Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je jiná. Už tam nejsou hlavně počty, ale algebra. Když k tomu žák jako k počtům přistupuje, moc to nepochopí, protože to je trošku něco jiného. Mně už to tam taky moc nešlo, i když to byla i chyba učitele, on vůbec nic nevysvětloval. Zrovna tady si myslím, že je to potřeba, na rozdíl právě od těch počtů.
Tak pokud měla problémy už na ZŠ, tak asi úplně nechytila základy, na které to potom na střední navazuje a ještě dost přibývá. Asi na to prostě nemá hlavu a bude s ní muset bojovat o něco více, než ostatní ![]()
Já jsem s ní bojovala tak od 8. třídy na základce, když už začaly i algebraické vzorce a táhlo se to až do té slavné státní maturity, kdy jsem z ní i přes střední odbornou školu musela maturovat a dopadlo to tak tak ![]()
No a studuje treba zdravku, nebo gympl? To je dost rozdil v pochopeni matiky…
@Janee19 píše: Více
No, bohužel, při úrovni dnešních gymplů to fakt není divný, že se tam dostane děcko, co měla na základce trojku. Neuvěřitelný, je to asi dáno i těmi primitivními přijímačkami, nevím (ale třeba to není dcera zakl. a je na nějaké zemědělce, pedárně, umělce nebo tak a na gympl to ani nezkoušela, když matiku neovládá). Že má tak strašný známky znamená jen to, že nemá žádný základ a na ZŠ se neučila/nesnažila/nechápe to a nemá na to. Matika na většině středních není vůbec těžká, dnes spíš dost primitivní. Za nás byla na gymplu patrně těžší, nevím už, ale taky žádná raketová věda, dalo se to zcela v pohodě. Ti, co na gympl měli, to dali s přehledem.
Co chceš slyšet.
Záleží na jaké střední, ale zřejmně prostě nemá buňky na matiku. S tím moc nenadělá. Něco se naučit lze, ale je to dril, není to takové intuitivní chápaní. Ze zkušenosti, tohle se naučit nelze
.
Dcera je na OA, na zakladce meli celkem prisnou ucitelku, ktera fakt ucila i je pripravovala na prijimacky. Navic kdyz jsem ve ctvrtleti byla na schuzkach, ucitelka rikala, ze osmi lidem v jeji tride ma 5 na ctvrtleti z matiky
@Všechnoznám na mém gymplu jsme třeba došli až po integrály a derivácie. To už úplně snadný není a ne všichni mí známí na jiných gymplech to měli. Takže rozdíly mezi školami byli. Ale jak je to dnes, nemám tušení
.
Matematika mi moc nešla…
Nějak jsem se potácela mezi 3 a 4 na druhém stupni.
Zvládla jsem na 3.
Na SŠ byla v kterémsi ročníku i 4.
K maturitě jsem si jí nevybrala, to raději cizí jazyk.
Ve svém životě jsem nikdy nedostatek téhle známky nepocítila a to jsem se převážnou část svého života živila jako účetní.
Později jsem vystudovala i VŠ.
A nematematika mi opět v úspěšné pracovní kariéře nestojí.
Aktuálně dcera na druhém stupni je na matematiku nadaná. Nemá potíže ani s fyzikou nebo chemií.
Mladší dcera vykazuje podobné nedostatky jako já kdysi, snaží se, ale není to tam, tak to nějak dopadne.
Matematika je důležitá, ale za celý svůj život jsem jí nepoužila tak, jak se po mně na SŠ vyžadovalo.
Pokud je dítě na matematiku nadané, tak je to jistá výhoda, pokud není, tak ani to nic neznamená…
@Anonymní píše: Více
A nemějí špatného učitele matiky? Ségra chodila na OA a měli úplně děsného matikáře. Ale ten došel až na takovou úroveň, že dovolil používat cokoliv a stejně polovina třídy propadala. Nic neumél vysvětlit. Jak to mají jiné děti? Když většina špatně, může být špatný učitel. Když jenom dcera, nemá na to prostě buňky (což je taky běžné a ok).
Ani mě nešla a to jsem chodila na doučování, zkoušela si doma příklady a ty pak jela i na tom doučování. Úplně stačilo, že se v nějakém příkladů změnilo písmenko, posunula závorka a už jsem netušila co s tím mám dělat. Jediná moje záchrana byla. Že učitel dával do pisemek stejné příklady, které jsme počítali ve škole, jen třeba s jiným sudým číslem. Tak jsem se ten postup naučila z paměti. Lepší známku jak 4 jsem měla snad jednou. Jinak matika s fyzikou je úplně mimo můj svět. Nikdy mi nic nevyšlo ani podle vzorce.
Buď na matiku má buňky, nebo nemá. Tvá dcera nemá, proto jí nepomůže ani drahé doučování. Je to škoda, že kvůli matematice dost dětí na střední školu s maturitou ani nejde anebo ji nedokončí. Snad nepropadne, ale moc jistá bych si tím nebyla. Hledala bych školu jinou, možná i učňák, ať má holka klid. Maturita není potřeba, aby se jednou mohla dobře uživit. Já maturitu mám a spolužáci, co měli hrozný známky, mají s výučním listem o dost větší plat než já, jedničkářka.
@Anonymní píše: Více
No a co na to říká ten, kdo jí tu matematiku doučuje.
Co jí chybí?
V mém okolí je hodně známých, kterým se dětem na SŠ výrazně zhoršil prospěch a dost často se mluví právě o matematice.
Později se vše napravilo a srovnalo a to v okamžiku, kdy si dítě zvyklo na jiný styl, přístup, v tom může být cokoli, když už skoro nedoufali.
@Všechnoznám píše: Více
Ty jsi trošku jako Pepa, akorát v ženském provedení.
Nejmenuješ se Josefa? ![]()
Zdravím všechny, mám dceru v prvaku na a stěžuje si, že je těžká matika. Dcera už s ni měla problémy na ZŠ, měla z ní 2-3. Nyní v prvaku ji vychází 4, má průměr 3,76. Dcera se doma učí, platím ji i soukromé doučování a přes tu snahu má 4, já sama matiku nikdy moc neovladala, ale 4 jsem nikdy neměla. Z ostatních předmětů má dcera 1-2, spíše ty 2. Říkám si, jestli třeba nezdedila po mně geny na matiku, mladší dcera má z matiky 1-2 téměř bez učení. Je matika na střední opravdu tak těžká?