Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano..ja třeba nastoupila na PPM 15.6. Takže jsem tam napsala tohle datum
. Máš odpracováno 270dni? Pak nárok máš.
Odnes žádost na mzdovou účtárnu, tam ti poradí. Mně teda aspoň vypočítali kdy můžu nejdřív nastoupit na mateřskou.
Ano, napíšeš si tam datum v rozmezí 6-8 týdnů před termínem porodu co máš stanoveny od gynekologa. Nárok máš pokud máš odpracovano 270 dní v posledních 2 letech a buď jsi zaměstnana a nebo v ochrane lhůtě (180 od posledního zaměstnání v době kdy vznikne nárok na PPM)
Příspěvek upraven 15.02.21 v 11:07
@EvieK Já už právě teď to bude skoro 5 měsíců co jsem byla na neschopence a nezaměstnaná. Ale než jsem šla na neschopenku tak jsem v prvním zaměstnání měla odpracováno 307 dní a v druhém teda asi 21. Tak právě nevím. Volala jsem na OSSZ kde teď bydlím a paní řekla, že bych nárok mít měla a když jsem volala na OSSZ pod kterou patří můj bývalý zaměstnavatel tak na mě akorát řvala řekla že to vypadá že nárok mít nebudu. Tak už jsem z toho taková vynervovaná.. ![]()
@Anonymní píše:
@EvieK Já už právě teď to bude skoro 5 měsíců co jsem byla na neschopence a nezaměstnaná. Ale než jsem šla na neschopenku tak jsem v prvním zaměstnání měla odpracováno 307 dní a v druhém teda asi 21. Tak právě nevím. Volala jsem na OSSZ kde teď bydlím a paní řekla, že bych nárok mít měla a když jsem volala na OSSZ pod kterou patří můj bývalý zaměstnavatel tak na mě akorát řvala řekla že to vypadá že nárok mít nebudu. Tak už jsem z toho taková vynervovaná..
Kdy máš termín porodu? Od kdy do kdy jsi byla zamestnana v zaměstnání když už jsi byla těhotná?
@JancaS84 Termín porodu mám 30.3. A když jsem nastoupila do druhého zaměstnání 13.7. Tak už jsem byla těhotná. A od 12.9. Jsem nezaměstnaná.
@Anonymní píše:
@JancaS84 Termín porodu mám 30.3. A když jsem nastoupila do druhého zaměstnání 13.7. Tak už jsem byla těhotná. A od 12.9. Jsem nezaměstnaná.
A předtím co jsi měla zaměstnání tak tam už si byla taky těhotná? Jestli ne, tak ti to nevyjde.
@JancaS84 No to mi končilo 30.6. Ale popravdě nevím jak to zjistit? A chci se zeptat jakto, že by to tedy nevycházelo kdybych byla těhotná až poté? Vůbec se v tom nevyznám ![]()
@Anonymní píše:
@JancaS84 No to mi končilo 30.6. Ale popravdě nevím jak to zjistit? A chci se zeptat jakto, že by to tedy nevycházelo kdybych byla těhotná až poté? Vůbec se v tom nevyznám
No, je to sakra s odřenýma ušima… Ale jo, měli by na OSSZ uznat, že si byla 30.6. už těhotná.
Protože je tady ochrana lhůta do které se musíš vlézt aby jsi měla nárok na PPM od ukončení pracovní poměru. Ta je buď 180 dní a nebo případně tak dlouho jak trvalo poslední zaměstnání, ve kterém jsi byla těhotná. Můžou se scitat i dvě na sebe navazující zaměstnání, ale musíš uz být těhotná v tom prvnim, jinak se počítá jen doba toho posledního v tvým případě 2 mesice. Když jsem tvůj termín porodu hodila do kalkulačky tak mě to vyšlo tak, že si v té době kdy jsi koncila v te prvni praci mohla mít tak akorát menstruaci, takže to je asi úplně tak tak. Můžeš to zkusit podat a uvidíš jestli ti to schválí, nebo zamítnou.
Příspěvek upraven 15.02.21 v 11:37
@j.a.n.i1 Tak budu doufat..
Ještě bych se chtěla zeptat v té žádosti je “Naposledy jsem osobně vykonávala samostatnou výdělečnou činnost (zaměstnání) dne” tam mám napsat datum kdy jsem byla v práci naposledy nebo den kdy mi ukončili smlouvu? Poradíte?
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 Tak budu doufat..Ještě bych se chtěla zeptat v té žádosti je “Naposledy jsem osobně vykonávala samostatnou výdělečnou činnost (zaměstnání) dne” tam mám napsat datum kdy jsem byla v práci naposledy nebo den kdy mi ukončili smlouvu? Poradíte?
To nevypisujes, to je jen pro OSVČ.
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 Tak budu doufat..Ještě bych se chtěla zeptat v té žádosti je “Naposledy jsem osobně vykonávala samostatnou výdělečnou činnost (zaměstnání) dne” tam mám napsat datum kdy jsem byla v práci naposledy nebo den kdy mi ukončili smlouvu? Poradíte?
A ty osoba samostatně výdělečně činná?
Ahoj holky..
mám takový blbý dotaz ohledně mateřské protože v tom docela plavu.
Dostala jsem od lékaře Žádost o ppm a v té dolní části je název zaměstnavatele to chápu a pod tím nastoupila dne: Tak tam napíšu jako že kdy jsem nastoupila na ppm? vím blbý dotaz, ale jsem z toho v nervech jestli vůbec na nějaké peníze mám nárok