Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Poslední dobou to na mě tak nějak vše doléhá. Přeci jen se mi brzo změní dosavadní život.
Hodně často slýchám o sobeckosti spojené s pořízením dítěte. Někteří lidé zastávají názor, že mít děti znamená se všeho zbavit. Nevím, jak vy, ale asi jsem si naivně myslela, že budu mít děti a ne, že se dává k nějaké sektě. A když to člověk neudělá, tak je sobec.
Tím sobcem je ovšem, když to dítě chce a zdrhne mu partner. On je přeci ten chlap chudáček, co to nechtěl a ta ženská hroznej sobec. To, že některým mužům kolikrát hrábne, je ovšem už jiná pohádka.
Pokud si chce žena dělat něco sama pro sebe a vidina obětovat všem a všemu ji neuspokojuje, tak je sobecká a neměla by mít děti. Poslední dobou hrozně slyším o sobeckosti a o větě: „Někdo jako ty by neměl mít děti“.
Nedávno jsem se bavila se dvěma známými, podstatě mladší než já. A obě řekly, že chtějí adoptovat větší dítě, aby se o to nemusely starat od miminka. Tohle mi osobně od nich přišlo sobecké a hloupé.
Takže, co je vlastně ta sobeckost, kterou se každý rád tak moc ohání? ![]()
Tak teda vubec nechapu, co timhle zblechtem chtel „basnik rict“. ![]()
@Izumi Miyako píše:
Poslední dobou to na mě tak nějak vše doléhá. Přeci jen se mi brzo změní dosavadní život.
Hodně často slýchám o sobeckosti spojené s pořízením dítěte. Někteří lidé zastávají názor, že mít děti znamená se všeho zbavit. Nevím, jak vy, ale asi jsem si naivně myslela, že budu mít děti a ne, že se dává k nějaké sektě. A když to člověk neudělá, tak je sobec.Tím sobcem je ovšem, když to dítě chce a zdrhne mu partner. On je přeci ten chlap chudáček, co to nechtěl a ta ženská hroznej sobec. To, že některým mužům kolikrát hrábne, je ovšem už jiná pohádka.
Pokud si chce žena dělat něco sama pro sebe a vidina obětovat všem a všemu ji neuspokojuje, tak je sobecká a neměla by mít děti. Poslední dobou hrozně slyším o sobeckosti a o větě: „Někdo jako ty by neměl mít děti“.
Nedávno jsem se bavila se dvěma známými, podstatě mladší než já. A obě řekly, že chtějí adoptovat větší dítě, aby se o to nemusely starat od miminka. Tohle mi osobně od nich přišlo sobecké a hloupé.
Takže, co je vlastně ta sobeckost, kterou se každý rád tak moc ohání?
Sice moc nechapu co jsi tim chtela rict, ale to ze mas deti jeste neznamena ze se vzdas vseho co te bavi.. Vzdy se to da nejak udelat, mimco pohlida partner/ kamaradka.. Jasny, neni uz to tak lehky jako bez deti, ale jde to..
No, nějak moc ti nejde přesně porozumět, co tímhle myslíš…
Upřímně, ve společnosti jsem ještě neslyšela, že by se někdo zastával chlapa, co od ženský zdrhne, i když to dítě nechtěl. V drtivý většině mu všichni nadávají.
Trošku mi to teda připadá naopak - tím, že se ženě narodí dítě, veškerá sobeckost chtě nechtě jde stranou, protože najednou je tu stvoření, který tě potřebuje, a tvoje potřeby jdou stranou.
Co se týká vyjádření o dětech od tvých známých, že chtějí adoptovat - kolik jim je? Tohle totiž povětšinou tvrdí nevyzrálé pubertální holky.
Které si nedovedou ani vzdáleně představit, co toz namená být těhotná a porodit a starat se o miminko a mají za to, že to je děsivá věc.
