Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky ![]()
Je mi 17 let a čekám dítě..Jsem uuuplně na začátku tak nevím jak to všechno dopadne.Snad dobře.I když je dítě neplánované (samozřejmě v mém věku) chtěla bych si ho nechat
.Vím,že mě hodně lidí odsoudí ale co nadělám.Je to prostě moje věc.
Chtěla sem tuhle diskuzi založit pro mladé i třeba starší maminky.Chtěla bych si povídat o vašich zkušenostech popř.jak ste to všechno zvládali. ![]()
Tak prosím prosím pojďte si povídat:))
A moc prosím,nesuďte mě..
pridej se k nam jsme mlade je to v uzavrene diskuzi pod nazvem tehulky osmnact -dvacet tri (je to napsany cislicema me nejdou) ![]()
Myslím si že neni důvod aby tě někdo soudil
.je to každého věc. moc ti gratuluji
, já jsme otěhotněla v 18 , porodila v 19 a za chvilku mi bude 20 a mám už skoro 4 měsíční holčinu
a JAK pak se cítíš takhle na tom začátku?
žirafííí píše:
Myslím si že neni důvod aby tě někdo soudil.je to každého věc. moc ti gratuluji
, já jsme otěhotněla v 18 , porodila v 19 a za chvilku mi bude 20 a mám už skoro 4 měsíční holčinu
a JAK pak se cítíš takhle na tom začátku?
jojo, ale tady jsou takovy, ktery radi si rypnou
me je 21 a cekame holcicku je chtena a planovana a moc se tesime ![]()
hanzbl00 píše:
Ahojky
Je mi 17 let a čekám dítě..Jsem uuuplně na začátku tak nevím jak to všechno dopadne.Snad dobře.I když je dítě neplánované (samozřejmě v mém věku) chtěla bych si ho nechat.Vím,že mě hodně lidí odsoudí ale co nadělám.Je to prostě moje věc.
Chtěla sem tuhle diskuzi založit pro mladé i třeba starší maminky.Chtěla bych si povídat o vašich zkušenostech popř.jak ste to všechno zvládali.
Tak prosím prosím pojďte si povídat:))
A moc prosím,nesuďte mě..
Být maminkou je dar, je jedno v jakém věku. Je hezké jak se k tomu stavíš…znám holky co mají za sebou několik potratů právě z toho důvodu, že jsou mladé a znám taky holky které mají třeba i 16 a jsou šťastné maminky, některé i manželky. Myslím že důležité je to jak to cítíš a pokud si to mimi chceš nechat, budeš skvělá mamina
Přeju Ti at ti to vyjde a mrňousek je zdravý a Ty taky. Já jsem otěhotněla poprvé taky nečekaně, a taky mladá, ale o mimi jsme přišli. Dost nás to vzalo, ale teď je mi 20, čekáme (jsem 7měs.) a těšíme se ![]()
Někdo může třeba říct, že jsi mladá a nezvládneš to, ale nic si z toho nedělej, tak to vůbec není. Všechno jde, jenom se musí chtít ![]()
Děkuju moc všem za podporu ![]()
Měla bych na vás ještě takovou velkou otázku..
Nevíte jak je to s rodičovským příspěvkem když ještě studuju? (jsem v prváku na střední škole ale vlastně bych už měla být v druháku.Minulý rok sem školu přerušila chodila jsem jenom 3 měsíce) Mám na něj vůbec nárok a kolik by to asi tak bylo? S přítelem řešíme hlavně penízky..Ono je mu už sice 25 a pracuje ale chtěli bysme si pronajmout byt a hlavně abychom mohli dát miminku to,co potřebuje.
Jinak se cítím dobře zatím
Byla sem na ultrazvuku ale prý tam nebylo ještě skoro nic vidět těhotenství mi zjistil hlavně z krve.
Nasadil mi magnesii a utrogestan.Máte s tím někdo zkušenosti?
v pondělí tam jdu znovu tak uvidim jak to všechno bude
Ja myslim ze studentky jdou ted rovnou na 4roky na materskou ne?? ja si nejsem jista.. Ty jo to nevim ja kdyz sla na gyndu, tak jsem byla v sestem tydnu a srdecni akci.. tak uvidis az tam pujdes pristi tyden..
Já jsem sice stará matka
ale moc ti fandím. Už jen to, žes otěhotněla neplánovaně a nerozhodla se rovnou pro potrat - to chce velkou odvahu v tvém věku, pro mne jsi frajerka
- určitě budeš skvělá máma.
Gina108 píše:
Já jsem sice stará matkaale moc ti fandím. Už jen to, žes otěhotněla neplánovaně a nerozhodla se rovnou pro potrat - to chce velkou odvahu v tvém věku, pro mne jsi frajerka
- určitě budeš skvělá máma.
jojo super, ze se takhle rozhodla ![]()
Ohledně mateřské - tuším, že jako studentka budeš brát ode dne porodu těch 7 600 a máš nárok jen na čtyřletou variantu, ALE pokud přítel vydělává, platí si soc. pojištění (asi je zaměstnanec, že, tak ho určo platí) jde na něj mateřská převést na jeden den a pak si může volit délku rodičovské dovolené, tzn pokud nechceš být doma 4 roky, zvolíte tříletou nebo dvouletou variantu a s mimi budeš normálně doma ty. Je tu na tohle téma spoustu diskuzí, to ještě do porodu vychytáš ![]()
No nemáš nárok jen na PPM (peněžitou pomoc v mateřství), ale rodičák dostaneš. Do devátého měsíce dítěte si pak můžeš zvolit variantu…Ty teda ne, protože nemáš odpracováno 270dní nebo nemáš řádně ukončené studium. Ale pokud tvůj přítel pracuje, může po šestinedělí převzít dítě do péče (dohodou o převzetí dítěte do péče sepsanou tebou), jít na den či dva na mateřskou (nejlépe někdy koncem měsíce a od prvního v měsíci na měsíc nastoupit na rodičovskou dovolenou a přitom zvolit tří nebo čtyřletou variantu rodičovské dovolené a pak znovu sepíšete dohodu o převzetí dítěte do péče na tebe
Zní to složitě, ale není to tak hrozný, my to tak taky uděláme…Já mám taky přerušenou výšku a manžel už dáááávno pracuje
Jinam mi je 23 (sem ještě mladá maminka ?
)
Hlavně využij to že nemusíš chodit do práce (některé maminy chodí skoro celé těhotenství) a užívej si to, odpočívej, je to super
![]()
Strašně moc děkuji
¨Myslela jsem ,že tu budou názory spíš takové,že v mym věku dítě absolutně zvládnout nemůžu
sem strašně ráda,že mě v tom podporujete ![]()
Nedovedu si představit,že bych šla na potrat.Pokud by to jinak nešlo tak by se asi nedalo nic dělat ale přítel a rodina mě podporují nejsou sice nadšení hlavně proto,že nemám dodělanou školu ale berou to sportovně ![]()
Já se v těch PPM vůbec nevyznám.někde sem četla,že musim mít ve škole 270 dní abych měla nárok na příspěvěk ale nevím ![]()
A co vy mamči jak se cítíte?
Mě je zatim dobře akorát sem hodně unavená a bolí mě v podbřišku..snad mi nebude tak zle ![]()
Ničeho se neboj a na blbé kecy okolí nedej, bude to těžký, ale zvládneš to.
Já jsem měla první dítě ve dvaceti a dneska spolu s dcerou chodíme na diskotéky a náramně si užíváme života… ![]()