Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Za mě - vyznamenání neřeš. Dulezite je dostudovat. Matika není jednoduchá a někdo na ni prostě buňky nemá. Ale středoškolské učivo určitě zvládneš, když si v ostatním jednickarka. Zkusila si na YouTube vysvětlující videa od Marka Valáška? Za mě výborně vysvětlováno. Držím palce a netrap se blbou známkou na pololetní vysvedceni ![]()
Já si myslím, že to může být tím stresem. Že se stresuješ tak moc při písemkám, že prostě tvůj mozek odmítne spolupracovat. Ale nejsem si jistá, zkus se zamyslet jak reaguješ na ostatní předměty, jestli nad nimi taky tak stresuješ nebo je to jen matika.
@MB1124 právě jiných předmětů se nebojim, protože vím, že mi jdou a nemám tam blbe známky
A když se doma učíš, tak tomu rozumíš a příklady počítáš správně?
Měla jsem to stejně, do devítky jedničky, matika mě bavila a od prváku propadák. Byla jsem ráda, když jsem to sem tam vytáhla na 3. Jinak pořád 4, taky jsem se fakt cítila na nic, když z jiných předmětů byly 1 a 2. Já se teda hooodně snažila, jak píšeš ty. Procvičovat doma, různá videa a nevím co všechno, docela mi to šlo a pak stačilo, jak učitel zadal na písemku trochu jiný příklad a byla jsem v prd.li.
A stresem to fakt nebylo… No já se pak na to vyprdla a řekla jsem si, že taková 2 z toho nebude a spokojila jsem se s tou 4 než abych se nějak nervovala.
Zažila jsem drsný přechod na SŠ. Na základce jsme měli slabého matikáře, nic moc nás nenaučil, takže po příchodu na gymnázium přišel šok. Vůbec jsem netušila, která bije, a taky se to projevilo čtyřkou v pololetí na vysvědčení.
Začala jsem chodit na doučování a sama jsem počítala hodiny a hodiny. Na konci prváku trojka, v pololetí druháku dvojka a pak už jedničky.
Matiku jsem si tak zamilovala, že jsem nakonec vystudovala MatFyz. ![]()
Matematiku jsem i doučovala na různých úrovních obtížnosti a ze své zkušenosti mohu říci:
Zakladatelko, zkusila bych si třeba při těch konzultacích s učitelem projít svoje písemky a zjistit, kde děláš chyby. Je to chybná úvaha? Špatná aplikace teorie na konkrétní příklad? Neznalost vzorečků či numerické chyby? To by mohlo pomoci, aby ses zaměřila správným směrem při studiu a procvičování.
Držím palce!
Postupne a vsetko sa da vyriesit, mas zaujem tak sa trosku rozpisem ![]()
Najskor taky kratky fakticky uvod:
1. Je to polrocne vysvedcenie, do not panic!
2. Matika na strednej je uz tazsia ako na zakladnej, napriklad cestina je +- rovnaka - myslim teda hlavne sposobom ucenia, pochopenim atd…
3. Nie kazdemu to ide „samo“ ale aj stredna sa da este naucit s dostatkom snahy.
Moje doporucenia:
A. Myslim si z toho co si pisala ze hlava ako taka nieje problem, mam pocit ze skor pouzivas nespravny system (teda ze sa matiku ucis ako cestinu, dejepis atd…) skus si najst nejake cvicenia na logiku a trenovat logiku (nezavysle od matematiky).
B. Pracuj na sebe - zdrave sebavedomie je dolezitejsie ako si myslis - treba vediet co vies ake mas silne stranky a ake slabe… Niekde som sa tu rozpisoval, potom dokazes aj realne posudit na com pracovat, ako pracovat…
C. Zo strachom sa nielen ze da pracovat, ale musi pracovat, pretoze strach ta paralyzuje a zhorsuje uvazovanie aj fyzicke reakcie. Je dolezite vediet objektivne posudit co bude ako tazke v ten ktory den, ale nieje dovod mat strach. Mozes mat respekt k tomu, dosledne sa pripravit, ale ked si pripravena, urobila si co sa dalo tak nieje ziaden dovod sa bat.
D. Okrem ucenia mas nejake kompenzacne aktivity? Teda fyzicke? Ak nemas tak je velmi dobry napad nejake zaviest, jednak to zlepsuje krvny obeh a prekrvene mozgu a umozni to mozgu si oddychnut.
