Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, máte prosím některá zkušenost s Maxikovou školkou a jeslemi? Mám registrovanou dceru už na září v Praze 9, ale v poslední době trochu pochybuji o přístupu. Nikde jsem žádné zkušenosti nenašla. Zajímá mě přístup k dětem apod. Děkuji moc
My jsme o ní uvažovali, ale nakonec jsme se rozhodli pro jinou školku. Přijde mi to jako takový školkový fastfood. Ale určitě záleží na konkrétní pobočce.
@Aquafairy píše:
Maminky, máte prosím některá zkušenost s Maxikovou školkou a jeslemi? Mám registrovanou dceru už na září v Praze 9, ale v poslední době trochu pochybuji o přístupu. Nikde jsem žádné zkušenosti nenašla. Zajímá mě přístup k dětem apod. Děkuji moc
To sis založila profil jen kvůli tomu? Přijde mi to jako konkurenční boj…
@Bábrdl Tak ona o té školce nic moc nepíše, spíš se ptá.
A jestli shání informace a zkušenosti konkrétních lidí, tak mi to přijde jako celkem logický krok. Kde sehnat info jinde, než tady. ![]()
S Prahou 9 zkušenost nemám ale měla jsem dceru v jiném Maxíkovi. Je to franšíza a záleží tudíž na řediteli a učitelkách. Již ze začátku když jsem tam vedla dcerku jsem slyšela ředitelku, jak křikla na malou plačící holčičku (cca 2 roky), která plakala že tam nemá maminku " buď ticho!" což na dítě které se teprve adaptuje je podle mě nepřípustné. Tu školku si rodiče platí a rozhodně ne za to aby dítě bylo okřikováno v takovéto situaci. Bylo toho víc. Na co bych si dala pozor je že v případě výpovědi začíná běžet výpovědní lhůta následující měsíc a lhůta je 2 měsíce. Takže když podáte výpověď třeba 1.1. a dítě tam už dávat nechcete tak zaplatíte školkovné v plné výši až do března.
Nedávno jsem šla na Praze 1 a všimla jsem si paní vezla kočárek pro 4 dětí a páté cupitalo vedle a plakalo. Vypadalo to že jsou děti stejně staré. A tomu co plakalo paní řekla že jestli bude ještě řvát tak ho tam nechá! To dítě mělo vestičku Maxíkova školka. Na paní jsem se ohlédla a zmizela někam do uličky. Je možné že to školka nebyla.
Ale určitě bych už s výběrem soukromé školky byla velmi velmi opatrná…
Děkuji za informace. Profil zde mám už dlouho, v podstatě ještě před narozením dcery. Šlo mi o informace. Když nikde žádné zkušenosti se napíšou, tak mi přišlo logické se zeptat samotných maminek zde. Asi určitě záleží na pobočce, proto se zajímám hlavně o Prahu 9 - je to ta školka cesko-anglicko-ruska.
@Kakachna píše:
@Aquafairy A na P9 to je ta česko-anglicko-ruská?
Ano, je to ta.
@Aquafairy Můžu se zeptat, čím konkrétně Tě tato školka oslovila? Dala bych si pozor na pár věcí. Pokud můžeš, tak zkus zjistit, jak dlouho už tam učitelé učí. Problém tohohle typu školek bývá obrovská fluktuace učitelů. Jako u rodilých mluvčích tenhle problém je normální, protože málokdo z nich tu je na dlouhou dobu. Na druhou stranu jsou anglické školky, které mají stejné učitele roky. Ale jsou to spíš výjimky. V Maxíkovce mi vadilo několik věcí. Dělalo to na mě dojem, že je to takové luxusnější odkladiště dětí. Třeba se mi nelíbilo (nevím, jestli to stále ještě platí), že bylo možné tam dítě zapsat i jen na 1 den. Ono to zní hezky, jako že vycházejí rodičům maximálně vstříct, ale pro děti to dobré není. Hůř si zvykají, stále se jim tam mění kolektiv, nemají stálé kamarády a je pak problém v takovém kolektivu dělat i dlouhodobější aktivity. Takže solidní škoky většinou chtějí, aby k nim děti chodily alespoň např. na 3 dny v týdnu. Tady jsem z toho měla dojem, že je jim to jedno, hlavně když rodič zaplatí. Další můj špatný dojem byl z toho, že se snaží nabídnout co nejvíc kroužků (i u nejmenších dětí) na úkor samotné práce s dětmi. Přišlo mi, že zbývá hrozně málo času na hraní a dlouhodobější aktivity, hlavně aby mohli tvrdit, že děti se věnují józe, hře na hudební nástroj, že ze všech dětí vychovají členy Menzy… Podle mne tříleťáci (o ještě mladších ani nemluvě) potřebují něco trochu jiného. S tím souvisí další věc, co se mi konkrétně u téhle pobočky nelíbí, a to je střídání jazyků v sudý a lichý týden. Nejsem odborník, ale mluvit na dítě jeden týden jedním jazykem a druhý týden jiným, je nesmysl. Děti se nenaučí pořádně ani jeden. Zase je to o tom, že se akorát můžou prezentovat, že oni toho nabízejí víc, než jiné školky. My nakonec dali přednost školce spíše rodinného typu.
Vybrala jsem si ji, protoze jsem deti s uciteli parkrat na hristi potkala a libil se mi pristup. Dale jsem chtela skolku s rodilymi mluvcimi, kterych zase v okoli tolik neni. A co vidis jako negativum, ja beru jako pozitivum - tedy dat dite do skolky jen treba na dva dny. Zde jsou mozne, ale jen max po dobu dvou mesicu, pak tam musi byt dite min. 3 dny. Male budou dva roky a nechci ji tam davat na dyl. Rada je v kolektivu deti a dva az tri dny zatim staci. Je pravda, ze se mi nelibi zmena jazyku v sudy a lichy tyden, chci se taky domluvit na programu, kdy na dny s rustinou chodit nebude. Uvidime. No a poslednim duvodem je blizkost.
Mohu se Te jeste zeptat, ktere jesle jsi nakonec v okoli vybrala?
@Aquafairy A co se Ti teď tedy na přístupu nelíbí? Pokud ta omezezená docházka je jen na určitou dobu, po dobu zvykání, tak je to super. Kdyby to tak bylo na furt, tak to podle mne dobře není. My nakonec vybrali anglickou školku poblíž bydliště (jiná Praha), na Rubešku jsem se dívala, protože mám poblíž práci. Je fakt, že v okolí nic podobného nebylo. Jestli si to správně pamatuji, tak ve Vysočanech ani v Karlíně žádná další není. Dobré anglické školky jsou myslím na okraji, Prahy 9. Ale to už bys musela asi malou vozit. Tohle je obecně problém centra a širšího centra, výběr školek tam moc není. Všechno na okraji Prahy nebo za městem.
A jestli se Ti školka líbí a líbí se Ti i přístup k dětem, tak tam malou dej. Pokud víš, že ji nechceš vozit každý den tam a zpět přes půl Prahy, tak nemá smysl řešit, jestli někde jinde v Praze není lepší školka. Máš výhodu, že je dcerka ještě malinká a když zjistíte, že se školkou nejste spokojeni, tak máš mraky času se poohlédnout po něčem jiném.
@Kakachna Děkuji moc za podnětné informace a rady. Asi ji tam dám, protože jak sama říkáš, moc na výběr není.
Jinak přístup mě trochu překvapil, když se nejdříve ztratila naše registrační karta a když jsme se pak měli sejít, tak opět se zapomnělo na smluvenou schůzku, takže jsme přišli zcela zbytečně. Chápu, že se to stát může, ale z principu mi to vadí. Stalo se to dvakrát a jen to ve mně zasadilo semínko pochybností, jestli jsou opravdu tak zodpovědní, když si ani neváží zákazníků, kteří jim platí takové peníze. Ale začala jsem takhle blíže pátrat po informacích právě když jsem byla po nekonané schůzce, proto ty starosti najednou. I jak jsme tam byli, tak děti vypadaly moc spokojené a sama dcera mi tam vlítla a nemohla jsem ji od tama dostat, jak se jí tam líbilo ![]()
Ještě jednou děkuji moc a ať se daří ![]()
Sice diskuze není aktuální, ale nechám tu příspěvek pro případné další zájemce: Dcera chodila rok do Maxíkovy školky na Strahově. Jsou tam fajn pedagogové, které měla ráda. Program je pestrý, ale nám moc nevyhovoval, jak tu padlo, malé děti potřebují podle mě trochu víc klidu. Anglicky se naše malá i přes snahu rodilych mluvčích za rok naučila tak leda hello a good morning. S jídlem jsme byli moc spokojení. Ceny jsou otřesné a celkově je celý systém nastavený tak, aby dostal z klientů co nejvíc peněz. Bohužel jsem tenkrát neznala žádné alternativy rodinného typu- protože jsou obvykle dost plné, nemivaji dobre dohledatelnou prezentaci na internetu. Já z Maxíka mám pocit: nemám čas na dítě, ale zaplatím mu to nejlepší. Mám srovnání s nursery v Parklane International School, kde jsem chvíli externě učila, kvalitou (snad všeho) mi přišla rozhodně lepší (česky se tam vůbec nemluví a po roce jsem pozorovala na dětech v angličtině obrovské pokroky), ale školné je úplně mimo naše možnosti, a i tam jsou malé děti (3-4 roky) dost zahlcené precpaným programem do odpoledních hodin, od pěti let dál už to zvládají dobře. O jiných pobočkách Maxíkovy školky jsem toho moc dobrého neslyšela. Takže shrnutí pro rodiče, kteří to zvažují: Byla bych opatrná a zkoumala hlavně učitele a atmosféru na konkrétní pobočce.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.