Prosím o radu - učitelky SŠ nebo 4G

Anonymní
11.12.24 19:23

Prosím o radu-učitelky SŠ nebo 4G

Dobrý den, chci se zeptat-je možné, aby propadlo dítě z ČJ, když má průměr známek 2,4?
Situace je taková, že dcera má tři pětky z diktátů, dále dvě jedničky ze slohu a tři jedničky z literatury. A učitelka nám tvrdí, že má předmět rozdělený na tři části-mluvnici, sloh a literaturu. A pokud žák propadá z jedné části, tak nemůže prospět z celého předmětu a nechá ho propadnout.
V té třídě je momentálně 6 dětí, kterých se to týká.
Dcera je z toho dost špatná, tvrdí, že ten diktát líp schopná napsat není, nestíhá nebo nevím, co tam dělá. Žádnou diagnozu nemá, z ostatních jazyků má samé jedničky, na vysvědčení zatím vychází také samé, jedna dvojka a ta pětka z češtiny. Připadá mi to hrozné, aby dítě, které v prváku na 4G zvládně mít téměř samé jedničky propadlo z češtiny kvůli třem pětkám z diktátu, když jinak v tom předmětu má jinak jedničky.
Tak se chci zeptat, jestli jsou zde nějaké učitelky, jestli toto opravdu může ta učitelka udělat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
bedrisek
11.12.24 19:26

A určiět má průměr 2,4? To jste si vypočítali, nebo to vidíte v Bakalářích? Protože učitelé občas volí jinou hodnotu známky.

Jinak k dotazu - v pořádku mi to nepřijde. A vadilo by mi, že mluvnici tvoří jen známky z diktátů. Kde je nějaký větný rozbor apod.?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.12.24 19:37

@bedrisek jo,je to v Edupage,2,45. Každá známka tam má jinou váhu, ty diktáty 3×, testy 4×, čtvrtletka 5×, slohová práce 4×.

• Citovat
  • Upravit
30408
11.12.24 20:24
@Anonymní píše: Více

Z průměru 2,4 propadnutí nevykouzlí nikdo. V čem je problém u těch diktátů? Jak na tom byla s mluvnicí na základce? Český pravopis není jaderná fyzika - nějaké doučování? Nebo co děláte pro to, aby to bylo lepší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.24 20:56

@hanka.br. ona nám to oznámila na rodičáku, že to tak je. Já jsem za ní pak ještě šla na konzultaci, protože jsem myslela, že jsem to špatně pochopila, že to není možný. Tak znovu opakovala, že prostě pokud dítě propadá z jedné dílčí části češtiny, tak bez ohledu na nějaký průměr ho prostě prospět nenechá.
Jinak dcera nikdy problémy neměla, vždy jedničky, přijímačky napsala na 46 bodů. Samozřejmě to trénuje, dělá si nějaké doplňovačky online, to má většinou dobře. Dcera za ní i byla, jestli by místo doktátů nemohla psát doplňovačky, ale to prý ne, to mohou jenom děti s papírem na nějakou dys diagnozu.
Tak úplně nevíme, co s tím, holka už z toho bude před tím diktátem v takovém stresu, že to nemůže napsat dobře už jenom proto.Na té škole se jí hrozně líbí, všechny předměty bez problémů, čekala jsem daleko větší propad proti základce, takové známky jsem nečekala ani ve snu. Až na ty diktáty.
V pololetí je to jedno, bude holt mít pětku, ale jestli to bude i na konci, tak bude prý muset dělat reparát..