E. Koncentracne svicenia, postrehove cvicenia to vsetko je zaujimave a zvaz si ci by ti to mohlo pomoct.
F. Uz som tu pisal aj inde, bohuzial teraz to neviem najst, mozno budes mat viac stastia. Vacsinou som to hladal cez stiahnutie vsetkych prispevkov v TXT ale tento krat mi to nejako nefunguje…
G. Nedalo mi to nasiel som sa, ked tak na to pozeram tak sa to na tvoju situaciu hodi iba ciastocne, ale prepisovat sa mi to nechce, sorry, ked tak poloz doplnujucu otazku https://www.emimino.cz/…domi-557841/?…
Příspěvek upraven 18.12.25 v 10:26
Vyznamenání neřeš. Holt ti matika nejde, no, ani ani čtyřka na vysvědčení není konec světa. I kdybys až do maturity měla prolézat se čtyřkami z matiky, tak se nic neděje a v klidu můžeš odmaturovat z cizího jazyka (pořád je tam volba, nebo už ne?)
Pokud vyloženě nepropadáš, tak se s tím snaž nestresovat.
Když se přestaneš tolik soustředit na ty známky, tak třeba poleví i ten mentální tlak který si na sebe sama nakládáš a půjde se ti při písemkách lépe soustředit.
Co je hlavní problém? Učivo nechápeš, nebo sama sebe pak tak vystresuješ, že nevypočítáš ani něco co jinak chápeš?
Středoškolská matika je dost mechanická a dá se to naučit, prostě se naučíš mechanicky počítat dle daného postupu a minimálně na tu 4 to dáš vždycky. Není tam potřeba nějaké hlubší porozumění té problematice. Ale musíš udržet klidnou hlavu.
Sice říkáš, že vyučující je OK, ale možná bych i tak zkusila učit se od někoho jiného. A nemyslím teď vyloženě chodit na doučko, ale klidně si i najít nějaká videa (dnes je toho plný internet) a zkusit podle toho. Tihle „doučující“ často přidávají nějaké tipy a triky na lepší zapamatování či zjednodušení postupu. To se pak může hodit, pokud jsi při testu pod stresem. A pak počítat, počítat, počítat, myslím, že matika na střední se dá ještě odřít na sílu, i když to člověk v sobě nemá.
@Anonymní píše: Více
Měla jsem/mám to stejně. Mám dyskalkulii.
Znám teorii a mám naučené postupy i složitějších matematických operací, stejně nic nevypočítám. A už vůbec ne někde pod tlakem.
Zkus se nechat vyšetřit v PPP. Zrovna tuto poruchu izolovaně poradny nerady testují.
Nejsem zastáncem procvičování do bezvědomí. Kde nic není, ani smrt nebere. Každý pouze na hranici svých možností.
Překračování těchto hranic ubírá čas a energii, která je potřeba jinde.
Jsem docela dobrá v jiných oblastech, matematikou se zabývat nebudu.
Mě mrzí, že jsem to neřešila dřív. A neměla podporu nastavenou od začátku. Nebo spíš že jsem neměla uvědomělé rodiče a bohužel ani pedagogy, kteří by to se mnou řešili. Trojku nebo čtyřku z matiky mezi jedničkami jsem měla taky. VŠ mám obor, kde je matiky minimálně. Při dalším rozšíření kvalifikace jsem to ale už musela řešit, protože bych ten obor bez upravených výstupů nezvládla.
Procvičovat pouze v mezích, aby mozek v tomto směru nezakrněl. Víc určitě ne.
Matematika se nedá učit automaticky, ale logicky, když znáš princip, jak to počítat, který vzoreček nebo postup použít…atd. tak máš vyhráno. Nevím jak probíhá vaše doučování, ale možná by to chtělo sehnat si doučko někde mimo a jiný přístup. Biflování v matematice je k ničemu,
Ahoj, jsem už teda na střední, ale dost bojuju s matikou a už nevím, jak dál. Vychází mi 4 z matiky, z ostatních předmětů mi vychází jedničky nebo dvojky. Na zs jsem problémy s matikou moc neměla, ale od doby, co jsem přišla na střední to začalo. V matice se můžu snažit jak chci a stejně mám blbe známky. V hodinách si píšu zápisky, dávám pozor učím se doma i z videii na YouTube a dokonce jsem začala teď od listopadu chodit s nasim matikarem na konzultace, coz je jakoby takové doučování. Navíc když se píše ve škole z matiky už ráno se budím se strachem i ve škole mám z ní hrozný strach až je mi na zvracení. V lednu už tam dostaneme jen 1 známku na 1.pololeti. Hrozně mě to mrzí, že mám 4 když mám jinam 1 a 2. Mohla jsem mít vyznamenání. Nevim proc jsem tak špatná.
Je to i hrozně zvláštní mít takové vyzo
Nemáme blbého vyucujiciho, takže chyba v učiteli není.
Chci se zeptat, jestli si třeba taky někdo něco podobného zažil.