Mám tříměsíční dceru a teprve s ní zjišťuju, kolika věcí jsem se musela vzdát. Jasně, zase mám život obohacený o plno jiných zážitků a věcí, nicméně, i tak si někdy povzdechnu nad tím, o co jsem minimálně prozatím přišla tím, že mám v mladém věku dítě (je mi 23).
@Izumi Miyako píše:
Hodně často slýchám o sobeckosti spojené s pořízením dítěte. Někteří lidé zastávají názor, že mít děti znamená se všeho zbavit. Nevím, jak vy, ale asi jsem si naivně myslela, že budu mít děti a ne, že se dává k nějaké sektě. A když to člověk neudělá, tak je sobec.Tím sobcem je ovšem, když to dítě chce a zdrhne mu partner. On je přeci ten chlap chudáček, co to nechtěl a ta ženská hroznej sobec. To, že některým mužům kolikrát hrábne, je ovšem už jiná pohádka.
Takže, co je vlastně ta sobeckost, kterou se každý rád tak moc ohání?
Můžeš víc přiblížit, co jsi tím chtěla říct? Odešel od tebe partner, protože nechtěl dítě a ty jsi se přesto rozhodla ho mít?
A proč to řešíš teď, když už máš stejně „zaděláno“? V každém početí a v každém druhu výchovy lze najít kus sobectví. Ale někdo ti bude tvrdit, že je sobectví a pohodlnost děti nemít. Někdo ti řekne, že je sobectví mít jedináčka. To je prostě věc názoru.
Pro mě jsou stěžejní pocity mé, manžela a dětí. Zbytek světa, včetně prarodičů, mi se svými moudrý může vlézt na záda.
Adopce mi sobecká nijak nepřipadá, je to naopak moc krásný čin. Akorát v případě tvých kamarádek, je trochu naivní předpokládat, že s větším dítětem je míň starostí. ![]()
@Jorik81 To je trefně napsáno - sobectví je prostě pro každého něco jiného. ![]()
100 lidi 100 nazoru. Nejdulezitejsi je pocit tvuj a partnera. Nekdo se diteti plne objetuje a vse ridi podle nej a nevadi mu to, nekdo potrebuje ke spokojenosti vic nez dite. Rid se dle sebe.
@Izumi Miyako Pro mě je „sobecké“ dělat něco proto, že CHCI, ovšem navzdory situaci, protiargumentům, zdravotnímu stavu, kdoví čemu ještě.
Pořídit si dítě není sobecké, ale pokud si ho pořídíš jako psychotička deset let na antidepresivech navzdory varování sedmi doktorů, asi už ta odpověď bude znít malinko jinak…
Btw mně tenhle argument děsně pije krev u bezdětnosti. To je první, co každý trouba vpálí bezdětným do ksichtu, že to jsou kariéristi a sobci
Pokud by otázka stála „chci dítě, ale jsem pohodlná“, pak no dobře, jenže nikdo z bezdětných opravdu nemá dítě kvůli „pohodlnosti“, a z 90% ani kvůli „paření“ a „užívání života“ a podobným povrchním pitomostem
. Naopak, často za tím jsou obrovské zdravotní či psychické důvody, které se prostě jen nerozhlašují do světa ![]()
Jsou tihle lidé sobečtí, že nechtějí předat čtyři, pět genetických problémů, se kterými sami bojují třeba od dětství, dál?
nebo jsou sobečtí proto, že si chtějí zachovat vlastní zdraví? ![]()
Znám kluka s degenerativním onemocněním, jehož partnerka si podrazem na něj zařídila dítě… a kluk místo vlastního cvičení a bezbolestného života lítá kolem dítěte, zatímco partnerka se válí, a hýbe se čím dál hůř a čím víc mizerně se mu žije
je tohle sobectví, že děti nechtěl…?
