Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se zeptat těch, co tomu rozumí. Kluk má za sebou část matury, neuděla matematiku. Teprve ho čekají ústní zkoušky a tam se hodně obává 2 předmětů. Jak to bude, pokud neudělá u ústních? může dělat reparát z matiky a ještě dalších předmětů, nebo jestli neudělá některou z ústních zkoušek, tak končí? Jak by to bylo v takovém případě? měl by ukončené střední vzdělání (k maturitě prošel), ale bez matury? Ročník opakovat nemůže, je to jeho 2. pokus. Minulý rok nebyl k maturitě vůbec puštěn - propadl ze 3předmětů. Díky za jakoukoliv odpověď..
Bude mít ještě jeden opravný termín na všechny zkoušky, které neudělal
Příspěvek upraven 16.05.13 v 10:24
To proč se neuci nebo na to kašle je vedlejší. Pokud to nedá, tak konci s titulem základní vzdělání. Ale maturita se dá vždy dodělat, měla bys to konzultovat s vychovnym poradcem té školy nebo jeho třídní. A hlavně apelovat na jeho rozum, se základním vzděláním toho moc v životě dneska neudělaš.
Není to moje dítě, takže já to neřeším. výchovný poradce ani nikdo nepomůže, jemu je to prostě jedno.. chtěla jsem vědět, jestli bude mít šanci toho opravit víc, nebo jen jeden předmět. Za nás bylo, že jeden předmět, jinak opakováni ročníku, jenže já maturovala 2001, takže netuším, jestli se to změnilo.. díky za postřehy ![]()
@MarieOVMUC to je jak házet hrách na zeď.. minulý rok se k matuře ani nedostal, přešel na jinou školu, teď je to to samé. Ještě týden před uzavřením známek propadal též ze 3. To naštěstí nějakým zázrakem vytáhl. Ale matiku teď udělal na 4 %
Já už to moc ani nekomentuju, kdyby chtěl, má maturu levou zadní, jenže jemu je to přostě šumák ![]()
Dobré je si to přečíst přímo tady http://www.novamaturita.cz/…4033590.html
Pokud neuspěje z více předmětů at písemných nebo ústních tak bude opakovat jen ty kterými neprošel.
Ovšem pokud by nakonec neprošel ani opravou(tuším, že jsou 3 pokusy),tak to že do školy chodil 4 roky mu bude k ničemu. Maturitní vysvědčení nedostane…
@Maja25 jáááj, nestraš
no uvidíme, jak se s tím popere.. ta matika byla katastrofální, ostatní měl za 2.. nějak mi to hlava nebere. takže do 2 předmětů opakuje jen ty, které zvojtil, pokud toho bude víc, tak celé.. ok, díky..
Předpokládám, že když nebyl připuštěn zopákl si čtvrťák. když teď neudělal tak náhradní termín v září na všechno čím neprošel. a když neudělá ani v září, tak ještě jeden na jaře. a když ani to ne, tak končí se základním vzděláním a jakoukoli střední si musí dělat od prváku. tak bacha na to. jenom nerozumím tomu, proč si vybral matematiku, když mu nejde.
mohl si vzít jazyk…jinak státní maturita = čeština, angličtina/ matematika jsou opravdu lehké. nebo aspoň já jsem skoro bez učení zvládla levou zadní na 1. spíš bych se obávala školních předmětů. to už bylo náročnější a bylo potřeba se pečlivě připravit. aspoň tak zní moje rada ![]()
@Adduše z angliny by neměl ani ty 4 procenta, ta mu nejde. Navíc je na průmyslovce, tam byla matika od začátku v pohodě, procházel s 2jkama, max za 3 a teď toto ![]()
@Maja25 není můj, já mam naštěstí prvňáčka
jak se choval netuším, ale má toho extra hodně zameškaného, takže smilování nikdo nečeká…
@martina.se píše:
@MarieOVMUC to je jakázet hrách na zeď.. minulý rok se ani nedostal, přešel na jinou školu, teď je to to samé. Ještě týden před uzavřením známek propadal též ze 3. To naštěstí nějakým zázrakem vytáhl. Ale matiku teď udělal na 4 %Já už to moc ani nekomentuju, kdyby chtěl, má maturu levou zadní, jenže jemu je to přostě šumák
Jako ja jsem na matiku dement a nikdy jsem se ji nevěnovala, přesto- co jsem viděla ty věci na te maturitní tabuli a to byl gympl, vedela bych, co s tim.., pokud do té školy chodil, by to musel dat alespoň z půlky, nemá ještě nějaký. Jiný, výchovný problém? Co takle psycholog, poradce?
25** píše:
Když to neudělá, tak nekončí se ZÁKLADKOU!!! Když to neudělá, tak má ukončené střední vzdělání bez maturitní zkoušky. Maturita není povinná a je to jen dobrovolé ukončení! Proto se musí k maturitě podávat přihláška. Nikdo žáka nemůže nutit jít k maturitě. A když odmítne má střední vzdělání bez maturity a když odmaturuje, tak získává střední vzdělání ukončené závěrečnou maturitní zkouškou. A proto zamstnavatelé do inzerátů píšou například, že přijmou toho a toho se střední školou ukončenou maturitní zkouškou.
Za prvé to vím, jelikož nám to říkali u nás na škole před maturitou a za druhé se mi to i potvrdilo v praxi, jelikož brácha maturitu neudělal, tak má jen střední bez maturity a ptal se na to i na pohovoru, zda to uvedl správně.
Pouze na skolach, které to umožňují, já žádnou přihlášku nepodavala a neudělat náturu na gymplu nebo jiné stredni s maturitou a neopravit to, znamená základní vzdělání. Maturita je zakončením studia. Pouze pokud od začátku ma školu nebo obor bez maturity, nemusi ji vykonávat.
@MarieOVMUC to je marné.. jak říkám, není to moje dítě, jeho matka to vůbec nereší, jí stačí, že má výživné a od syna pokoj. Kluk všechno odkýve a pak si stejně dělá po svém, jak říkám, jemu je to naprosto ukradené, co bude nebo ne.. On to bere v pohodě, tak jsem to neudělal, no a co..
jsem zvědavá, jak dobouchá ty ústní, to pořád sliboval, jak se učí, no výsledky jaksi vidět nejsou..
@martina.se Na opravnou maturitu z matematiky má ještě 2 termíny, může se přihlásit na podzimní termín, nebo klidně až za rok, má na to několik let. Pokud neudělá u ústní jeden předmět, bude opakovat na podzim ten, pokud neudělá u ústní už 2, bude opakovat komplet celou maturitu - tedy společnou státní část i ústní.
@Maja25 jenže do všech papírů se vyplňuje buď ÚSO, nebo ÚSV a to on mít nebude, nehledě na to, že když někde shání zaměstavatel lidi a chce střední školu, tak předpokládá, že dotyčný zvládl maturitu… Podle mého tvrdit, že mám střední školu bez maturity je jen alibismus dotyčného.