Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam to stejne. Dvojcata v necelych 2 letech mluvily. Mlafsi dcera ve 2,5 mela zasobu presne jako ta Vase. Hnala jsem ji na logopedii, kde mi pani rekla, ze je vse v poradku a jen chce vic casu. A skutrcne. Je ji 2 roky a 7 mesicu a pokrok je znatelny. Uz rekne i 3 slovnou vetu ![]()
U nás pomohla až skoro ve 3 letech školka. Bylo to utrpení, přitom jsme hodně četli, prohlíželi obrázky, zpívali. Hodně se vztekal, protože jsme mu nerozuměli. Pak tedy nastoupil do školky a do měsíce mluvil ve větách. Takže máte čas, ale vím jak je to nepříjemné. Já kvůli tomu pak byla už hodně špatná, kolikrát jsem si ze zoufalství pobrečela 😕.
Nebude mít problém, jen má jiné tempo. A má jiné priority. Třeba ten pohyb.
Syn pořádně začal opravdu až ve čtyřech letech. Zato z něj teď lezou rozkošná moudra.
Ano, sice teď ještě jsme byli na měření sluchu a v Pondělí k doktorovi ale hluchá určitě není, na pohádky kouká, písničky poslouchá, pacient páči od tleskává semnou, když ji řeknu jak dělá vařila myšička kašičku, jak je veliká takhle rozumí ukáže, je pravdou že nevydrží vlna místě pořád je v jednom shonu, až se divím kde bere tolik energie, když chodíme ven na procházky tak stále za ruku je takový útěku a ne poslechne ať jde za mnou, tam ne, má takový ten svůj svět
Pokud dcera rozumí, tak je nemluvení ještě v toleranci. Zažila jsem to same, moje dcera se pořádně rozmluvila ve 3letech, do té doby si vystacila s pár slovy. Myslím, že přesně ve 3letech uměls 60 slov, za 3 měsíce mluvila jako většina vrstevníků.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky,chci se zeptat dcera 2roky a 1měsíc nemluví, jediná její slova jsou tata, máma, ty, jeee, jinak veškerá řeč je v miminkovské řeči
![]()
, zajímá mne zda jste některá měla též takový problém, mám starší dceru té už je 7let ale v 2,5letech už mi krásně mluvila, nemůžu přijít na to s čím má druhá dcera problém, pořád do ní hustíme různá slovíčka, básničky říkadla, zpíváme si, knížky různé prohlížíme a stejně nic, je pravdou že je trochu divočejší může mi popropadne nějaká maminka tu poradit co dělat nebo zda to některá měla podobně, prosím vás maminky co vám děti mluvily v tomto věku mi tu pod příspěvek prosím psát nemusíte zajímá mne ty názory kde ten problém byl
dekuji za pozornost
![]()
![]()
No a? Já taky nemluvil a teďka jsem místní boss na emiminu.
Buď v klidu, mám stejně starého klucinu a taky říká jen co chce, a jinak to drmoli, ale já mu už rozumím. Takže se nějak spolu dorozumíme, jinak všem slovům rozumí, ví co znamená. Jinak je na všechno okolo šikovný, jen to mluvení ne. To už musí mít chvilku kdy mi něco zopakuje, jinak se rozčiluje že nechce po mně nic opakovat
myslím že,,mají ještě čas"
Každý dítě je prostě jiný, jiný dovednosti. Šikovný na něco jinýho. ![]()
@Cenarius to vis ze jo..akorat ze ja mam jedno dite, co nemluvilo..je v puberte a porad nemluvi, krom jinyho, taky jsem poslouchala reci at jsem v klidu ptz sousedovic Pepicek a blablabla.
Mám kluky, dvojčata 20 měsíců, narozeni o měsíc dřív, taky moc nemluví, jen máma, táta, baba, jeeje, nene, deda, brm, haha, ham, pápá a různé neidentifikovatelné zvuky. Syn od bratrance začal mluvit až ve školce, pomohla i logopedie.
@Tarjei píše:
@Cenarius to vis ze jo..akorat ze ja mam jedno dite, co nemluvilo..je v puberte a porad nemluvi, krom jinyho, taky jsem poslouchala reci at jsem v klidu ptz sousedovic Pepicek a blablabla.
Tak je možná němý. ![]()
Syn začal taky mluvit až po druhém roce. Vím, že do dvou let neřekl ani táta, všichni byli máma. Ve 2 letech a 2 měsících řekl „hony kuk“ jako že je hodný kluk. Opakovat zásadně odmítal, to začal až skoro ve 2,5 letech. Čím to bylo nevím, celkově byl v některých věcech mírně napřed, v jiných zase mírně pozadu, ale pak se to začalo nějak srovnávat. Pak se ale rozmluvil velmi rychle, jen jsme dopilovali drobné logopedické nedostatky, ale od 4,5 roku už je jeho řeč perfektní. V čerstvých pěti začal číst, pěkně zpívá a zná hodně písniček a říkadel, má docela velkou slovní zásobu. V srpnu mu bude 6 a v září jde do školy.
Jinak zatím bych doporučila spíš než nutit mluvit zkoušet pasivní porozumění. Zadávat úkoly: přines mi, ukaž mi, které autíčko se ti líbí?, poznáš, kde je myška? apod.
@kyticka86 píše:
Mam to stejne. Dvojcata v necelych 2 letech mluvily. Mlafsi dcera ve 2,5 mela zasobu presne jako ta Vase. Hnala jsem ji na logopedii, kde mi pani rekla, ze je vse v poradku a jen chce vic casu. A skutrcne. Je ji 2 roky a 7 mesicu a pokrok je znatelny. Uz rekne i 3 slovnou vetu
Kluk v 1,5 začal opakovat, ve 2 měl jednodušší věty a rozuměli ostatní, ve 2,5 odrecitoval mravenecka. Za chvilku bude mít tři a dneska jsme prohlíželi knizku o sopkach, zemi a evoluci. Vysvětloval mi jak vzniká duha, já jemu jak ostrovy v moři ze sopek. Kamarádky stejne staré dítě jede barvy a skoro nic nerozumím. Od druhé kamarádky má mala 3r4m a taky to spis placa než aby mluvila. Tohle je tak straně individuální, ale přiznávám, ze jsem rada za to rychlejší dítě než abych se trápila ze je něco spatne
Zdravím maminky,
chci se zeptat dcera 2roky a 1měsíc nemluví, jediná její slova jsou tata, máma, ty, jeee, jinak veškerá řeč je v miminkovské řeči
, zajímá mne zda jste některá měla též takový problém, mám starší dceru té už je 7let ale v 2,5letech už mi krásně mluvila, nemůžu přijít na to s čím má druhá dcera problém, pořád do ní hustíme různá slovíčka, básničky říkadla, zpíváme si, knížky různé prohlížíme a stejně nic, je pravdou že je trochu divočejší může mi popropadne nějaká maminka tu poradit co dělat nebo zda to některá měla podobně, prosím vás maminky co vám děti mluvily v tomto věku mi tu pod příspěvek prosím psát nemusíte zajímá mne ty názory kde ten problém byl
dekuji za pozornost