Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Uchošťoury jsou na nic, používám je na čištění ucha jako takového, zahybu je tam víc než dost. Ale úplně dovnitř se to strkat nemá, jen na kraj zvukovodu a kroužit, netlacit dovnitř. Použít případně sprej. Takto mi to.bylo vysvětleno na ORL.
Tyčinkami nečistím uši uvnitř ani sobě, natož dětem… Uši se mají jenom otírat na kraji, popřípadě maz rozpustit v oleji - na to jsou ty ušní spreje, tyčinky jen na zevní ucho… Je klidně možný, žes jí ten maz nastrkala do hloubky a má to ouško ucpané. Takže buď dál ten sprej nebo rovnou ORL, ale pokud se rozhodneš pro návštěvu, asi bych nečekala, ta kontrola za měsíc se vám prostě jen posune
Nebo jestli na to máš nervy, tak počkat, co to udělá, jestli nebude plakat, chytat se za ouško, jestli uslyší normálně i slabé zvuky… A začít čistit tak, jak se má - tak, abys maz nezastrkávala stále hlouběji a hlouběji
Já bych tedy šla a nečekala bych, sama totiž vím, jak to umí být nepříjemné, až bolestivé.
@Midaku no snazim se, u kluka vse ok, u holky je to opravdu tak, ze tycinka uplne cista a kdyz posvitim do ucha tak jakoby se to vzadu hromadilo
myslite si, ze by stacilo zatim jen strikat do ouska a doktorka aby to videla za ten mesic? Dekuji
@Anonymní píše:
@Midaku no snazim se, u kluka vse ok, u holky je to opravdu tak, ze tycinka uplne cista a kdyz posvitim do ucha tak jakoby se to vzadu hromadilomyslite si, ze by stacilo zatim jen strikat do ouska a doktorka aby to videla za ten mesic? Dekuji
A co tam zítra aspoň zavolat a domluvit se?
Normálně bych jí tam stříkla ten čisticí sprej, olejíček nebo peroxid vodíku a postupně se to snažila vyčistit. Doktora bych s tím nezatěžovala…
Tak ja jsem z tech, co by s tim klidne na ORL sli. Ja a syn mame atypicky tvarovany zvukovod, trpime na zatky v usich a mame doporuceno co 2 roky preventivne chodit na ORL na vycisteni. Konkretne ja s tim mela uz nekolikrat polizanici, kdy se dostala spinava voda pod tu zatku, jednou jsem musela dokonce navstivit pohotovost v zahranici
(podcenila jsem prevenci…). V detsvi mi to zkazilo dovolenou u more. Boli to pak jak zuby…, co krok, to vystrel bolesti.
Dobry vecer. Mam dve deti. Pravidelne malym cistim usi, starsi kluk ma vzdy spinavou tycinku, mala dcera nikdy. Vzdy ma uplne cistou. Dneska po koupeli strasne plakala a strkala si prst to ouska. Posvitila jsem do nej a videla v uchu vodu. Tu jsem odstranila, jeste jednou jsem koukla do ucha a vzadu ma takovou zlutou nahromadenou zatku, pres cele steny. Uplne jsem se zdesila
nemate s tim nekdo zkusenost? Ciste usni tycinky ale vzadu nahromadene.. Ousko ma vetsinou suche, po dnesku jsem strikla Akustone. Nejsem ta, co by kvuli malickostem volala dr ale u tohoto si nejsem moc jista, budu strikat do ucha pravidelne.. Na kontrolu jdeme za mesic, myslite ze nemusim pllasit a staci to dr ukazat pak? Dekuji