Mateřská - rodičovská, poraďte prosím!

451
7.4.14 16:11

Mateřská - rodičovská

Ahoj všichni,
na mateřskou jsem nastoupila od 23.11.13, takže se domnívám, že v průběhu května bych měla přejít na rodičovskou. Můžete mi prosím někdo napsat, co a jak a kde mám zařídit/vyřídit/vyplnit/podat? Je tu někdo, kdo to už letos řešil? Je potřeba něco z práce? Předem díky za pomoc ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1957
7.4.14 16:19

Já jsem na MD od začátku října a končí mi teď na konci dubna. minulý týden jsem si do práce podávala papír, na kterém jsem žádala o vyčerpání dovolené za rok 2014 (máš na ni taky nárok) a následně o RD do tří let věku dítěte.
o rodičovský příspěvek budu žádat až mi skončí dovolená v práci, takže to jsem zatím neřešila a nezjišťovala. tuším, že se musí pro nějaký papír na sociálku a pak na pracák vyplnit žádost. ale to určitě napíše někdo jiný přesněji a lépe. popř. prohledej místní diskuze, určitě se to tu řešilo vícekrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
7.4.14 16:19

Měsíc před koncem PPM si dojdeš na pracák, buď s papírem o přiznání PPM, s sebou RL děcka, OP. i tam cosi podepisuje otec, ale tak to můžeš pak poslat poštou nebo podepsat za něj. Někde posílaj i pro jakejsi formulář o přiznání výše PPM na OSSZ, já třeba tuším nebyla, měla to v systému :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
7.4.14 16:36
@Krkael píše:
Měsíc před koncem PPM si dojdeš na pracák, buď s papírem o přiznání PPM, s sebou RL děcka, OP. i tam cosi podepisuje otec, ale tak to můžeš pak poslat poštou nebo podepsat za něj. Někde posílaj i pro jakejsi formulář o přiznání výše PPM na OSSZ, já třeba tuším nebyla, měla to v systému :nevim:

Takže první krok je jít na pracák s RL dítěte a OP a tam pravděpodobně vyplním žádost? A kde vezmu ten papír o přiznání PPM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
7.4.14 16:53

Formuláře si můžeš stáhnout, popř i vyplnit a pak vytisknout- najdeš na stránkách ministerstva práce… nebo na tom pracáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
7.4.14 17:01
@reliska píše:
Takže první krok je jít na pracák s RL dítěte a OP a tam pravděpodobně vyplním žádost? A kde vezmu ten papír o přiznání PPM?

No ten papír pro socku dostaneš na pracáku, nebo si to stáhneš na netu a dojdeš vyplnit dřív na OSSZ a až s tím vyplněným na ÚP :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ish
5353
7.4.14 17:14

Já jsem si na UP vyzvedla formulář, vyplnila (podepisoval se tam i muž). Pak jsem na OSSZ vyzvedla potvrzení o výši PPM a celé to donesla na UP.
V práci jsem pak řešila dočerpání dovolené 2013/2014 a oznámila jim do kdy hodlám být na rodičovské dovolené (stačilo jim mailem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
7.4.14 17:30

Já volala na sociálku, jak získat potvrzení o výši PPM - jestli musím osobně nebo jak. Paní byla ochotná a poslala mi to domů poštou. Pak jsem si na netu stáhla a vyplnila formulář na rodičák a s vytištěným formulářem jsem šla na pracák. Přítel mi ho doma podepsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
7.4.14 18:57

Díky všem za info. Už se začínám orientovat :-) Všechny formuláře se dají stáhnout zde: https://formulare.mpsv.cz/…me/forms.jsp Ať žije byrokracie! ;-) :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
8.4.14 08:18

Ahoj, zrovna řeším to samé. Od kdy prosím žádám o rodičovský příspěvek? Mám do té žádosti vyplnit datum hned po skončení mateřské, nebo až po vyčerpání řádné dovolené? Díky předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.14 10:17

Prosim o radu. Jelikoz sem chodi i holky s prace, tak bych to nerada, aby videly…omlouvam se za anonym.
Potrebuji poradit.Jsem zamestnana od dubna 2012.TP mam v rijnu. Cista mzda minuly rok cca 250tis.od unora jsem na neschopence.Mam narok na PPM a priblizne v jake vysi. Znama ucetni rikala, ze pokud jsem na neschopence, tak zadny narok nemam.Jsem s toho zamotana. dekuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1947
21.4.14 10:25
@Anonymní píše:
Prosim o radu. Jelikoz sem chodi i holky s prace, tak bych to nerada, aby videly…omlouvam se za anonym.
Potrebuji poradit.Jsem zamestnana od dubna 2012.TP mam v rijnu. Cista mzda minuly rok cca 250tis.od unora jsem na neschopence.Mam narok na PPM a priblizne v jake vysi. Znama ucetni rikala, ze pokud jsem na neschopence, tak zadny narok nemam.Jsem s toho zamotana. dekuji :kytka:

musíš za poslední dva roky mít odpracováno a tím i odvedeno na sociálním pojištění určité dny - což asi určitě nesplníš, když už jsi na neschopence, protože při pracovní neschopnosti neodvádíš sociální pojištění, nýbrž z něho ještě čerpáš :)
záleží kolik budeš mít odpracováno, ale nevím přesně, kolik to je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.14 10:35

@petramrk pracovala jsem cele mesice, cca 23-24dnu od 04.2012 do unora. Smlouva mne porad bezi..jinak dekuji.

• Citovat
  • Upravit
1947
21.4.14 10:40

Tohle jsem ti k tomu našla :) tak snad ti to pomůže

Peněžitá pomoc náleží:
Pojištěnci, jestliže:

mu trvá účast na nemocenském pojištění v den nástupu na mateřskou dovolenou (převzetí dítěte do péče), nebo jestliže trvá ochranná lhůta z dřívějšího pojištění ke dni nástupu na PPM (počátek 8. až 6. týdne před předpokládaným dnem porodu) nebo ke dni převzetí dítěte; ochranná lhůta u žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství, je delší a činí 180 dnů, pokud pojištění trvalo po tuto dobu, jinak tolik dnů, co trvalo pojištění; obecná ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů,

splňuje podmínku tzv. čekací doby, tj. jestliže tato osoba byla v posledních 2 letech před nástupem na PPM účastna alespoň po dobu 270 dnů nemocenského pojištění; do doby 270 dnů se započítává také doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považována za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže bylo studium úspěšně ukončeno, a dále doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost,

nemá nárok na výplatu PPM za dobu, po kterou vykonává v pojištěné činnosti práci, ze které mu dávka náleží.

Osobě samostatně výdělečně činné, jestliže:

splňuje podmínky uvedené u pojištěnce pod 1. a 2. odrážkou, je účastna nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných alespoň po dobu 180 dnů v období 1 roku před porodem,

má zaplaceno pojistné za dobu účasti na nemocenském pojištění, z něhož je nárok na peněžitou pomoc uplatněn, a to včetně kalendářního měsíce bezprostředně předcházejícího kalendářnímu měsíci, v němž začala pobírat peněžitou pomoc v mateřství; podmínka zaplacení pojistného je splněna, pokud OSVČ zaplatí pojistné do 3 měsíců ode dne vzniku nároku na dávku,

nevykonává osobně samostatnou výdělečnou činnost po dobu pobírání peněžité pomoci v mateřství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.14 11:31

@petramrk takze jestli spravne chapu, narok mam…muj tehotny mozek :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat