Špatná úroveň češtiny u dysgrafika

Anonymní
11.12.25 19:37

Špatná úroveň češtiny u dysgrafika

Dneska náš šesťák psal sám vlastními slovy referát a mě zarazilo, jak špatnou úroveň jazyka má, měl tam velké množství gramatických i jiných chyb, jako je špatné dělení slov, špatný slovosled, špatné skloňování. Dá se to nějak natrénovat?
Knížky spolu čteme hodně, ve škole má z češtiny dvojku.
Na prvním stupni podobné věci nedělali, zatím třeba nepsali ani sloh. Většina hodnocených věcí jsou opisy a přepisy, tam tolik chyb nemá, tady se musel soustředit na to, o čem píše, na gramatiku, na to, že to psal na počítači, takže to dopadlo hrozně. Samozřejmě jsme spolu vše opravili a vysvětlila jsem mu chyby.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11864
11.12.25 19:54

Syn je dyslektik a dysgrafik, má to stejně. Pokud dělá testy zaměřené na gramatiku, vede si celkem dobře, pravidla zná a umí je použít. Ale jakmile se soustředí na obsah sdělení, jsou to až neuvěřitelné chyby.
Bohužel radu nemám a já už to ani neřeším. Synovi bylo 18, je na střední škole s technickým zaměřením, takže ho naštěstí netrápí nějaké rozsáhlé eseje a časté slohovky. Z češtiny proplouvá s dvojkami a trojkami bez většího úsilí, maturitu by zvládnout měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10828
11.12.25 21:16

7. trida, zbytkova dyslexie a dysgrafie, gramatika spatna, tam je schopen vytvorit neuveritelne veci, ted jsem u nej napr. videla „tekst“ (mysleno text). Ale slovosled, deleni slov, slovni zasoba, to je v poradku, nemel ani drive v tomto problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.25 21:20

@verusak.berusak běžná slova problém nemá, ale dělí dlouhá a neznámá slova typu glob a lizace, to mě tedy pobavilo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.25 06:30

Tak když je dysgrafik, tak čemu se divíš? Tohle je přece ukázkový příklad. Spíš mě zaráží úroveň školy, že do páté třídy nepsali žádný sloh 8o. Žes mu vysvětlila chyby, je pěkné, ale nějak to nepomůže. Samozřejmě trénovat a cvičit, ale efekt mi přijde velmi slabý. Diktáty jsou většinou za 5, když se zadaří, tak za 4.
Upřímně druhý stupeň ZŠ je peklo, které musíte oba přežít. Na SŠ bude líp. Pokud si nevybere gympl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.25 06:41
@Anonymní píše: Více

Nedivím, ale tím, jak nepsali sami vlastně nikdy nic, tak to tak nevyniklo.
Diktáty má většinou 2-3, když je nejhůř, tak 4.
Oni psali takové slohy neslohy. Třeba pár vět v pracovním sešitě, kdy byla příprava, vysvětlení… Teď psal referát, co byla vlastně jedna normostrana a nikdo mu nepomáhal, o to víc to tam bylo vidět.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi