Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
I kdybyste se rozhodla mít dítě, tak to neznamená, že vaše matka přestane pít. Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. S tím okolí nehne.
Zkus to brát jako Nemoc..
a nabídnout jí POMOC…
(doprovodit k lékaři, psychologovi, objednat k adiktologovi)
ale je pravda, že když nebude chtít ona sama, tak stejně nic neuděláš…
@Anonymní píše:
(prosím anonym) Ahoj, máme doma problém. Je mi 30 a žiju s rodiči, ale.. Máme velký dům, který je rozdělen na dvě bytové jednotky. Mám všechno svoje, topení, koupelnu, kuchyň, vlastní vchod, s rodiči se nestýkám každý den. Máma schovává flašky u táty v pracovní skříni s barvami v garáži. Kousek od domu máme městský odpadkový koš, kam vím, že flašky vyhazuje. Důvodem je nejspíš to, že nikdy nebude babička, protože jsem jedináček a i její mladší sestra je babička již trojnásobná a ona se v tom dost vidí, v těch dětech. Co mám dělat? Respektive je něco, co vůbec můžu udělat? Ani nevím jak k ní přistupovat. Nechci s ní vůbec ani komunikovat.
No když s ní nechcete ani komunikovat, tak asi těžko můžete něco dělat. ![]()
Neuděláš nic…můžeš nabídnout pomoct, ale pokud se SAMA nepůjde léčit neuděláš bohužel vůbec nic…
@Anonymní píše:
Důvodem je nejspíš to, že nikdy nebude babička, protože jsem jedináček …
Jedináčci nemají děti? ![]()
Hlavně si to nedávej za vinu, to opravdu není tvoje vina, že ona pije. Oni si důvod vždycky najdou i kdyby jsi měla dětí 10 ![]()
1. rozhodně nepije kvůli tomu že ty nemáš děti, jakkoliv ti to může vyčítat. Pije, protože je závislá a protože neřeší svoje vlastní problémy a místo toho chlastá.
Není to tvoje vina a nejsi zodpovědná ani za její střízlivost, natož za její spokojenost. Jestli ona je nešťatná ze svého života, tak to primárně musí řešit ona. Může k tomu dostat pomoc, dokonce dost pomoci, ale musí chtít začít dělat změny.
Tvoje primární zodpvoědnost je vůči tobě samotné, vůči tomu aby si dospěla i samostatně a teda upřímně - život v rodičovské domě, kde nejspší dětství bylo dost problematická tomu nepomáhá. Určitě sáhni po téhle kníze
https://obchod.portal.cz/…-alkoholiku/
Pokud chceš hledat nějakou cestu, jak tvé matce pomoci zvládnout závislost, tak se idáelně domluv s ostatními lidmi, se kterými žijete ve stejném domě a zadjěte do nejbližší adiktologické ambulance či kontaktního centra, kde budou nabízet poradenství rodiným příslušníkům závislých.
Pokud s tebou nebudou chtít jít další lidé, zejména pokud tvá matka žije s někým dalším, kdo jí to pití více či méně vědomě umožňuje, tak určitě jdi sama.
Ale - opravdu primárně zachraňuj sebe. Držím palce.
Chápu, že ji tvé rozhodnutí nemít nikdy děti velice ranilo. Zvlášť, když jen její sestra trojnasobná babička ![]()
Nejsi povinna mit deti. Nejsi povinna mit deti proto, abys ucinila stastnou svoji matku. Nejsi zodpovedna, za to, ze matka pije. Neni jiste, ze je to kvuli absenci vnoucat, muze mit problemy v praci, s tvym otcem, krizi osobni souvisejici s vekem… vetsina lidi ma ruzne tezke starosti a problemy, ale ne kazdy je resi alkoholem. Zkus ji nesoudit, ani neobvinovat sebe. Rict ji o tom, ze o jejim piti vis a nabidnout ji pomocnou ruku by se hodilo.
@pikola píše:
Hlavně si to nedávej za vinu, to opravdu není tvoje vina, že ona pije. Oni si důvod vždycky najdou i kdyby jsi měla dětí 10
Je spousta lidí, co začala chlastat kvůli nějakému úmrtí…To byl spouštěč. Chápu, že někdo může začít chlastat kvůli nenarození. Pocitu vlastní konečnosti a konci svého rodu… ![]()
Maximálně nabídnout pomoc. Pokud nebude chtít nic s tím neuděláš. A jak už tu padlo nedávej si to za vinu. Kdo chce pít pije “důvod” se vždy najde.
(prosím anonym) Ahoj, máme doma problém. Je mi 30 a žiju s rodiči, ale.. Máme velký dům, který je rozdělen na dvě bytové jednotky. Mám všechno svoje, topení, koupelnu, kuchyň, vlastní vchod, s rodiči se nestýkám každý den. Máma schovává flašky u táty v pracovní skříni s barvami v garáži. Kousek od domu máme městský odpadkový koš, kam vím, že flašky vyhazuje. Důvodem je nejspíš to, že nikdy nebude babička, protože jsem jedináček a i její mladší sestra je babička již trojnásobná a ona se v tom dost vidí, v těch dětech. Co mám dělat? Respektive je něco, co vůbec můžu udělat? Ani nevím jak k ní přistupovat. Nechci s ní vůbec ani komunikovat.