností. Druzí zas, že když už si jednou požádala, žádný zákon neukládá zaměstnavateli povinnost ji na žádost předčasně ukončit. Nevím, jestli už tuhle problematiku řešil s nějakým výsledkem soud :nevim: Docela by mě zajímalo, jestli už na tohle téma nějaké soudní rozhodnutí padlo - nevíte někdo?

je fakt, ze jsem se o tom moc nepidila, mela jsem za to, ze rodicovskou mohu kdykoliv prevest na nekoho jineho ci ji zrusit :nevim: no asi se o to budu muset zacit zajimat, ach jo.

btw. u mne nejde o predcasne ukonceni, bo me konci v zari…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
22.6.11 13:07

No jo, ale tady nejde o zrušení rodičovského příspěvku, který pobíráš 2 roky, ale o předčasné zrušení rodičovské dovolené nahlášené u zaměstnavatele. Les myslí, že je dost dobře možné, že ti zaměstnavatel toto předčasné ukončení nemusí „dovolit“, takže se ptá na nějaké soudní rozhodnutí, které to už případně řešilo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
22.6.11 13:13
stepikm píše:
No jo, ale tady nejde o zrušení rodičovského příspěvku, který pobíráš 2 roky, ale o předčasné zrušení rodičovské dovolené nahlášené u zaměstnavatele. Les myslí, že je dost dobře možné, že ti zaměstnavatel toto předčasné ukončení nemusí „dovolit“, takže se ptá na nějaké soudní rozhodnutí, které to už případně řešilo. :nevim:

no ja to vybalila na zamestnavatele vse po pravde, a bylo mi receno, ze mi vyjde vstric, jak jen bude moci, tak uvidime. :pankac: s tim soudem, to by me taky zajimalo, jak se to resi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí