Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o názor. Má dcera chodí do první třídy a mají tam automat na různé sladkosti a vody. Dostává od nás kapesné na přilepšenou, ale svěřila se mi, že když se svěří kamarádce, že dostala peníze tak jí kamarádka vleze do peněženky a vždy si od dcery veme 10Kč bez dovolení.
Vím, že to není moc, ale už se to několikrát opakovalo. Dceři jsem říkala, že se takové věci nedělají a že to není kamarádka. Mám to nějak řešit? Dcera se bojí, že se s ní kamarádka přestane bavit, ale tohle přece není kamarádka. Ještě se mi svěřila, že jí liská. Mám to nějak řešit ve škole nebo s matkou kamarádky? Nebo nejdříve zkusit řešit přes dceru ať si zkusí se spolužačkou promluvit sama a já zasáhnu později? Děkuji za názory a omluvám se za chyby.
Určitě to řešte, doporučuji řešit přes třídní učitelku, určitě ne sama přes tu holčinu. Paní učitelka by takovou věc měla vědět a měla by si s ní umět poradit. Šestileté dítě už obvykle ví, že brát cizí věci se nemá a rozhodně by to té holčině nemělo procházet.
Jestli není dcerka nějak extra bojácná, tak bych zkusila, aby si to vyřídila sama, aby dala holčičce jasně najevo, že toto si líbit nenechá, aby nakonec nebyla za obecného otloukánka (nemyslím doslova). Kdoví, z jaké rodiny ta kamarádka je, nemusí být hned nějaký sígr, možná jen zkouší, co všechno jí projde, děti napadne leccos. Pokud by to nepomohlo, pak bych to asi řešila sama, napřed to zkusila na samotnou holčinu z pozice dospělé autority, pak eventuelně na její rodiče.
A ty peníze jí bere potají, nebo před tvou dcerkou?
Nešlo by se domluvit s učitelkou a nechávat to kapesné u ní s tím, že by dcerce penízky dala, když by si chtěla něco koupit? Nebo nějak dceři vysvětlit, že to kamarádce nesmí říkat, že peníze má? Jasné, že to není jednoduché, ale asi bych dceři vysvětlila, že kamarádka vlastně krade a zkusila promluvit s maminkou té holčičky, aby o tom věděli.
@Aknyt Umíte si představit, že něco podobného napadne rodiče 25 prvňáků? To aby učitelka místo své práce hlídala dětem kapesné?
Ahoj, moje neteř má taky takovouhle „kamarádku“. Sice neteř chodí ještě do školky poslední rok a ta její kámoška už je v první třídě, ale pořád si stěžovala neteř, jak jí dělá naschvály, řiká jak je hrozná, furt jí něco bere, že si to „půjčí“. Dokonce i doma, když si ji k sobě pozvala. Moje sestra to řešila s matkou té holky, jsou dlouholeté kamarádky, sice to je taky trochu pofidérní, ale to je jedno. Prostě to řešila s matkou, ale to až jako poslední, nejdřív ji nechala, ať si to s ní vyřeší sama, ale když to nepomohlo, zasáhla už ona. Myslím, že to řekla i učitelce ve školce, ale ta to nějak neřešila, měla jsem ji i já jako učitelku, takže vím, že ji to moc nezajímá. Prostě bych asi řekla dceři, ať jí nic neříká, asi je to pro ní těžký, docela si vzpomínám na ta léta, člověk se chce prostě pochlubit, ale ať to zkusí. A třeba bych si i promluvila s její matkou, ať jí vysvětlí, že se to prostě nedělá. Myslím, že učitelka toho moc nevyřeší, zaprvé má víc dětí tam na starosti a zadruhé je, podle mě, tohle věc mezi rodičem a dítětem.
Promin, za takový sloh..:D Přeju dcerce, ať už jí neopruzuje a ať se raději kamarádí s lepšíma lidma ![]()
@krťousová Učitelky právě tohle řešit musí - právě proto, že mají na starost více dětí. Může brát klidně věci i jiným dětem například. Navíc je třeba tyhle věci řešit v rámci výchovy dětí, od toho tam učitelky jsou(jsme).Minimálně by to měla vědět, že se něco takového v její třídě odehrává a řeší.
Pokud mají s dcerou konflikty, tak promluvit s učitelkou, pedagogové jsou na to zvyklí
.
Co se týká peněz - z mého pohledu - dát peníze a říct dítěti, že si je musí hlídat a pokud je někomu dá, nebo mu je někdo vezme, tak je to bohužel jeho smůla. Je to sice smutné, ale je to tak. Peníze se „berou“, nechci říkat rovnou kradou i mezi malými dětmi a prvňák už by mohl být schopen si je pohlídat.
Vím, že tak nezněl dotaz, ale peníze na sladkosti bych dala max. 1× týdně. Ty automaty bych z těch škol vyhodila.
A ještě - ono mnohdy to „naše“ dítko není tak nevinné, jak se nám snaží namluvit. Děti dobře vědí, že je rodič bude bránit a tak si občas něco trochu domalují
.
@hanka.br. zdravím
![]()
A souhlasím - ty mezilidské vztahy mezi dětmi by měl koordinovat pedagog. Naopak si myslím, že je nevhodné (snad s výjimkou opravdu dobrého přátelství rodičů, ale i tak bych na to upozornila učitele), aby spory mezi dětmi řešili rodiče. Učitel může zasáhnout hned a na místě a bude v obraze, pokud ho rodič (ať už jde o rodiče „agresora“ či oběti) upozorní.
Právěže dcera se trouba vždycky pochválí, že ty peníze dostala.Je to těžké, člověk by i zasáhl, ale zase nechci nějak ublížit malé ať není za nějakého bonzáčka. Znáte v dnešní době děti, ale na druhou stranu přece si nemůžeme nechat všechno líbit.
@katterin Právě, že děti znám - dovolí si přesně to, kam sahají mantinely. Pokud se nestanoví a takové chování prochází už v začátcích, co s tím potom? Osobně souhlasím s @Virginia v tom, že peníze na sladkosti do automatu bych malé nedávala a tím jeho existenci ve škole nepodporovala. Zbytečně se děti vystavují jednak potížím s penězi a jednak sladkostem.
@hanka.br. na jednu stranu je to pravda, to jo..a asi o tom musíš vědět víc, jak koukám, když jsi sama učitelka
já měla jen takový názor…určitě, jak jsou takový ty podobný promluvy k dětem jak se to nesmí a tak a promluvit si mezi sebou o tom, to je určitě dobrý! mě pár věcí taky dalo dobrý rady do života i teď, ale jen na naší vesnický škole, jakmile jsem přešla ve 4. třídě do města, kde bylo 30 dětí ve třídě, zatímco na vesnické 12 dětí v jedný třídě, kde byly 3 ročníky, tak se o nás tolik nestarali, měli jsme si vše řešit samy…jen když už si přišli rodiče stěžovat, tak se nad tím pozastavili, takže podle toho tak to beru…:)
Souhlasím, že bych automaty ve škole zrušila. My bez nich také přežily. Jen se bojím toho, že když tam chodí všechny děti aby se dcera, když jí peníze nebudu dávat, necítila méněcenná a děti si nějak neukazovaly.Asi je to špatný přístup. Musím se zastat dcery, že ona si peníze co dostává, a není jich na týden moc, šetří a hned je neutratí.