Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
takze tam neni nic o tom, ze musi prospivat zvlast z mluvnice, zvlast ze slohu, zvlast z lieratury. Ne, ze by me to prekvapovalo, protoze to je nesmysl
@matkabagristy píše: Více
to tam samozřejmě není, to se podle mě schová pod tu větu, že si učitel rozhoduje o klasifikaci ve svém předmětu sám.
Takže to skousnete, budete tolerovat, sklopíte uši a dcera dostane nesmyslně z češtiny pětku, jako další spolužáci a další a další…
Je přece nesmyslné, aby v půlce prosince bylo rozhodnuto o známce… musi mít i jiné mluvnické učivo než diktáty.
Vím, že je to těžké, bojite se, aby se učitelka po dceri nevozila, ale fakt se ozvěte… A píšou to tu i učitelky, vzácná shoda…
Srovnávat to s odbornými a praktickými předměty je naprosto mimo mísu…
@inkakřivák píše: Více
V diktátu, kde je třeba 30 možných chyb je zcela nesmyslné dávat za 4 chyby pětku. Pořád to znamená, že ten žák splnil na cca 87%, což rozhodně není na 5, že?
Ale jinak souhlasím. Kdyby na VŠ studovali jen ti, co umí pořádně česky, tak je vysokoškoláků minimum, protože to, co tady i jinde občas čtu, je šílené… Chybu párkrát udělala třeba v emailu i paní učitelka
.
Jsem češtinářka na gymplu a něco takového by mě nenapadlo ani omylem. A ještě bazírovat na diktátech, proboha! Kolik lidí bude v životě psát podle něčího diktátu? Bude psát na PC a využije opravu pravopisu nebo AI. Pravopis znát musí, ale už to není alfa a omega všeho. Pravopis se dá ověřovat i jinak než diktáty. Důležité je porozumění textu, schopnost vytvořit vlastní smysluplný text a úroveň jazykového vyjadřování. Napiš vedení školy, spoj se i s ostatními rodiči, chtějte vysvětlení a jasná pravidla. U maturity sice neprojde ten, kdo neudělá didakťák nad 40%, ale tam není jen pravopis, ten je tam z max.20%. Ani sloh se neznámkuje jen na základě pravopisu, takže tohle rozdělení nemá žádné opodstatnění. Učitelka bude hodně zvláštní a šla bych si to s ní vyříkat, a to před ředitelem.
Příspěvek upraven 13.12.24 v 19:42
Problém je, že češtinařů je málo a dobrých tuplem. Je to strašně náročný předmět, pořad samé opravování. Učím i angličtinu a to je nebe a dudy, v angličtině odpočívám, na češtině se dřu. Tak je možné, že si tu učitelku ředitel drží, protože jinou nesežene. Ale stejně bych se ozvala, protože tohle je fakt úchylný.
@Fazulina V klasifikačním řádu mají, že pokud žák je na nedostatečnou na vysvědčení, tak to učitel oznámí třídnímu a ten kontaktuje rodiče. Takže pokud to nastane, sejdeme se s třídním a tou učitelkou a zřejmě i ředitelem a budeme to řešit. Proto jsem to chtěla vědět dopředu a být aspoň trochu připravená. Proto ta diskuse, předpokládala jsem, že se tu učitelky vyskytují. Z toho klasifikačního řádu to patrné není a nemám jak jinak to zjistit.
Budu to řešit, až to nastane, teď by mi stejně řekli, že je to předčasné, když ještě známky nejsou uzavřené. I když ta učitelka mi řekla, že pokud z toho posledního diktátu nedostane jedičku nebo dvojku, tak tu nedostatečnou na vysvědčení mít bude.
Já bych tedy na nic nečekala a okamžitě to začala řešit s vedením. Mluvnice se dá ověřit například i slohem, a z toho má dcera, předpokládám, dobré známky. Po maturitu je důležitý právě ten sloh jakožto dílčí zkouška, ne diktát. Já měla ze všech tří částí z češtiny plný počet bodů naprosto bez jakékoli předchozí přípravy a učení, ale diktáty stály za prd. Mám odmala neskutečně křečovité držení tužky, což má u mě vliv na čitelnost. Napravit se to nepodařilo, takže čím čitelněji se snažím psát, tím je to pomalejší. 🤷 Na nic nečekej a řeš to, protože dát za čtyři chyby z diktátu pětku je prostě a jednoduše čistá demence a demotivace.
@inkakřivák píše: Více
Nezlob se (a nebo klidně ano), ale tohle bys měla řešit dřív, než to nastane a osobně. Chudák holka. A mít jako důvod, že 2 mladší sourozenci bývají nemocní je zcela mimo mé chápání.
V takovém případě se hned ozvi a poradíme ti, jak napadnout klasifikaci.
Takže když z diktátu dostane 3 a hůř, tak propadne. Když 2 a líp, má průměr na jasnou 2 na vysvědčení. Čili na výzo buď 2, nebo 5. Ta učitelka musí být bedna teda. ![]()
No a ty tomu budeš nečinně přihlížet. Opravdu zde v této diskusi panuje velmi vzácná shoda, co se týče školy a výuky, řeky bych řekla, že Vaše učitelka nemá dobrý systém a není na co čekat. Rozhodně ne na to, až situace nastane. Ono nejde jen o tu pětku, ale celkově o to, co vyvádí ta učitelka…
Ale je to tvůj boj. ![]()
@matkabagristy klasifikační řád jsem přečetla, není tam vůbec nic konkrétního. Pouze to, že že klasifikační stupeň určuje učitel daného předmětu a že má známkovat spravedlivě a přiměřeně náročně.