Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám nyní chlapečka 6m a v těhotenství cca v 5m se mi šíleně zhoršil ekzém, který mám od mého narození. Asi tak 3 měsíce po porodu se mi začal ekzém trošku zlepšovat. Nyní jsem ve fázi že už to je na celkem únosné míře.
Jde mi o to, že chci druhé dítě a mám strach, že se ten ekzém vrátí ve stejné míře (což asi jo
) Ale zajímalo by mě jak jste na tom byly vy s ekzémem a porodama. Jestli mám nějakou naději že při druhém těhotenství to může být lepší
Čím víc se mi ten ekzém teď zlepšuje tím víc se bojím jít do dalšího těhotenství, ale zase nechci jedináčka. Díky
Ekzém se mi zhoršuje/zlepšuje nezávisle na těhotenství, takže je to buď a nebo
![]()
@helenkka píše:
Spíš jde o to, že v těhotenství a při kojení jsou omezené možnosti s tím něco udělat. Kamarádce se rozjel po porodu, kvůli němu přestala v 6m kojit.
No, já to tak nevidím. Nesnesu na sebe kortikoidy apod. svinstva, takže moje léčba atopu je stejná v těhotenství i bez něj. Spíš u sebe nevidím tu souvislost, že by se mi ekzém zhoršoval nebo zlepšovat v těhu/netěhu.
Já jsem atopička od narození. V těhotenství jsem kvetla a o ekzému jsem ani nevěděla, ale v porodnici se mi rozjel šíleným způsobem a ač ho mám normálně jen na rukou, rozlezl se mi na obličej a na nohy. Vypadala jsem šíleně a musela na doporučení mazat slabší kortikoidy. teď už nějaký pátek nekojím, ekzém se mi zlepšuje/zhoršuje spíš dle psychického pohodlí, ale nově zasažené oblasti jsem úplně nevyléčila ![]()
Taky ho mám od narození, v těhotenství se uplně ztratil
,ale hned po porodu byl zpět
. V zimě je horší, v létě lepší. Malá - 2,5 roku to po mě naštěstí nezdědila. Poraď se s kožní dr. ať ti dá nějaké mastičky vhodné v těhu a jdi do toho.
Tak mě se naopak ekzém zhoršil když jsem přestala kojit.. a teď v druhém těhu když si nedám vyloženě alergeny rajčata či jahody, tak jsem naprosto v pořádku.. je to hodně individuální.. ale když jsem v psychické pohodě, tak ekzém vůbec není…
Také ho mám od narození, v pubertě se to ale o dost zmírnilo. Teď co žiju trochu jiným stylem života nemám ekzém vůbec.. (asi 3 roky jsem už nic neměla) jen na zimu jak jsem vysušená tak mám občas dost suché místa.. a když jsem byla těhotná tak jsem na tom byla mnohem líp, nebrala jsem žádné léky na alergii( beru 1 denně) těmi hormony alergie zmizela
a že jsem od malička trpěla jako blázen na ekzémy ![]()
Já bych se těhotenstvím nezabývala. Každé totiž způsobuje jiné horm. výkyvy, takže co bylo u jednoho vůbec nemusí být u druhého.
Děkuju vám za všechny reakce. Jinak ke kožní samozřejmě chodím. V šestém měsíci těhu jsem byla i přes týden kvůli ekzému v nemocnici a nepomohli
Dali mi akorát slabší kortikoidy. Ty jsem v omezené míře v těhu a i po porodu používala. Samozřejmě jsem vyzkoušela dalších X věcí (homeopatika, jiný masti, moře, eliminační dietu, konopné masti atd. a nic nezabralo) Tak budu doufat, že to prcek nezdědí a do druhého těhu, že se to naopak zlepší ![]()
@habina ted cekam sve druhe dite a ekzem se mi rapidne zhorsil
syn je bohuzel taky atopik.
Nam co pomaha je krem od a-dermy exomega. Nezkousela jsi?
V prvním těhu (přes léto) jsem o ekzému nevěděla, u druhého jsem ekzém měla hrozný (přes zimu)a bohužel se ani doteď nezlepšil… dvojčatům budou 3 měsíce. Mastičky mažu celoživotně omezeně v případě nouze, tedy i v těhu a kojení…
takže je to podle mě je ekzém na těhu a kojení nezávislé. Jsou roky, kdy je to pohoda, pak roky, kdy jsem do krve…
Mě se v těhotenství exém příšerně zhoršil. Bylo to hrozný. Mám ho na rukách, takže starat se pak o mimčo s rukama téměř bez kůže bylo fakt bolestivý, ale musela jsem to zvládat. Malá bohužel atopák má taky ![]()
@habina heledˇ. Při druhém těho jsem skončila ve 30 tt ve špitále, slezla mi kůže z obličeje, jak moc mě zasáhl AE rozbouřený oparem. Nakonec do mě a dítěte museli cpát Hepresin vrchem spodem, jelikož jsem už dostávala infekci i do očí a sestupovala po krku dolů.
Moje dcerka AE zdědila ještě ve mě přes placentu.
Další těhotenství jsem byla čistá jak lilie, atopičku mám stejně
Žít se s tím dá.