Já tomuhle říkám nálepkování… lidi o tvém životě prd vědí, ale okamžitě ti vpálí do ksichtu, co jsi zač. Neposlouchám to
Každý má po ruce soudy, ale ještě nikdo se mě nezeptal, co mě k mému rozhodnutí vedlo. ![]()
@Izumi Miyako Já tomu tvému příspěvku vůbec nerozumím. Kdo má být sobec, ten, kdo si dítě pořídí, nebo ten kdo si ho nepořídí?
Já možná asi vím o čem mluvíš. Prostě každý ti má nastavené jinak..
Některá maminka, to má tak že si bez dítěte ani neuprdne- nemyslím to zle, tak tak nějak to chci přiblížit.. No a když vidí, že některá třeba si dovolí mít nějaký koníček a nebo si dovolí někde zajít jednou za čas, tak už vidí, že dítě ochuzuje..
Nevím, já co slyším co bylo dřív, tak si myslím, že dnešní děti mají, pokud je dnešní klasická maminka, vyžitího až dost..
Moje mamka mi říkala, že nebyla jediná co musel před 1 do práce- za komunistů, se nikdo neptal a hlavně, když byla třeba maminka v Jednote- potraviny, tak nezájem..že chce být s dítětem
Když jsme se nedávno bavily s ženskýma, jak to bylo, když jsme byly malé, tak snad žádná neřekla, že by maminka s ní každý den běhala po hřištích, kreslila, tancovla zpívala a kde co -každý den..
Takže za mě, jeslti je to myšleno tak, že má žena právo si odpočinut a udělat jenom něco pro sebe tak má.. ![]()
@Izumi Miyako nebavila bych se s takovymi lidmi a mela bych klid.
@Verun83 píše:
100 lidi 100 nazoru. Nejdulezitejsi je pocit tvuj a partnera. Nekdo se diteti plne objetuje a vse ridi podle nej a nevadi mu to, nekdo potrebuje ke spokojenosti vic nez dite. Rid se dle sebe.
Presne tak. Nejlepsi a spravne je to co citi vy dva s partnerem a to co delate pro dite v dobre vire. Ja bych urcite nebyla stastna, kdybych byla jen doma s detmi. I kdyz bych mohla. Me by to zabilo. A rozhodnd dite milujeme a davame mu vse dusevne i materialne. Nikdo za nas ziviot nezije a nechodi v nasich botach.
Omlouvám se holky za zmatenost. Poslední dobou na mě doléhá blížící se porod a problémy doma. Nejen moje s partnerem, ale i sestřiny. Do toho teď o víkendu táta rozflákal úplně novou skříň ![]()
@tessa2323 Právě. Ale jaksi mi bylo řečeno, že jsem sobec, když třeba odmítám prodat/dát někomu svoji sbírku plyšáků, se kterýma si pak malá může hrát. Jsem sobec, když se pro dítě nevzdám „majetku“ a neměla bych mít dítě. Takže bych měla přestat překládat seriály, nejlépe na věky a tak dále.
@Padme93 Nedávno se mi stalo, že právě toho mého „partnera“ lidi litovali, že on je vlastně chudák. Že bude muset platit alimenty, na dítě, které nechtěl. To, že si vzpomněl, že dítě nechce uprostřed těhotenství, je ovšem druhá věc…
Ty holky jsou ve tvém věku ![]()
@Hrosicek Přesněji. Odešel ode mě partner uprostřed těhotenství. Kvůli tomu, že zjistil, že to není, jak si představoval a že by se on musel taky něčeho vzdát. No o něco se starat, jaksi alespoň trochu pozměnit svůj život.
@Jorik81 Řeším to, protože mě jaksi před porodem přepadají úvahy ohledně mateřství. Jsem v této roli nová. Což o to, samotná adopce je ušlechtilý čin. Jen si nejsem jistá, jestli i vhodný z pohledu, který na celou věc mají.
@alenka84
Když si to dítě nechceš pořídit, seš sobec.
Když si ho chceš pořídit, ale nemáš proto zcela optimální podmínky, seš sobec.
Když odmítneš být věčný otrok dítěte, seš sobec.
A tak dále.