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
11.12.24 20:59
Úžasná pozitivní motivace pro děcka.
Když nechce učitelka ubrat, tak bych to šla probrat s ředitelem. Jestli mu přijde jako dobrý nápad se takhle známkama vozit po děcka.. je to i jeho vizitka školy, že s průměrem 2,4 chce jeho zaměstnanec nechat propadnout holku
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.12.24 21:14

@smajlik345 Já počkám do pololetí, jestli tu pětku opravdu dostane.
Proto jsem tu založila diskusi, jestli je to opravdu možné, tak s tím nic neudělám. Já znám dvě učitelky, obě říkaly, že u nich na škole tohle nedělají. Ale jestli jsou na to nějaká pravidla, jestli to ta učitelka opravdu může udělat, to nevěděly.
Kdyby holka tu školu nezvládala, měla špatné známky i z ostatních předmětů, tak bychom ji holt zkusili přemístit jinam a brali bychom to jako že prostě na gympl holt nemá. Ale jestli vytáhne ještě tu fyziku a nezkazí si něco jiného, tak by teoreticky mohla mít samé jedničky. A pětku z ČJ :zed:

• Citovat
  • Upravit
1707
11.12.24 21:25

Koukni na web školy, mívají tam klasifikační řád. V něm tyhle věci bývaji specifikovány. Ale obecně vzato to možné je. Nejstarší dcera měla češtinu rovnou rozdělenou na dva různé předměty (zvláš literatura a zvlášť český jazyk). A syn má na jiné škole naopak jeden odborný předmět složený ze tří dílčích částí (tedy to, co píšeš ty) a aby prošel, musel splnit nějaká minima v každé z těch částí. Pokud by v jedné z nich propadal, propadne z celého předmětu (i když opravit mu stačí tu jednu část).

Konečně, tenhle princip platí i u maturit. Taky se nezprůměruje známka z didakťáku a ústního, ale pokud student v jedné z částí neprojde, maturitu nedostane, dokud si tu nezvládnutou část neopraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
11.12.24 21:27

Schválně se na to zítra zeptám, ale podle mě je to nesmysl. Navíc hodnotit předmět jenom na základě diktátů je taky hrozně podivný. Tak jsem zvědavá, jak dopadnete. Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.24 21:29

Pokud by nepomohl rozhovor s učitelkou a ředitelem, zkusila bych se objednat do PPP. twoymjsem měla papír pak na dys a psala doplnovacky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.12.24 21:42

@sysi asi tak nějak to má zřejmě nastavené ta učitelka, neprospěje z jedné části, neprospěje vůbec. Tak to asi možné je, no.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.12.24 21:45

já si ale nemyslím, že má nějakou dys poruchu. To už by se asi nějak projevilo, brzy psala, četla, doteď bez problémů. Z angličtiny je nejlepší ve třídě, už na základce jezdila na olympiády, druhý jazyk taky v pohodě, nevím, prostě jenom diktáty nedává.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.12.24 22:05

Hele já byla taky nadaná v určitých věcech, předmětech a zrovna diktáty byly problém, na ty přímo jedna vada je… Když to může pomoct není důvod proč se PPP vyhýbat. Při maturitě už jsem nic z úlev nevyužívala, ze všeho jsem se vypracovala.

• Citovat
  • Upravit
11163
12.12.24 05:23

Upřímně, nemyslím, že tohle je nějaké pravidlo. Tohle si učitelka nastavila sama a je zvyklá to tak dělat a někdy mám pocit, že to ty učitelé baví, vozit se po dětech. Je bohužel smutné, že rodiče ani děti nemají v těchto případech žádnou možnost se bránit.

Zkusila bych ředitele/ředitelku školy, na pololetí bych tedy nečekala. Není to normální, zvlášť, pokud je jinak vzorná žákyně. Ale obávám se, že pokud to učitelka dělá takto již déle, ředitel bude na její straně.

Aby z jedné třídy propadlo 6 žáků z češtiny fakt není normální a je to špatná vizitka její práce, na gymplu přece jsou děcka, co už mají nějaké kvality.

Chtěla bych vidět ty diktáty, to zas bude nějaká, co dá ta 4 chyby z 30 pětku…

Chudák holka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11163
12.12.24 05:24

Celou ZŠ v pohodě a najednou bude mít vadu? Něco mi říká, že tady nebude problém v té holce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí