MD a ÚP

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
498
28.9.10 22:42

MD a ÚP

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, který jsem nikde nenašla ..

Jak je to s těhotenstvím a ÚP.

Jelikož jsem původem z Moravy a byla jsem evidována na ÚP tam, ale bydlím již delší dobu v Plzni, tak jsem si zažádala o přesun spisu sem do Plzně s tím, že jsem byla v tu dobu těhotná cca měsíc a půl. Jenže po 3 měsích mi přišlo z ÚP psaní, že mě vyřazují z evidence, jelikož jim nebyla dodána podnájemní smlouva o tom, že opravdu žiju zde v Plzni, i přesto, že jsem jí odesílala. Teď jsem měsíc bez evidence na ÚP a mám 4 týdny do porodu. Někde mi bylo řečeno, že musím být evidována na ÚP a někde zase, že ne.

Tak by mě zajímalo jak to tedy je … nemáte s tím někdo zkušenost ??? Sociální mi zde převedeno bylo, ale zajímá mne, jestli je třeba být na tom ÚP.

Děkuji za případné odpovědi. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15054
28.9.10 22:56

já si myslím že bys v evidenci být měla,a to za tebe ten měsíc nikdo neplatí zdravotní a sociální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101545
28.9.10 22:57

Nevím co myslíš tím sociálním, ale to necháme teď stranou…

na UP registrovaná být nemusíš, ale pokud čekáš první dítě tak si musíš sama platit zdravotní pojištění - kategorie „osoba bez zdanitelných příjmů“ a dělá to 1080,– za každý celý měsíc.

Na mateřskou předpokládám nárok nemáš, jinak už by si na ní byla, takže od porodu budeš mít rodičák ve čtyřleté variantě a od té chvíle za tebe bude to zdravotní platit stát.

Takže aktuálně se jedná o doplacení 1-2 měsíců, podle toho jak to bude vycházet. Nepíšeš k jakému datu tě vyřadili z evidence, ale pokud to bylo už v srpnu, tak budeš platit zdravotní za září, pokud by to bylo až v září, klidně na začátku, tak platíš až říjen (možná) to zas závisí na tom, kdy porodíš, pokud už na konci října, tak už i říjen by platil stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
28.9.10 23:01

no nezáleží na tom jestli čeká první nebo druhý,je fakt že evidovaná být nemusí ale nikdo za tebe v tom případě neplatí zdravotní a to ti pak přijde že máš doplatit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101545
28.9.10 23:04
dzarunka píše:
no nezáleží na tom jestli čeká první nebo druhý,je fakt že evidovaná být nemusí ale nikdo za tebe v tom případě neplatí zdravotní a to ti pak přijde že máš doplatit…

Záleží, protože pokud čeká druhý, tak může zdravotní platit stát z titulu péče o to první, pokud mu je méně než 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
28.9.10 23:10
j.a.n.i1 píše:
dzarunka píše:
Záleží, protože pokud čeká druhý, tak může zdravotní platit stát z titulu péče o to první, pokud mu je méně než 7 let.

no vidíte,a to mi na pracáku vůbec neřekli.....s tím sociálním jsem se spletla,to platí zaměstnaní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101545
28.9.10 23:24
dzarunka píše:
j.a.n.i1 píše:
dzarunka píše:
no vidíte,a to mi na pracáku vůbec neřekli.....s tím sociálním jsem se spletla,to platí zaměstnaní

Nojo, oni se s informacemi nepřetrhnou…
S tím sociálním je to tak, že se platit nemusí, ale pak se ta doba nepočítá jako odpracovaná pro důchod (péče o dítě do 4 let se jako odpracovaná počítá). Pokud člověk chce, tak si může tu důchodovou část sociálního platit dobrovolně, částku přesně nevím, cca 1600,– ale to má podle mě význam jen pro lidi, co mají krátce před důchodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
498
2.10.10 11:26

Ahoj a díky za odpověď ..

Právě že čekám druhé dítě a prvnímu bylo v červenci 6let s tím, že mi na ÚP ještě v březnu říkali, když jsem se šla evidovat, že není třeba být na ÚP do věku 7let dítěte, že i přesto za mě sociální a zdravotní platí stát.

Mě jenom zajímalo jestli musím být na tom ÚP nebo né, protože mě kámoška strašně děsila, že musím jinak nic nedostanu atd. Že budu mít 4letou variantu s tím samozřejmě počítám a nijak mi to nevadí .. budu mít spousty času na obě děti.

Jinak Vám holky moc děkuji za odpověďi. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital